Læserbrev

Medier og myndigheder bør ikke udstille det somaliske mindretal midt i en global pandemi

Siden det kom frem, at det somaliske mindretal i Aarhus bærer det højeste antal smittede med COVID-19, er den etniske minoritet blevet udskammet af både medier, myndigheder og civilsamfund, men det skal stoppes nu, skriver Nasro Waesame på vegne af Mediegruppen for somaliere i Danmark
Debat
11. august 2020

Den gængse og til stadighed unuancerede fremstilling af det somaliske mindretal i Danmark som ulykkesfuglene har nået nye højder. Det handler øjensynligt ikke længere om at bekæmpe en global pandemi i fællesskab, når myndigheder og politikere vælger at udpege en bestemt minoritetsgruppe som den med den højeste smitterate.

Mediernes fokus er derimod blevet rettet mod det somaliske mindretal i Aarhus, efter det kom frem, at smittetallet er steget markant i byen, herunder blandt aarhusianske somaliere.

Hvorfor etnicitet er relevant i spørgsmålet om COVID-19, og hvorfor den skal fremhæves, er ikke blevet meddelt. Om forklaringen kunne være, at somaliere lader sig teste oftere sammenlignet med andre, eller om årsagen skal findes i, at en stor del af somaliere oftest har fremskudte job, hvor smitterisikoen er markant højere, melder Statens Serum Institut heller ikke noget om.

Men mediernes øgede fokus på somaliere har haft den konsekvens, at en somalisk mor ikke måtte aflevere sit barn i børnehaven. Hun skulle kunne fremvise negative COVID-19-test fra hele familien.

Samfundssind

Ikke alene er det ulovligt at forlange en test i forbindelse med aflevering af børn i daginstitutioner, men denne episode er også et udtryk for de reaktioner, som somaliere frygter at blive mødt med som følge af de nylige udmeldinger.

Ligeledes blev en somalisk dreng udsat for mobning til fodboldtræning, da han blev kaldt ’coronasomalier’ af de andre børn. Denne episode mener vi også er afledt af den nyhed, Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) og serum instituttet meddelte offentligheden.

Vi må skride til handling og få sat en stopper for dette, inden det eskalerer yderligere.

Myndighederne og politikerne må være deres opgave voksen uden at skulle udstille bestemte menneskers etnicitet i samme ombæring.

Som repræsentanter for det somaliske samfund i Danmark kræver vi derfor, at myndighederne og medierne udviser mere samfundssind, ansvarlighed og professionalitet i håndteringen af vores fælles samfundsudfordringer. Vi beder jer ligeledes om at afstå fra at udskamme en bestemt gruppe, og om at I forholder jer mere nuanceret og konstruktivt i den offentlige debat.

Især når det kommer til håndteringen af denne pandemi.

Nasro Waesame, organisationen Mediegruppen for somaliere i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Fuldstændig enig. Etnicitet er irrelevant, det bidrager kun til afstandtagen og udskamning .
Mvh Hanne Pedersen

Per Klüver, Anne-Marie Krogsbøll, Marianne Jespersen, Freddie Vindberg, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar

Det er helt aburde at tale om etnicitet midt i en alvorlig pandemi situation. Man talte ikke om etnicitet om dem der kom hjem fra skiferien i Italien der startede smitten i Danmark? Fokuset skal være at finde ud af smittekilden og at stoppe smittespredningen så hurtig som muligt og og ikke på etnicitet der afføder kun unødig stigmatisering af de borgere der i forvejen er målet for fremmedhad af en vis politikker og dens parti.
P.S. Coronavirussen siger at den er farve- og raceblind og er glad for at komme hos alle der er af kød og blod!

Anne-Marie Krogsbøll, David Zennaro, Freddie Vindberg, Irene Clausens, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Jeg synes, det er relevant i forståelsen af situationen at finde ud af hvor det spredes og hvorfor, og hvordan vi skal beskytte os mod spredning. Vi har også talt om østeuropæerne som arbejder på slagteri, ikke kun om somaliere. Vi skal ikke se bort fra fakta fordi man bliver ked af det.

Jens Christian Jensen, Karsten Aaen, Erik Fuglsang, Per Klüver og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Nasro Waesame

Jeg er blevet mere og mere rasende over mediernes fokusering på det etniske.

