Kommentar

Bankerne beder selv om hård regulering, når de truer med at sende regningen til kunderne

Bankerne har truet med at sende regningen for Arnes pension videre til deres kunder. Men hvis de gør alvor af truslerne, har regeringen i det mindste ingen undskyldning for ikke at tage det opgør med finanssektoren, man skulle have taget for længst, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
’Jeg tror ikke man kan finde mange mennesker, der vil se med positive øjne på, at finanssektoren igen løber om hjørner med samfundet og tørrer deres ansvar af på fællesskabet,’ skriver Pelle Dragsted i dette debatindlæg.

’Jeg tror ikke man kan finde mange mennesker, der vil se med positive øjne på, at finanssektoren igen løber om hjørner med samfundet og tørrer deres ansvar af på fællesskabet,’ skriver Pelle Dragsted i dette debatindlæg.

Jakob Dall

27. august 2020

Der er meget at kritisere i regeringens pensionsudspil. Den nye rettighed omfatter alt for få. Kvindefagene diskrimineres. Og de nye rettigheder vil gradvist blive ædt op, fordi pensionsalderen fortsætter opad. Men finansieringen af de nye pensionsrettigheder er det til gengæld svært at sætte en socialistisk finger på. De tre milliarder, som skal betale for den tidlige pension, skal nemlig findes udelukkende via skatter, som rammer klasserent i toppen.

Pengene skal findes ved at øge skatten på store kapitalindkomster, ved at lukke et skattehul, som har givet ejendomsspekulanter mulighed for at undvige skat og ved at fjerne fradrag for meget høje cheflønninger. Men det største enkeltbidrag skal komme fra finanssektoren. Regeringen foreslår nemlig at lægge et ekstra trin på selskabsskatten, så netop denne sektor bidrager lidt mere til fælleskassen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Claus Bødtcher-Hansen
 • Erik Nissen
 • Katrine Damm
 • Torben K L Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Marianne Stockmarr
 • Peter Knap
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Thomas Tanghus
 • Arne Thomsen
 • Morten Wieth
Claus Bødtcher-Hansen, Erik Nissen, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Marianne Stockmarr, Peter Knap, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Arne Thomsen og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Populært i befolkningen er det at sige, at det nu er bankernes tur til at bidrage.

Men ord er gratis.
Sålænge der ikke er storslåede løfter bag - som der er om den stort opskruede Arne-ordning - er det alt for nemt at smyge sig udenom.

Det har vi fx set idag, da regeringen på et samråd indkaldt af Enhedslisten, nægtede at følge EU's soleklare anbefaling om at nægte at udbetale hjælpepakker til firmaer i skattely.

Selvom de netop havde lovet, det var det, de ville gøre.

Werner Gass, Claus Bødtcher-Hansen, Erik Nissen, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Leif Tullberg

Som vanlig fremturer Pelle Dragsted med den socialistiske ideologi, selv om alle forsøg på at gennemføre den, er endt med fattigdom og elendighed.
Herudover fremkommer samme Pelle Dragsted med påstande om bankerne er skyld i finanskrisen og har fået massiv hjælp på statens regning,

Begge dele er mod bedre vidende, læs venligst Rangvid rapporten.

https://www.dr.dk/nyheder/htm/Rangvid.pdf?fbclid=IwAR3tfqiSe30ZQ7hpBu9RG...

»Der er tre måder, bankerne kan tilpasse sig den nye skat. De kan reducere udbetalingen til aktionærerne, de kan reducere omkostningerne, eller de kan hæve priserne. Hvordan de vælger at reagere, er bedst overladt til bankerne og deres styring af deres forretningsmodel,« skriver Nationalbanken til Børsen.

Torben K L Jensen

Det er ved at blive en vane at give Pelle Dragsted ret - en dejlig vane.

Thomas Tanghus, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Leif Tullberg,

Så man må forstå på dig at en almennyttig bank ville være et facet af socialisme og socialisme virkede ikke i østblokken, så derfor kan en almennyttig bank ikke fungere? Og det helt upåagtet at de, som Dragsted nævner, findes i andre europæiske lande, der ikke just er super socialistiske. Kan det overhovedet antage status af reel argumentation at sige almennyttige banker = socialisme = Østblok = umulighed?

