Klumme

Basketstjernernes coronafri paradis er et eminent billede på amerikansk kapitalisme

Disney World i Florida er blevet omdannet til en coronafri boble for de amerikanske basketballspillere, som er superstjerner og stilikoner. Den er et eminent billede på den amerikanske kapitalisme – men også en mulig scene for kampen imod den, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
I The Bubble bor, træner og spiller NBA-stjernerne i sikker isolation fra det coronaramte USA, men spillerne har insisteret på en aktivistisk forbindelse til vreden uden for boblen. BLACK LIVES MATTER står der på spillernes overtrækstrøjer, og under nationalsangen inden kampene knæler næsten alle spillerne i solidaritet med kampen mod racisme. Her er det spillere fra Boston Celtics forud for kampen mod Washington Wizards.

I The Bubble bor, træner og spiller NBA-stjernerne i sikker isolation fra det coronaramte USA, men spillerne har insisteret på en aktivistisk forbindelse til vreden uden for boblen. BLACK LIVES MATTER står der på spillernes overtrækstrøjer, og under nationalsangen inden kampene knæler næsten alle spillerne i solidaritet med kampen mod racisme. Her er det spillere fra Boston Celtics forud for kampen mod Washington Wizards.

Anthony Landis/USA Today Sports/Ritzau Scanpix

Debat
22. august 2020

Det er lykkedes amerikanerne at skabe et sted, som er frit for coronavirus. Her er ingen smittede, alle bliver testet dagligt. Mundbind udleveres gratis, læger står til rådighed ved åbne sundhedsstationer, og beboerne tjekker hver morgen ind på deres personlige coronaapp, som måler deres temperatur og videresender eventuelle symptomer til kompetent sundhedspersonale, der tilbyder øjeblikkelig assistance.

»Det er billede på et USA, som det kunne have været«, skrev magasinet Politico for nylig: »Et sted, hvor folk kan vågne op hver eneste morgen uden frygt for at pådrage sig sygdommen eller smitte deres elskede og bare kan komme tilbage til deres arbejde.«

Generelt er USA coronakrisens helvede: En femogtyvendedel af verdens befolkning bor i landet, men omkring en fjerdedel af verdens coronadødsfald er sket i USA. Amerikanerne har hverken råd til at lukke ned, fordi det sender millioner ud i fattigdom uden forsikring og mulighed for at betale husleje, eller til at åbne samfundet, fordi det er hærget af virus.

Men coronakrisens paradis findes også i USA.

Den absolutte adskillelse

Det særlige sted, der er frit for coronavirus, er Disney World i Florida, som den professionelle amerikanske basketballiga, NBA, har overtaget til afviklingen af årets finalerunde. Ligaen har investeret 140 millioner dollar i at omdanne forlystelsesparken til et sikkert område for 300 basketballspillere og 900 trænere, holdledere, læger, sygeplejersker, kokke, tjenere og andre professionelle, som skal pleje stjernerne. De kalder stedet for »The Bubble«, Boblen. 

Her kan basketballspillerne spille golf, fiske og slappe af ved de luksuriøse swimmingpools, når de ikke i de tre sportshaller spiller kampe uden publikum, som bliver tv-transmitteret til et globalt publikum.

Livet i boblen er styret af et avanceret system af regler, men det afgørende princip er den absolutte adskillelse fra omverdenen. Vagter sikrer, at ingen almindelige mennesker kan komme ind i Disney World. Det er ikke forbudt for spillerne at forlade boblen og bevæge sig ud i den smittefarlige virkelighed i Florida, hvor over 10.000 foreløbig er døde med corona. De skal bare indstille sig på, at de bliver tvunget til ti dages isolation, hvis de vil ind igen. Solidariteten mellem de få indenfor i boblen bygger på, at kontakt med den betændte pøbel udenfor undgås.

Det betyder ikke, at det store flertal i den amerikanske virkelighed, som intet kompetent coronaberedskab drager omsorg for, protesterer og anklager ligaen for at have tilranet sig sundhedsressourcer, som kunne have være brugt til at sikre deres hverdag. Slet ikke. Mange af dem er tilskuere, som ser op til de privilegerede. Det er deres beundring, som gør, at NBA tjener milliarder på at sælge tv-rettigheder og reklameplaceringer. De manges blikke finansierer de fås paradis. Boblen er således ikke, som Politico skriver, et billede på, hvad USA kunne have været. Forholdet mellem de få og de mange, de riges paradis og de manges usikkerhed, er netop et billede på, hvad USA er blevet til.

Boblen som politisk scene

Men basketballspillerne har insisteret på en aktivistisk forbindelse til vreden uden for boblen. BLACK LIVES MATTER står der på alle spillernes overtrækstrøjer, slogans som EQUALITY og LIBERATION og EDUCATION REFORM er skrevet på deres kamptrøjer, og under nationalsangen inden kampene knæler næsten alle spillerne i solidaritet med kampen mod racisme. Raceuligheden findes også i sporten: Langt de fleste spillere er sorte, men langt de fleste klubejere er hvide. Trump kalder spillernes aktivisme for »dum« og »beskidt«, men basketballstjernerne har længe været borgerrettighedsaktivister.

Boblen er således også en scene, hvor de få råber deres protest ud til de mange. Og den kunne blive et sted, hvor den moralske styrke i slogans blev omsat til radikale konkrete krav. For som Martin Luther King Jr. sagde, to uger inden han blev skudt: »Hvis USA ikke bruger sin velstand til at bekæmpe fattigdom og gøre det muligt for alle Guds børn at få dækket deres basale behov, kan hun gå ad helvede til.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Så snart international luftfart genoptages til normal drift, vil der som alle folkevagt politikere er orienteret om, med overvejende sandsynlighed, hurtigt komme nye pandemier med stigende frekvens og intensitet.

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

Hvordan kan nye zoonotiske sygdomme som covid-19 overføres til mennesker.
Vi deler habitater, som vi ikke havde delt tidligere.
(...)(menneskeskabte klimaforandringer og fældning af regnskov mm.)

Dermed har vi muligheden for at interagere med dyr der tager ophold tættere på mennesker.
Mange af disse viraer smitter potentielt mennesker ved kontakt med afføring eller urin, overførsel kan også forekomme ved direkte kontakte respiratorisk på samme måde mennesker smitter mennesker med vira.

Link: https://www.theverge.com/2020/4/10/21216165/pandemic-prevention-sciencet...