Der blev stillet mindst 20 spørgsmål til dagens pressekonference omkring smittespredning i Danmark
om det somaliske islæt.

Alle vil have en syndebuk, og det bliver udlændinge, fx det somaliske samfund, hvis det da ikke bliver de polske medarbejdere på slagteriet i Ringsted.

Ingen er interesserede i arbejdsforhold, det handler kun om etnicitet.

Dårlig journalistik.

Anne-Marie Krogsbøll, Marianne Jespersen, Freddie Vindberg, Irene Clausens, Trond Meiring, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jacob Bundgaard har han ikke forsøgt at dæmpe "hetzen" mod somalier i Århus - i mod sætning til Pia Kjærsgaard ., der var ude med forslag om udgangsforbud for boligområder. hvor der boede somalier.

Maj-Britt Kent Hansen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Man er vel nødt til at kende smittekilderne, såsom slagteriarbejdere i Ringsted og diverse indvandrergrupper? Statens Serum Institut skriver: " Stigningen i uge 32 er således i høj grad drevet af smittespredning i Aarhus Kommune, hvor der er mange mindre udbrud og to større smittekæder i somaliske og libanesiske kredse. Ialt 179 af de påviste tilfælde i Aarhus i uge 32 er således af somalisk herkomst." Der er ifølge SSI konstateret 341 nye tilfælde i Århus kommune i uge 32. 179 af disse tilfælde er af somalisk herkomst, hvilket er ca. 52 procent af nye tilfælde i den uge.
https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/smittetallet-steg-yderligere--i-...
Berlingske Tidende har anført, at årsagerne hertil er dårlig kommunikation fra myndighedernes side, dårlige danskkundskaber, religion og manglende viden om det danske sundhedsvæsen blandt somaliske indvandrere. For den oplysning er Berlingske på Facebook blevet hængt ud som en "fascistisk" avis.
https://www.berlingske.dk/samfund/coronasmitte-spreder-sig-blandt-somali...
Ifølge Mediegruppen for somaliere i Danmark er det ikke blevet meddelt, hvorfor etnicitet skal fremhæves i denne sag. Berlingske refererer til en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, som netop gør dette. Hvad har det at gøre med "fascisme". Hold nu hovedet koldt derude.

Karsten Aaen, Erik Fuglsang, Trond Meiring og Cristina Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I dag er første gang jeg læser eller hører om at spredningen i Århus er særligt udbredt blandt somalier - hvis jeg ser bort fra en udtalelse fra Pernille Vermund i sidste uge om emnet, men hun er trods alt ikke at regne for et nyhedsmedie. Så det er måske lige lovlig hysterisk kalde det en hetz, bare fordi en avis eller et tv-avis kaster nogle fakta på bordet

Jens Christian Jensen, Erik Fuglsang og Cristina Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad med vores fælles ansvar for at bekæmpe smitten? Nu er den løs i Aarhus, og alligevel tager man det ikke tilstrækkeligt alvorligt til, at vi får stoppet den. De nu vedtagne foranstaltninger er utilstrækkelige:
"Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere administrerende direktør i Statens Serum Institut (SSI), forstår ikke, at myndighederne efter coronaudbruddet i Aarhus ikke tager skrappere midler i brug.
Han undrer sig på den baggrund over, at myndighederne ikke fraråder unødvendige rejser til Aarhus.
»Når vi fraråder at rejse til Malta, hvorfor fraråder vi så ikke at rejse til Aarhus?« siger han."
"»Vi har klandret svenskerne for en meget blødsøden politik om de her udbrud, og nu er vi næsten ved at adoptere svenske tilstande. Det, synes jeg, ikke er klogt. Hvis man mener, at det, vi ser i aarhusområdet, udgør en trussel, så skulle man angribe det som det, det er – en trussel.«"
https://www.berlingske.dk/samfund/tidligere-ssi-direktoer-undrer-sig-hvo...

- hvorfor har man f. eks. ikke indført afstandskrav i busser og tog? Man har ladet mundbind erstatte den nødvendige afstand - det er smittemæssigt idioti, og jeg har svært ved at se, at det kan handle om andet en penge.

