Kommentar

Beskat biler efter deres klimaaftryk, ikke deres pris

Vi har brug for mere miljø- og klimavenlig bilkørsel, hvis vi skal indfri Danmarks klimamål. Opladelige og brændstofoptimerede biler er en del af løsningen. Derfor er der brug for en bilafgift baseret på bilernes CO2-aftryk, i stedet for på prisen, skriver Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører, i dette debatindlæg
’Vi risikerer, at den positive udvikling med stigende salg af grønne biler i Danmark går i stå, hvis bilafgifterne for næste år først falder på plads fem minutter i lukketid,’ skriver Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører, i dette debatindlæg.

’Vi risikerer, at den positive udvikling med stigende salg af grønne biler i Danmark går i stå, hvis bilafgifterne for næste år først falder på plads fem minutter i lukketid,’ skriver Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører, i dette debatindlæg.

Jakob Dall

Debat
26. august 2020

Danskernes biler er en del af klimaudfordringen, men samtidig er nye og mere miljøvenlige biler også en del af løsningen. Der er behov for, at vi i bilindustrien gør vores for at mindske CO2-aftrykket. Vores forslag går i sin enkelthed ud på at sende flere grønne biler ud på vejene i form af opladelige og eldrevne køretøjer, men også moderne benzin- og dieselbiler, som kører langt på literen.

Ser vi bort fra de seneste måneders bilsalg, der har været slemt påvirket af coronakrisen, har bilsalget slået rekord efter rekord de seneste år. Det er en positiv udvikling, for det betyder alt andet lige, at udfasningen af de gamle benzinslugere og dieselosere til nyere og mere miljøvenlige biler er i gang.

Hovedstaden er den region med den største andel af nye biler, og siden udgangen af 2013 er den regionale bilbestand vokset med omkring 120.000 biler, så den i dag tæller 730.000 personbiler ifølge bilstatistik.dk. De to mest populære bilmodeller i regionen i første halvår af 2020 er lille-klassebilerne Citroën C3 og Peugeot 208, som begge har en meget grøn NEDC-værdi – en værdi, der angiver, hvor langt en bil kan køre på literen. Den er på over 30 km/literen hos dieselvarianterne af de to modeller.

Hovedstaden bevæger sig altså i den rigtige retning, men med Danmarks ambitiøse klimamål om en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030 er der brug for, at vi gør endnu mere for at omlægge bilparken i Danmark. Og det kræver politisk handling.

Et miljøvenligt afgiftssystem

Bilindustrien spiller en vigtig rolle for at sikre den grønne omstilling på transportområdet – ikke kun i hovedstaden, men også resten af Danmark. Hos De Danske Bilimportører kan vi ikke kontrollere, hvor langt folk kører, eller hvor mange biler folk har stående i indkørslen, men vi kan sikre, at danskerne i højere grad sætter sig bag rattet i biler, der forurener mindre og udleder mindre CO2.

Vores bud på, hvordan vi for alvor får sat gang i den grønne omstilling af transportsektoren, er simpelt: Vi har brug for et stabilt og gennemsigtigt afgiftssystem, der skaber incitament til at købe, udvikle og forhandle biler, der forurener mindre og udleder mindre CO2.

Vi foreslår blandt andet et teknologineutralt afgiftssystem, hvor alle biler beskattes ud fra et miljømæssigt perspektiv, der afspejler bilens teknik-, miljø- og sikkerhedsmæssige egenskaber – i stedet for det nuværende afgiftssystem, der er baseret på bilens pris.

I dag har nye traditionelle biler, der lever op til Euronorm 5’s krav til miljøegenskaber, et udslip af blandt andet partikler og NOx, der er reduceret med 95 procent i forhold til niveauet, fra før euronormerne blev indført i 1992.

Samtidig kan vi på tværs af Danmark se en positiv tendens til at købe grønne biler. Eksempelvis blev der købt 1.092 elbiler i hovedstaden i 2014, mens der fem år senere i 2019 blev solgt hele 2.594 elbiler. Selv om det er mere end en fordobling, så er vi stadig langt fra mål, hvis vi skal have omstillet bilparken i Danmark.

Hvor længe vil politikerne vente?

Regeringen har senest lagt op til, at forhandlingerne om afgifterne på elbiler skal være en del af finanslovsforhandlingerne for 2021. Men tiden er dyrebar. Flere bilimportører tøver nemlig med at bestille biler hjem, der skal sælges næste år, da de ikke ved, hvordan afgifterne ser ud efter årsskiftet.

