Kommentar

Almene lejere betaler for sociale indsatser, som burde finansieres af os alle over skatten

Mange tror fejlagtigt, at sociale indsatser i udsatte boligområder betales af staten. Men i virkeligheden finansieres de af beboerne i de almene boligforeninger. Politikerne bruger lejernes penge til at lukke socialpolitiske huller, skriver bestyrelsesmedlem hos Lejernes Retshjælp Lea Jans i denne kommentar
Debat
1. oktober 2020

Overskriften på artiklen i Information den 22. september »Flertal i Folketinget skærer kraftigt ned på sociale indsatser i udsatte boligområder« giver læseren indtryk af, at de boligsociale indsatser er finansieret over skatten. Det er de ikke, hvilket da også nævnes længere nede i artiklen. Det er de almene beboeres opsparing i Landsbyggefonden, der bliver brugt til at dække udgifter til sociale indsatser, som burde være skattefinansieret.

Det er et problem, at der bliver skåret i effektfulde sociale indsatser i ’udsatte boligområder’, men et mere principielt problem er, at regningen for disse indsatser betales af de almene beboere.

Boligforeningernes interesseorganisation, BL, har i en årrække brugt de boligsociale projekter til at promovere den almene boligsektor. Dermed har BL og boligforeningerne godtaget, at de almene beboere har et større socialpolitisk ansvar end folk, der ikke bor alment.

Men er det fair, at vi som samfund tørrer udgiften for socialpolitiske tiltag af på de almene beboere, hvilket vi gør, når de finansieres via Landsbyggefonden?

Landsbyggefonden, som dækker hovedparten af udgifterne til boligsociale helhedsplaner, finansieres udelukkende via almene beboeres huslejer. Derudover betaler boligafdelingerne yderligere; Beboerne i Gellerupparken har for eksempel betalt 1,5 millioner kroner til deres boligsociale helhedsplan i 2017. Det er dermed en meget lille del af de sociale indsatser i ’udsatte boligområder’, som dækkes via skatten.

Landsbyggefonden har milliarder på kontoen, men de almene beboeres opsparing i fonden er under streng politisk styring fra Folketinget, som virker til at opfatte pengene som ’vores allesammens’, når der skal finansieres politiske tiltag. Vi så det i foråret, da der blev frigivet milliarder til ’grøn renovering’, og boligministeren kunne fremstå som den glade giver.

Reelt har politikerne bare givet boligforeningerne lov til at bruge flere af deres egne penge. Folketinget har i årevis set Landsbyggefonden som en pengepulje, det kan bruge til at dække finansielle huller i socialpolitikken via de boligsociale helhedsplaner.

Dette medfører, at mange fejlagtigt tror, at den almene boligsektor bliver massivt støttet af de offentlige kasser, hvilket bestemt ikke er tilfældet.

Lea Jans er bestyrelsemedlem hos Lejernes Retshjælp - Lejerforeningen Aarhus og Omegn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her