Er der krav om mundbind i køerne til testcentrene? Ikke vd de testcentre i hovedstadsområdet, som jeg har besøgt. Der samles alle, som har mistanke om at være smittede, så de centre er i den grad smittehotspots, og mundbind hos alt personale og hos alle i køen burde være et krav - mundbindene bør deles gratis ud.

Jeg er ved at miste respekten for regeringens coronahåndtering igen. Det gik flot i første runde, men nu slipper de tøjlerne, og snart er (smitte)fanden løs... De gør ikke nok i øjeblikket - måske er det for at flytte fokus fra det, at man snakker om etniske grupper...

Ja, der er grupper, som både er mere udsatte for smitte, og som af sociale grund har sværere ved at overholde smitteregler. Men når samfundet ikke engang i fællesskab tager sagen alvorlig nok, så skal vi vist lade være med at kaste med sten, når vi selv bor i glashus.

Erik Fuglsang

Medier og myndigheder bør sagligt og neutralt skildre virkeligheden, som den er - slet og ret.

Anne-Marie Krogsbøll

Giv agt! Støjberg har fået øje på en politisk redningskrans - CORONA-udlændinge!

Partiet Venstre er ved genopvarme taktikken, der, før i tiden, sikrede flere genvalg og valgsejre! UDLÆNDINGE!

Vi har set det før: alle fattige, endnu fattigere, fordi DF, Venstre m.fl. vedtog lovgivning - alene for at ramme udlændinge! Alle fattige syge og arbejdsløse, endnu fattigere, fordi DF, Venstre m.fl. vedtog lovgivning - alene for at ramme udlændinge! Og nu skal vi til repressalier mod alle smittede borgere, fordi Venstre vil have lovgivningen - alene for at ramme udlændinge?

Strengt taget, er der jo ingen øvre grænse for kreativiteten, når nogen politisk skal generers, for at opnå genvalg, særlig når spærregrænsen allerede spøger i horisonten, og nu har Støjberg omsider øjnet sin chance: CORONA-UDLÆNDINGE-kortet, der, med så stor en politisk afkast, virkede jo så mange gange før!

Det betyder så, at står det til Inger Støjberg og partiet Venstre - skal staten sikre sig, "at folk rent faktisk opholder sig i isolation. Det kan jo ske ved, at man laver stikprøvekontroller for at sikre, at folk rent faktisk er hjemme, Og hvis man ikke gør det, må vi jo skride til tvangsindlæggelse, som der også er mulighed for i lovgivningen." (Kilde: berlingske.dk/samfund/liveblog kl. 08.01 i dag)

Ganske vist henviser Støjber i første omgang til udenlandske ansatte på slagteriet i Ringsted, men hurtigt skifter det til, at denne gang er det smittespredningen blandt somalierne, Støjberg/Venstre snupper fra DF og vil gøre til en løftestang for nye, repressive foranstaltninger, der, lige som så mange (om)gange før, siden nullerne, kommer til at ramme bredt, fordi vi diskriminerer jo ikke i Danmark, vel?

Så i stedet for at lede efter, finde og udvikle bedre, eller nye måder at overvåge of kontrollere smittespredningen på - skal smittede interneres, isoleres, tvangsindlægges, eller hvad ved jeg - hvis det står til Inger Støjberg! Inger Støjberg, der omsider øjner noget, hun føler sig kvalificeret til at stille sig i spidsen for - et nyt udlændingekort, denne gang i Venstres favør, for at skræmme, eller lokke forhenværende vælgere tilbage i folden, ved at give dem nye, forløsende syndebukke - COVID-udlændinge, at tygge på!

Well, jeg ved ikke med jer andre, men jeg har ikke brug for partier og politikere dyrkende krisepolitik, uden evne til at løse de selvsamme kriser, de selv skaber til formålet - andet end med næver og hammere, der bare skaber nye problemer, uden at løse noget!

Jeg siger nej til corona-udlændinge-kortet i samfundets corona-politik! Parret med de blå partiers hidtidige, bl.a. frisørvenlig optimisme, vil det ende med en krise, ingen blå regering vil være i stand til at løse. Der er simpelthen ikke fængsler nok i dette land...

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Rettelse , sidste to linjer: "vil det ende med en krise, ingen, HELLER IKKE EN blå regering vil være i stand til at løse. Der er simpelthen ikke fængsler nok i dette land..."