Det er helt afgørende, at der bliver truffet en beslutning nu, ikke kun for bilimportørerne, men også for forbrugernes skyld. Vi bliver nødt til at vide, hvilke afgifter der gælder.

Foruden at være et usikkerhedsmoment resulterer politikernes tøven i, at vi forsinker den grønne omstilling unødigt. Vi risikerer, at den positive udvikling med stigende salg af grønne biler i Danmark går i stå, hvis bilafgifterne for næste år først falder på plads fem minutter i lukketid.

Danmarks 70-procentsreduktionsmål er ambitiøst, men der er ingen tvivl om, at bilindustrien har teknologien til at bidrage væsentligt hertil. Derfor håber vi, at fremtidens rammevilkår for de grønne biler kommer til at afspejle samme ambitionsniveau som Danmarks overordnede klimamålsætninger. Vi skal nok levere de grønne biler, men det forudsætter de rigtige rammer fra Christiansborg.

Mads Rørvig adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

<3 !

Daniel Joelsen

Ja, efter størrelse og vægt (90% kørsel er med en person) - motorstørrelse, max hastighed og overdreven acceleration (unødvendig energispild), materialer der ikke kan eller bliver genbrugt, reparation kontra udskiftning, lav kollisionssikkerhed (dyr for offer og stat) og endelig Antal km per energienhed. Ja, det går jeg også ind for.

Daniel Joelsen

Ja, også naturligvis med en stærk konkurence fra den offentlige trafik.

Philip B. Johnsen

Grønne biler?
Hvor længe vil politikerne vente?

Her er en liste over overforbrug politikerne burde adressere, foruden ny lovgivning der sikre garanti for kvalitet målt på levetid, af de nye solgte biler sammen med delebil ordninger i offentligt regi osv., hvis der skal opnås målbar CO2 reduktion i Danmark, der kan sikre vores børns overlevelse og politikere kan meget passende starte med at vise samfundssind ved at adressere deres ‘eget’ personlige privat forbrug.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Drop sutten i folkevalgte politikere i folketinget, hvis i vil have andre til at tro på, at folketingets medlemmer mener bæredygtig omstilling oprigtigt.

Folketinget har som alle inderst inde godt ved, ingen interesse i bæredygtig omstilling, folketinget tjener de rigest i samfundet.

Racisme og plantage-kapitalisme, som biomasse afbrændings påstået værende bæredygtigt ‘fusk‘ og afbrænding af Amazonas for billig soya til foder til danske svin, er nogle folketingets sande kortsigtede økonomiske gevinst forehavender, udført af fattige mennesker der ikke kan sige fra, det med Folketingets hjemlige racisme til fortsat dække af Folketingets forbrydelser.

Manglende reel bæredygtig omstilling og Folketingets racisme og fremmed hetz går hånd i hånd.

Grønne biler?
Tror nogen på at hvis en milliard kinesere skal have en hver, at de er grønne?

Trond Meiring, Randi Christiansen, Erik Winberg, Alvin Jensen, Jean Thierry, Mads Troest, Janus Agerbo og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Nej udtrykket grønne biler er nok lige at tage munden for fuld men artiklen her kan vel også sagtens anskues som en slags lobbyisme. Vi burde have mere fokus på at indrette vores samfund med et meget mere attraktivt offentligt transportsystem.. jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget privatbilismen bidrager til
https://www.overshootday.org/

Trond Meiring, Randi Christiansen, Carsten Munk, Alvin Jensen og Jean Thierry anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Problemet er jo afgiftsprovenuet må det ikke gå ud over. Men nu hvor vi reducerer brugen af offentlig transport, så kommer der vel også flere biler og dermed flere afgiftskroner i statskassen.

"jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget privatbilismen bidrager til"

Du ville få et chok, hvis bilerne strejkede i morgen

Vi har lige klaret os uden 50 % af biltrafikken i Danmark.
Det kan vi godt.

Trond Meiring, Carsten Munk, Peter Staal og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

hm,

Jeg mistænker mest et det er en trojansk hest der reelt skal sænke afgiften på overklassens moderne udgave af en Chelsea Traktor, dvs Teslaer i de dyre S og X udgaver og den slags

Men skal der være mening i galskaben skal det baseres på livscyklus beregninger, så energi, råvare og miljø belastningen ved fremstilling og skrotning er fuldt medregnet, ligesom forventet levetid på væsentlige komponenternskal med

Den NEDC værdi der refereres til lugter umiddelbart til at være baseret udelukkende på brændstof/el /... forbruget, og det er bare ikke godt nok

Og så har vi slet ikke været omkring hvor realistisk fx CO2 udledningen ved elproduktion er.
Mange af den slags indexer antager frejdigt at lige netop den el der bruges i min bil er 100% vind/sol/...

