Læserbrev

Gymnasieelev: Små gymnasier som mit har ikke råd til at finansiere et nyt politiforlig

Selv om regeringen påstår det modsatte, vil en ny politiaftale skære direkte i uddannelse. På grund af taxameterordningen er reklamer den eneste mulighed, små gymnasier har for at konkurrere med store, og uligheden bliver kun større, når man skærer en halv milliard på gymnasiers markedsføring, skriver elevrådsformand i dette debatindlæg
Debat
27. august 2020

Regeringen har fremlagt en fireårsplan for, hvordan den vil finansiere et nyt politiforlig.

»Vi skærer ikke i uddannelserne,« skriver Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Bjørn Brandenborg, på Twitter som svar på, at de blandt andet vil finansiere politiforliget ved at skære i alt 550 millioner kroner over fire år på gymnasiernes markedsføring.

Men regeringen skærer i uddannelse – især på de små gymnasier.

Det gymnasium, jeg går på, er ikke et stort gymnasium. Helsingør Gymnasium har omkring 600 elever, og det er en perfekt størrelse for de elever, der går her. Men med taxameterordningen, der eksisterer i dag, betyder antallet af elever, at vi har langt færre penge at gøre godt med sammenlignet med de større gymnasier i landet, da gymnasierne får penge pr. elev.

Ordningen har gjort, at en del af de penge, gymnasier har til rådighed, går til introkurser, opslag og promovering på sociale medier og i aviser, så de kommende elever ser, hvorfor lige præcis deres gymnasium er det gymnasium, der er det bedste at gå på. Det skaber selvfølgelig stor konkurrence mellem gymnasierne.

Når regeringen vil overføre 550 millioner kroner fra gymnasiernes markedsføring til et nyt politiforlig, kommer det til at gå ud over små gymnasier som mit, der så har færre penge at bruge på den markedsføring, der er så essentiel for gymnasiers overlevelse i dag.

Uddannelserne får ikke et separat tilskud til markedsføring, så det er skolernes generelle budget, der skæres i. Regeringen skærer altså direkte i uddannelse, selv om den påstår det modsatte.

Det er en stor skam, at regeringen er gået fra at ville investere i uddannelser til at ville spare på dem. Forslaget skaber endnu større ulighed mellem uddannelsesinstitutionerne, end der er i forvejen, og det kommer kun til at gøre ondt værre.

Regeringen kan ikke forvente, at de studerende skal betale regningen, hver gang den skal finde penge til en ny aftale.

Vores gymnasier har simpelthen ikke råd til at blive beskåret mere.

Mike Viking Nørgaard Hansen er elevrådsformand på Helsingør Gymnasium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her