Læserbrev

Giv borgerne en rangliste over, hvilke banker der er mest bæredygtige og ansvarlige

Flere ministre opfordrer borgerne til at skifte bank, hvis bankerne gør alvor af deres trusler om at hæve gebyrerne som følge af pensionsaftalen. Derfor har vi brug for et værktøj til at finde ud af, hvilken bank vi skal skifte til, skriver Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS og Christian Damholt, formand i Oxfam IBIS, i dette debatindlæg
Debat
25. august 2020

Bankerne vil sende regningen videre til forbrugerne. Det er budskabet fra storbankerne og Finans Danmark oven på regeringens udspil om tidlig pension finansieret af en særskat til bankerne.

Bankerne vil altså hæve gebyrerne for at fastholde deres milliardoverskud. Flere ministre har derfor opfordret forbrugerne til at skifte bank, hvis gebyrerne hæves.

Argumentet indeholder med rette en vis bitterhed over bankernes manglende samfundssind efter finanskrisen, hvor staten holdt hånden under sektoren, som siden har takket med gebyrskandaler, skattelysager og hvidvask.

De, der opfordrer til bankskift, har fat i den lange ende. Og borgerne har forstået, at det er afgørende, hvor man har sine penge placeret, hvis man vil fremme bæredygtighed. Men politikerne undervurderer desværre, hvor uigennemsigtigt det er for forbrugerne at få overblik over netop bankernes ansvarlighed. De mangler et redskab, når de vil stemme med pengepungen.Kristian Weise

Forbrugerrådet Tænk og Oxfam IBIS foreslår at skabe en fair finansguide i Danmark baseret på en velafprøvet model fra ti lande, blandt andet Sverige og Norge. 

En organisation, der gransker bankernes investeringspolitikker og adfærd og giver forbrugerne en etisk rangering, de kan forholde sig til. Banker bliver uafhængigt vurderet på ansvarlighed og bæredygtighed i forhold til skat, miljø, klima, menneskerettigheder og forbrugerbeskyttelse. Resultaterne er offentlige og til at forstå.

Fra vores svenske og norske søsterorganisationer ved vi, at op mod 150.000 svenske kunder har tjekket deres banks rangering, at de nordiske banker også selv tager fat i Fair Finans for at få rådgivning om, hvordan de kan blive mere bæredygtige. Det har skabt en sund konkurrence på høj etik i vores nabolande.

Lad os få styrket konkurrencen på ansvarlighed og samfundssind gennem en fair finansguide i Danmark. Så kan forbrugerne få det redskab, de fortjener, når de opfordres til at skifte bank.

Kristian Weise er generalsekretær i Oxfam IBIS, og Christian Damholt er formand for Oxfam IBIS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Chris Ru Brix

Det er ikke mere besværligt end at logge ind med NemID og bruge en fem-ti minutter, med mindre man er boligejer...så kan det godt tage nogle timer. Det er på tide at elimenere spillere som Danske, Jyske og Nordea fra markedet, folkens!

"Forbrugerrådet Tænk og Oxfam IBIS foreslår at skabe en fair finansguide i Danmark baseret på en velafprøvet model fra ti lande, blandt andet Sverige og Norge. " skriver de to forfattere.
Min reaktion: En fair finansguide. Ja tak! Hvad venter vi på?

Thomas Tanghus

Fremragende oplagt idé.

fuldstændig ligegyldigt. Desværre. Folk flest er ligeglade. Det skal være let og billigt. Fine ting som ansvarlighed og bæredygtighed kommer meget langt nede på listen.

Det er allerede i dag meget let at finde ud af, om en bank er ansvarlig og bæredygtig. Hvis man gider. Det gør folk ikke og en rangliste vil kun ændre meget marginalt på det. Som i Sverige, hvor sølle 150.000 kunder endsige har tjekket rangeringen. Langt færre har sikkert skiftet som en konsekvens.

En sådan rangliste er et plaster på et åbent sår. Greenwashing kan man vel også kalde det