Randi Christiansen, Finn Sørensen, Jens Christian Jensen og Peter Staal anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jens@ - hvis du virkelig var oprigtigt interesseret, havde du bare takket for henvisningen til bill mollison.

Randi Christiansen

"Tænk, hvis vi brugte de 1000 opsparede mia i bæredygtig omstilling?" Som forbrugerøkonom i nordea siger det i dagens p1

Erik Fuglsang

Jeg er SÅ glad for min "øko-dieselbil", der kører ca. 21 km/l i snit, skønt der sidder en potent turbomotor under motorhjelmen.

Den bil beholder jeg , så længe jeg overhovedet kan.

I'm in love with my car :-)

Læg nu afgifterne, hvor belastningen er: I udledningen af forurening. Der er ikke meget svært; vi har to typer afgifter: De adfærdsregulerende og de omkostningsudlignende. Da omkostningen ved for lille omstilling er uendelig (samfundet, som vi kender det, går til grunde), skal vi have gang i den adfærdsregulerende form.
Men hvad er det, vi ønsker at reducere? Er det antallet af fossilbiler, der købes? Eller er det udledningen af forurening? Hvis vi ønsker at begrænse antallet af fosilbiler - men ikke hvor megen forurening, de udleder, skal vi lægge afgifterne på bilerne. Ønsker vi derimod at begrænse mængden af forurening uden skelen til, hvilke biler udleder den, skal afgiften lægges på det brændstof, der skaber forureningen.

Hvordan kan vi så med eet ændre beskatningen af fossile brændsler uden at tabe en hel social gruppe i processen?
Vi tilbagebetaler en del af registreringsafgiften efter en nøgle, der reducerer beløbet i forhold til køretøjets alder - fx 100% af køretøjer <2 år og ned til 0% ved køretøjer >12 år - samtidigt med, at vi hæver beskatningen af fossile brændsler, så benzin og diesel koster ca. 25 kr/l. Derved vil bruttoomkostningen for både fossil-køretøjsejere og stat ligge omkring 0, imens de afledte besparelser på bl.a. folkesundhed og samfundets beståen vil vedblive at stige.
Jeg gjorde beregningen for nogle år tilbage, hvor det kunne lykkes at tilbagebetale den fulde registreringsafgift for samtlige køretøjer og hæve priserne på brændstof til blot 20 kr med en forventet tilbagebetaling henover en typisk bils samlede levetid.

Matematikken er selvfølgeligt ikke simpel og desuden omgærdet af spekulation, men det er den eneste farbare vej, hvis vi rent faktisk ønsker positiv forandring.

Finn Thøgersen

Ser vi på Eldrup rapporten, så lægger de op til at der stadig skal gives tilskud på 300-400.000 kr til el biler i luxussegmentet (Trsla S/X, Porche T>aycan osv) fordi deres registreringsafgift forbliver på 63% af alm sats

Nu er opgaven ikke at få flest mulig luxus elbiler på gaden i Nordsjælland, Risskov osv, men at få størst mulig miljøgevinst for pengene

Derfor bør den særlige vægtafgift for elbiler fjernes, og evt tilskud gives som et fast beløb per bil i en given miljøklasse

Ligeledes er faste måltal for antal elbiler direkte tåbeligt, målet må være flest mulig km i miljøvenlige biler. Der er ingen fornuft, og stor negativ miljøeffekt, i en hovedløs udskiftning af de mange tusinde"special" biler der ikke kører ret mange km om året

Target bør være storforbrugerne af km: distancependlere, busser, varevogne, lastbiler osv
Bedstemors bil der kun kører nogle få hundrede km per måned er fuldstændig uinteressant

Finn Thøgersen

LAstbiler er i øvrigt et særligt problem, fordi der er grænser for hvor meget hver enkelt del af køretøjet (trækker/forvogn/hængfert/trailer) og det samlede køretøj må veje

Så hvis en el lastbil vejer X ton mere end et tilsvarende benzin/diesel køretøj (og batterier ER tunge), så må el lastbilen have X tons mindre varer ombord.
Det betyder at der skal køre flere lastbiler for at fragte samme mængde gods

Alternativet vil være at ændre reglerne for vægten af køretøjet, men det vil være et EU spørgsmål og kan kræve investeringer nogle steder (broer der skal forstærkes osv)