Læserbrev

DR forsømmer at vise bagsiden af den omdiskuterede bygning BLOX i nyt program

De fleste har en mening om BLOX, men i en ny DR-serie får man kun lovprisernes version. DR viser bygningen ukritisk frem uden at diskutere dens ry som et æstetisk og dyrt misfoster, skriver formand for Arkitekturoprøret Jep Loft i dette debatindlæg
Debat
14. august 2020

Det har tidligere fremgået af dette debatindlæg, at der skulle gå rygter om, at Dansk Arkitektur Center skulle have modtaget støtte fra Erhvervsministeriet betinget af deres beliggenhed i BLOX. Dette var en fejl. Omtalte rygte omhandler Dansk Design Center. Information beklager fejlen.

DR viser for tiden en ny serie: »Arkitektur der deler vandene«. Første afsnit omhandlede to huse, der bevidst tilsigter at provokere. Det ene var BLOX i København. Det var trist at se, hvordan DR behandlede BLOX.

En rimelig måde ville have været også at give ordet til de provokerede. Men det skete ikke. Man taler om ’arkitekturkløften’, som adskiller os almindelige lægfolk fra fagfolk. Fagfolkene har for vane at lovprise sig selv og hinanden for deres strålende arkitektur – uden at bekymre sig om lægfolkenes fortvivlelse, når der bygges hensynsløst i de gamle bydele eller dødkedeligt i de nye. Det var det, der skete i udsendelsen.

Arkitekten Rem Koolhaas blev omtalt som en »stjernearkitekt«, der mener, at København er en kedelig by. Den mangler liv og larm, og det retter BLOX op på. Bygherren og ejeren af BLOX, Realdania, deltog ikke i udsendelsen. De overlod det til en lejer, Dansk Design Center, at tale bygningens sag. Dansk Design Centers direktør var sat på en uriaspost. Men som samtalen skred frem, gik det op for ham, at han ikke havde noget at frygte. Der blev ikke stillet kritiske spørgsmål. Han slap afsted med at påstå, at huset tager hensyn til kulturarven, at det viser respekt for omgivelserne, at husets grønne farve passer godt til byens grønne spir, og at opdelingen i blokke er en tilpasning til byens proportioner. For almindelige mennesker er det sort tale.

Det kunne have været interessant at høre om økonomien for BLOX. Blev det ikke meget dyrere end budgetteret? Nogle af lejlighederne på de øverste etager står vist tomme. Og de huslejeindtægter, som Realdania får ind fra Dansk Design Center, har de for en stor dels vedkommende selv betalt i støtte til Dansk Design Center. Der går sågar rygter om, at Erhvervsministeriet har stillet krav til blandt andet Dansk Design Center om, at de skulle flytte ind i BLOX som betingelse for at modtage tilskud fra ministeriet.

BLOX er almindeligt kendt som et æstetisk misfoster og en funktionel fiasko. Men udsendelsen gav et helt andet indtryk. Den sluttede af med at påstå, at BLOX har åbnet for en vigtig debat. Den debat kom der bare ikke noget af i udsendelsen.

Jep Loft er formand for Arkitekturoprøret.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Jeg har desværre kun set BLOX på billeder, men denne almindelige lægperson synes umiddelbart det er en flot bygning, som tilføjer nyt til bymidten, med respekt for og uden at skæmme de historiske bygninger. Er det ikke lidt rindalistisk, kun at skulle bygge "gammelt" i bymidten? Byer udvikler sig, og forsøger man kunstigt at bygge i gammel stil, ender byen som kunstig skygge af tiden, som var.