Anne-Marie Krogsbøll

Aarhus Festuge skal gennemføres - op til 500 000 deltagere:
https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2020-08-12-politikere-vil-gennemfoere-aarh...

Kommer det ikke til at slå Eid-fejringer og begravelser med mange længder i idioti?

Skal Aarhus virkeligt have lov til at gennemføre det? Det bliver en superspreder-begivenhed af dimensioner, som ingen etniske grupper kan overgå. Der bliver mange at sætte i tvangsisolation bagefter.....

Det er næsten ikke til at holde ud, at det er corona-idioterne, som får lov at ødelægge liv, helbred, sundhedsvæsen og samfundsøkonomi for alle os andre. Og de har ikke engang den undskyldning, at information og anbefalinger foreligger på et dem fremmed sprog....

Kan vi ikke på forhånd aftale, hvilke personlige konsekvenser det skal have for de magthavere/beslutningstagere, som giver tilladelse til dette vanvid, HVIS vi efterfølgende står med en kæmpe 2. bølge? Fyring? Erstatningskrav? Fængsel?

For det kan/skal altså ikke være konsekvensfrit at handle SÅ uansvarligt.

Lad os lave en samfundskontrakt på forhånd: Hvis det går galt med Aarhus Festuge, så ryger der (i overført betydning) hoveder, rejses retssager og erstatningskrav!

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Mikael Jensen

Det er vigtigt at se på informationerne fra hele verden, når det kommer til håndteringen af denne pandemi. Vi har nu fem måneders erfaringer at trække på, og kan derfor bl.a. sammenligne Danmark og Sveriges indsats. Der er noget som tyder på at børn oftere undgår at blive syge, modsat ældre som er mere sårbare overfor andre sygdomme. Erfaringerne fra Sverige tyder måske også på at forskellige samfundsgrupper, f.eks. etniske grupper, reagerer forskelligt, når Corona igen dukker op lokalt i samfundene.

Erfaringerne fra USA og andre lande med stor ulighed i både sundhed og økonomiske forhold, fortæller at Corona i de lande er hurtigere til at sprede sig, så selvfølgeligt findes andre faktorer, så som arbejdsmæssige, sociale og økonomiske forhold samt boligforhold. Uden tilstrækkeligt med oplysningskampagner omkring immunitet, gentagen smitte af samme person eller ej, vaccine m.m., er der god grobund for myter samt politisk propaganda.

Der er flere aviser som skaber et kunstigt flertal blandt befolkningen omkring fremmedhad.
Dette had skaber splittelse i befolkningen og er til for at føre vælgerne over til DF og Nye Borgerlige. Formålet er naturligvis at flytte regeringsmagten tilbage til de borgerlige, for at få flere skattelettelser gennem mere fattigdomsskabelse. Derfor ser vi konstant fremmedhad-kampagner hvor enkelt sager pumpes op til at synes generelle. De nuværende episoder er også et udtryk for de reaktioner, som højrefløjen elsker at fremføre, hver gang der er nye enkelt sager de kan udnytte politisk.

Mediernes øgede fokus på etnicitet har konsekvenser, derfor er den nuværende diskussionen opstået. Vi har i årtier levet i et samfund, hvor der er et kunstigt oppustet flertal blandt befolkningen for fremmedhad, og med et Folketing som frivilligt har fulgt efter, for at få vælgerne bag sig og derigennem regeringsmagten. Det er et flertal genereret af aviser, som kun har til formål at flytte vælgere væk fra rød blok og over til blå blok.

I dag er denne politik desværre overtaget af et stort flertal af Folketingsmedlemmerne, for at holde på magten, og for at undgå omfordeling fra dem som er blevet privilegerede af det system vi lever i - for at holde på pengene som de har fået gennem den fattigdomsskabelse som de har gennemført i Folketinget i årtier.

Så længe denne propaganda kan opretholdes, vil begge regeringsbærende partier - både Venstre og Socialdemokratiet - være tvunget at føre en fattigdomsskabende politik, hvilket rammer alle i bunden af samfundet. Skattelettelser er formålet. Noget helt andet er at de to partier ikke har noget imod fattigdommen, de har begge været med til at stemme de sociale nedskæringer igennem i Folketingssalen.