Lise Lotte Rahbek, Arne Thomsen, Claus Mortensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Chris Ru Brix anbefalede denne kommentar

Gør noget ved bankerne. I vores lille ejerforening med 1 konto i stor bank er gebyret på 2 år steget med 1.000 %. Det er dog noget og helt uden at banken har noget arbejde med kontoen og helt uden nogen form for modydelse. Det er noget klamt svineri.

Lise Lotte Rahbek, Ivan Breinholt Leth og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

27/aug/2020

Pelle Dragsted, jeg er rystende enig med dig !

Asocialdemokratiet og de øvrige borgerlige
partier hylder alene “Das Kapital” og bliver
formodentlig, ad omveje, støttet/betalt af
selvsamme “Das Kapital” :-((( ...

Med venlig og bekymret hilsen
Claus

Ivan Breinholt Leth

Leif Tullberg
27. august, 2020 - 09:39
Tak for linket. Har du mon selv læst Rangvid rapporten? Hvis ikke så hjælper jeg gerne til:

"Finanskrisen i Danmark opstod som konsekvens af et kompliceret samspil mellem en række forudgående forhold, herunder en forholdsvis høj og tilsyneladende holdbar økonomisk vækst, der medførte en udbredt optimisme og deraf følgende generel undervurdering af risiko, procyklisk (konjunkturmedløbende) finanspolitik, procyklisk regulering af den finansielle sektor, lempelige finansielle vilkår, risikosøgende kreditinstitutter og utilstrækkelig selskabsledelse i en række pengeinstitutter."

"Danmark er en lille, åben økonomi, der er økonomisk og finansielt tæt integreret med resten af verdensøkonomien. Det er derfor udvalgets vurdering, at Danmark ikke kunne have undgået at blive ramt af den internationale finansielle krise. Samtidig er det dog også vurderingen, at en række nationale omstændigheder gjorde, at dansk økonomi og en betydelig del af de danske kreditinstitutter havde bragt sig i en sårbar position. Det er derfor udvalgets overordnede vurdering, at styrken i gennemslaget af den finansielle krise i Danmark kunne have været mindre, hvis der havde været ageret anderledes forud for krisen. "

Procyklisk finanspolitik og procyklisk regulering er et politisk ansvar. "Utilstrækkelig selskabsledelse i en række pengeinstitutter" er bankernes ansvar.

I 2009 skrev daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen i regeringens årlige økonomiske redegørelse, at bankpakke 2 blev finansieret ved at udstede de 30-årige statsobligationerne. Efter at daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Pounlsen, havde beregnet, at statens havde haft et overskud på 17 milliarder kroner i forbindelse med bankpakkerne, påpegde journalist Erik Matzen, at man havde glemt at indregne udgifterne til de 30-årige statsobligationer. Statsobligationerne udløber i 2039, og finansministeriet har skønnet, at de på det tidspunkt vil indebære en udgift på 120 milliarder kroner for staten.

Se evt.: https://piopio.dk/kristian-jensen-gar-i-rette-med-claus-hjort-om-bankpakke

Ivan Breinholt Leth

Som sædvanlig nævner Pelle ikke bankerne pengeskabelse med et eneste ord. Det kunne være interessant med en analyse af, hvilken indflydelse en opsplitning af bankerne ville have på deres næsten monopolagtige magt over pengeskabelsen og over landets pengepolitik. Måske ville det være en god idé med en statslig bank, men Pelle og Enhedslisten nævner ikke et ord om, at en af de væsentligste fordele ved en sådan bank er, at den ville kunne skabe penge på lige fod med private banker. Det fremgår ovenikøbet af Maastricht Traktatens artikel 123. En statslig bank ville i det mindste kunne reducere den private pengeskabelse, men det ser mest ud som om, at Enhedslisten opfatter en statslig bank, som en bank hvor man kan sætte sine penge ind på en konto, hvis man finder at de private bankers gebyrer er for høje.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar