Klumme

Hykleri er den mest rammende betegnelse for Trump-regeringens forhold til Kina

Mens USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, blæser til kamp for at få Kina til at ændre sig, kalder Donald Trump Xi Jinping for ’min gode ven’. USA trækker selv tæppet væk under de alliancer, landet har behov for, skriver forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg
»Trump kalder Kinas præsident, Xi Jinping, for »min gode ven« og har aldrig villet kritisere ham for hans regimes menneskerettighedskrænkelser og undergravelse af retsstaten i Hongkong.« skriver forfatter Ian Buruma.

»Trump kalder Kinas præsident, Xi Jinping, for »min gode ven« og har aldrig villet kritisere ham for hans regimes menneskerettighedskrænkelser og undergravelse af retsstaten i Hongkong.« skriver forfatter Ian Buruma.

NICOLAS ASFOURI

Debat
17. august 2020

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, holdt i juli en tale, hvori han erklærede, at Nixon i 1972 begik en fejl, da han tog initativ til at bryde isolationen af Kina. Nixons plan havde angiveligt været at opbløde det maoistiske diktatur gennem varm international omfavnelse for at gøre det friere indadtil og mere samarbejdsvilligt udadtil. Den er i dag endt i fiasko, konstaterede Pompeo.

Nu var Nixons mål ikke at demokratisere Kina – han søgte først og fremmest Maos hjælp til at få afsluttet Vietnamkrigen og ville styrke USA geopolitisk over for Sovjetunionen. Men Pompeos karakteristik af ’fiaskoen’ er tankevækkende: I dag er Kina mindre frit end i 1980’erne. Det stjæler vestlige industrihemmeligheder. Det kvæler kritik med trusler, spærrer etniske minoriteter og dissidenter inde i lejre og afpresser lande til at købe kinesisk teknologi, der kan bruges til at udspionere USA.

»Den frie verden må triumfere over det nye tyranni‚« erklærede Pompeo. »Vi – de frihedselskende lande – må presse Kina til at ændre sig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Hykleri og fake news fra amerika = vand på den kinesiske mølle! Boykot Kina!
Det bliver svært, når selv EU-lande "lefler" for Kinas "Belt & road" project, fremfor at styrke EUs kritik af Kina. Smid disse "lefrere" ud af EU og boykot Kina!
- ellers, glem alt om demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Arne Albatros Olsen og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Før man slår den hånd der mader én skal man selv kunne spise. Det er, mig bekendt, ikke et gammelt kinesisk ordsprog, men derfor kan der jo godt være noget om det. Måske skulle der stå "genlære at spise" (i virkeligheden mener jeg selvfølgelig: at producere varer), for vi har jo været i stand til at klare os uden containere fyldt med varer fra Kina tidligere. Det var så bare et lidt mere nøjsomt liv vi havde, dengang nede i halvtredserne, hvor en traktor kom fra USA. Til gengæld skete der en hel masse spændende ting i Guds eget land, som vi kaldte fremskridt. De gik faktisk så langt som at aflevere en lortepose på Månen. Nogle af tingene var måske også lige spændende nok, som fx. atomprøvesprængninger og Vietnamkrigen. Men vi var villige til at prøve lidt af hvert, for at slippe for kommunismen. Nu er det sådan mere noget med om tingene kan betale sig økonomisk og hvis ikke det kan betale sig at kritisere fx. Kinas ledelse, så gør vi i Vesten det ikke. Fordelen ved en så afslappet livsstil er selvfølgelig at konflikter undgås og dermed også krig og oprustning. Problemet på den lange bane er bare at vi risikerer at miste vores højtskattede frihed. Det er jo en kendt sagt at kineserne har et lidt anderledes syn på frihed end vi har. Nå, men det er fremtidssnak. Lige nu handler det om at få gang i noget bussiness, så vi kan komme godt ug af coronakrisen og få nogle fly på vingerne. Ellers bliver det hele simpelthen også for trist.

Daniel Joelsen

Trump gør ikke andet end tidligere amerikanske præsidenter og europæiske regeringsledere også har gjort, nemlig at male deres egen kage overfor Kina. "Hykleriet" findes også i Danmark, hvor Tibet demonstration og 5G stritter i hver sin retning.

Jeg tror Kineserne er vant til "hykleriet" (vestlig diplomati), men at det ikke forhindrer en god handel i sidste ende. It is all about business!

Torben K L Jensen

Jeg tror Kina kommer ud af pandemien som verdens største økonomi - mindst 10 år før man man i vesten troede det ville ske. Kina er den eneste økonomi der kan fremvise et positivt BMP alle andre skrumper mere eller mindre samtidig med at Kina´s nye silkevej buldrer der ud af med investeringer (lån) til store infrastruktur-projekter der giver landene en supermoderne infrastruktur med 5G fra Huawei det hele styret af kunstig intelligens. Vestens reaktion har været uansvarlig og krigerisk lige midt i en virus-krise der med sikkerhed bliver permanent oven i klimakrise ingen synes at interessere sig for - så hvis vi skal redde demokratiet må vi hellere redde de mennesker der skal leve i det som det første - uden skelen til den ene eller den anden ideologi.

Jeppe Bundgaard

Ny CNN meningsmåling;
"This is one CNN poll even President Trump can get behind.

The Aug. 12-15 national poll of registered voters showed Trump down just four points, with 46 percent against Biden’s 50 percent support and a 3.7 percent margin of error that put them in a virtual dead heat.

It captured a snapshot of the race during the first four days after Sen. Kamala Harris (D-Calif.) was named Biden’s running mate.

Across 15 battleground states, the survey finds Biden has the backing of 49% of registered voters, while Trump lands at 48%.