Der er masser af eksempler på hvordan en ressourcestærk gruppe, hensynsløst og udemokratisk, har får gennemtvunget en sag, gennem aviserne, der er til fordel for dem selv, og til ulempe for de mindre ressourcestærke grupper. Vi ser ofte stærke grupper fremtvinge deres politiske sager igennem aviserne, til fordel for dem selv.

Når medierne går fra oplysning til propaganda og politiske partier hensynsløst udnytter den ulykkelige situation til egen fordel, må andre medier være deres opgave voksen, uden at skulle udstille bestemte menneskers etnicitet i samme ombæring, og forholde sig mere nuanceret og konstruktivt i den offentlige debat. Formuerne er tilstrækkeligt store til at de rige har nok - resten er bare umenneskelig grådighed og udemokratisk adfærd.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Disse diskussioner levner dog let et indtryk af at fokus ikke er på at begrænse en alvorlig epidemi, men på at undgå at fornærme.
Skal det samme ske med kriminalitet? At det ikke handler om at reagere på denne, herunder drab, men at undgå at udpege nogen?
Så gælder det måske næste gang om at undgå at nævne geografisk region eller by? De der bor netop der må vel føle sig "hængt ud"?

Anne-Marie Krogsbøll

Gentofte er pænt med mht. antal nye smittede - 17,4 pr. 100 000:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/111-nye-smittede-siden-i-gaar-44-af-de...

Vi må sætte ind, og få opklaret, hvorfra smitten kommer, og om de overholder deres karantæner....

Anne-Marie Krogsbøll

Gribskov og Rudersdal må også have nogle uheldige vaner - henholdsvis 21,9 og 14,1 nye smittede pr- 100 000:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/111-nye-smittede-siden-i-gaar-44-af-de...

Eva Schwanenflügel

En ret så væsentlig grund til at undlade stigmatisering af smittede, er at folk så vil undlade at blive testet.

Når diskursen kommer til at handle om at udpege syndebukke - som med Støjbergs forslag - så ender vi hastigt i et hadsk samfund, hvor man vil forsøge at undgå 'stempling' som uansvarlig smittespreder.

Det gavner slet ikke i forhold til inddæmning.

Mange af de smittede arbejder jo i frontlinjen, hvor man ikke nødvendigvis kan beskytte sig selv.
En ny undersøgelse af Region Midtjyllands sundhedspersonale på sygehusene viser fx at 30% af de ansatte har antistoffer.

Det er alfa og omega, at alle oplever det som trygt at blive testede, vi skal ikke til at gøre det til noget kriminelt eller på anden måde odiøst at være smittet med Covid.

For starter man først ét sted, udvikler det sig hurtigt som en hetz på alle mulige grupper.
Og så bliver ansvaret lagt over på de udsatte - som sædvanligt - istedet for at sikre alle ordentligt på arbejdspladsen, i den offentlige transport, i supermarkedet, på uddannelsen, etcetera.

Var der forslag fra Venstre om at forbyde minkavl, da smitten spredte sig i Hjørring?
Næ, nej.
Man er vel erhvervsvenlig..

Anina Weber, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"En ny undersøgelse af Region Midtjyllands sundhedspersonale på sygehusene viser fx at 30% af de ansatte har antistoffer."

Er det ikke kun på Akutafdelingen, Eva?

Eva Schwanenflügel

Jo, sorry Anne-Marie, det fik jeg ikke lige med.

Det er frontpersonale på Region Midtjyllands akutafdeling på Hospitalenheden Vest, som er blevet testet for coronavirus i en stor undersøgelse, der har dannet antistoffer mod virussen.
Det fremgår af en pressemeddelelse, regionen har udsendt.

Men det er nu ikke en helt lille gruppe, det drejer sig om.
I alt er ca 18.000 hospitalsansatte i Midtjylland blevet testet for antistoffer, og 30% af de 18.000 har altså været smittede.

Anne-Marie Krogsbøll

Interessant - jeg synes næsten, det lyder for godt til at være sandt...

Anne-Marie Krogsbøll

"- Det er alene i akutafdelingen, det høje tal forekommer. Vi vidste det sådan set godt i forvejen og meldte også ud 1. maj, at vi havde et stort antal smittede medarbejdere.
På hele Hospitalsenheden Vest har 12 procent af de ansatte antistoffer mod coronavirus."
https://www.tvmidtvest.dk/region-midtjylland/knap-hver-tredje-ansatte-pa...

