Læserbrev

Dan Jørgensen forpasser en enestående chance for at skabe grøn omstilling af energisektoren

Et EU-direktiv skal gøre det nemt for borgere at bidrage til en grøn omstilling af energisektoren gennem nye borgerenergifællesskaber, men i det danske lovforslag er alt for mange i stedet nødt til at benytte det offentlige elnet, skriver forsker på DTU Per Nørgaard i dette debatindlæg
24. august 2020

Regeringen har en enestående mulighed, som den er ved at forpasse: muligheden for en tiltrængt og gennemgribende modernisering af de lovgivningsmæssige rammer for elsektoren. Det sker i forbindelse med implementeringen af EU’s elmarkedsdirektiv i dansk lovgivning.

En af intentionerne med direktivet er at gøre det nemt for os borgere. Vi skal kunne bidrage aktivt og personligt til den grønne omstilling af energisektoren.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) sendte 243 sider tung lovtekst i høring, netop som alle gik på ferie, med høringsfrist den 24. august.

For mig at se ønsker ministeren tydeligvis at ændre så lidt som muligt i de eksisterende rammer.

Et af de nye initiativer i direktivet er de nye borgerenergifællesskaber, hvor borgere lokalt går sammen om en fælles energiløsning. Det kan være til forsyning af varme og elektricitet til fællesskabets medlemmer. Energifællesskaberne skal blandt andet bidrage til større energibevidsthed, til personligt engagement og til fælles investeringer i bæredygtige energiløsninger som eksempelvis fælles solceller.

Lovforslaget går direkte imod intentionen i direktivet!

Rigtig ærgerligt

Lovforslaget henviser til EU’s krav om ’kundernes frie valg af elleverandør’ samt til de tekniske udfordringer ved at eje og drive et elnet. Da en elkunde defineres ved en matrikel, må elnettet hen til og mellem matrikler derfor nødvendigvis ejes og drives af den offentlige elnetsoperatør.

I det danske forslag kan et borgerenergifællesskab således ikke optræde som én elkunde – med frit valg af elleverandør. Varmekunder fra flere matrikler har altid haft mulighed for én fælles tilslutning til det offentlige fjernvarmenet. Og store elkunder har altid ejet og drevet elnettet inden for egen matrikel.

Lige præcis det, at flere borgere er tvunget til at benytte det offentlige elnet inden for et eventuelt nyt borgerenergifællesskab – fordi de bor på forskellige matrikler – gør borgerenergifællesskaber uinteressante i Danmark. Det er rigtig ærgerligt.

Med de rette kontrakter mellem borgerenergifællesskaberne og de offfentlige elnetsoperatører ville energifællesskaberne ellers kunne bidrage til at imødegå mange af de nye udfordringer med solceller, elbiler og varmepumper i lavspændingsnettet.

Jeg håber, at EU holder et vågent øje med den danske implementering af direktivet.

Per Nørgård er forsker på DTU.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
  • Ete Forchhammer
Marianne Stockmarr og Ete Forchhammer anbefalede denne artikel

Kommentarer