Eva Schwanenflügel

Hm.. 5400 smittede er da ikke så lidt..?

Eva Schwanenflügel

Det er underligt, de siger det kun drejer sig om 41 ansatte..

Eva Schwanenflügel

"Det er ulogisk at fraråde rejser til lande med smitteudbrud, mens man ikke gør det samme for områder i Danmark, mener Nils Strandberg Pedersen.

Regeringen bør stærkt overveje at gøre brug af regionale nedlukninger i Danmark, efter flere lokale smitteudbrud i disse uger får smittetallet til at vokse. Det mener tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

Omtrent halvdelen af de seneste syv dages smittetilfælde er fundet i Aarhus Kommune, og også i Silkeborg vokser smitten".

"Tidligere SSI-direktør opfordrer til at lukke Danmark ned lokalt"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-08-11-tidligere-ssi-direktoer-opford...

Anne-Marie Krogsbøll

Tankevækkende norsk kronik - det er rejser, der nærer epidemien, og det er knæfaldet for rejsebranchen, der giver mulighed for den aktivitet:
https://www.nrk.no/ytring/knefall-for-reiselivet-1.15117814

Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, egentlig har det hele tiden været selvevident (for mig, i det mindste) at smittespredning i særdeleshed skyldes rejser, især når de har formål som ferie og underholdning, hvor folk fra forskellige lande blandes på kryds og tværs.

Rejse- og turistbranchen er blevet promoveret højt, istedet for bæredygtighed og fokus på klima og miljø.
At de hurtigt tjente penge i tilgift fremmer smittespredning, har vi da hele tiden vidst, men nu er det blevet fuldstændig og isnende tydeligt.

Men ingen vil/tør tage konsekvensen af det.

Anne-Marie Krogsbøll

Mere præcise oplysninger om antistoffer hos personale:
https://www.rm.dk/om-os/aktuelt/nyheder/nyheder-2020/august-20/34-pct-af...

Niels Erlinger

Det kan godt være at man bliver rasende over, at medierne fokuserer på det etniske i forbindelse med smittespredningen af corona.

Men prøv så engang at tænke på, hvad der ville være sket, hvis medierne havde hemmeligholdt denne viden??

Der bliver talt meget om udskamning af etniske grupper her.

Men hvis vi alle er lige modtagelige og retter os efter myndighedernes anbefalinger, så burde der heller ikke være nogen grupper som skiller sig ud.
Til gengæld har myndighederne pligt til være ekstra opmærksomme, når der så er en gruppe som skiller sig ud. For forebyggelsen af smitten er noget som foregår helt ude hos den enkelte, at holde afstand, spritte hænder og bære mundbind.

Og her synes det, at det er absolut relevant at gøre opmærksom på, når de almindelige forholdsregler ikke er tilstrækkelige i en enkelt gruppe.

Her vil gruppen ikke vide af, at de normale forholdsregler ikke er tilstrækkelige.

Det betyder, at alle skal til at iagttage øget opmærksomhed, selv om det kun er en mindre gruppe som har problemet.

Det er ikke en fremgangsrig metode, ikke at tage ansvar for egne handlinger.

Havde repræsentanten for minoriteten nu foreslået, at de holdt lidt længere afstand, bruger lidt stærkere håndsprit og benytter gode mundbind, så havde respekten for det somaliske mindretal være forøget, da de således havde vist samfundssind og taget ansvar.

Som det er nu, som debattøren beskriver, vil det somaliske mindretal ikke kendes ved, at de udgør en særlig udsat gruppe, men foretrækker at gøre som man plejer, hvorved man så også smitter hinanden, og risikerer hermed at blive endnu mere udskældt og diskrimineret.

Igen, hvis ALLE iagttager rettidig omhu, så er den normale forebyggelse tilstrækkelig, så er der ikke behov for skærpede forholdsregler!!!

Anne-Marie Krogsbøll

Nå, fornuften er ved at indfinde sig - Venstre mener nu, at Aarhus Festuge skal aflyses:
https://nyheder.tv2.dk/2020-08-13-seneste-nyt-om-coronavirus

Det manglede da også bare....