International kommentar

Boris Johnson søger at undergrave demokratiet med hjælp fra sin foretrukne tænketank

Tænketanke som Policy Exchange, hvis sponsorer holdes hemmelige, arbejder målbevidst for en større magtkoncentration i premierministerembedet – på bekostning af domstole, civilsamfund og lokale myndigheder, skriver den britiske journalist George Monbiot i dette debatindlæg
Britiske oppositionspolitikere fejrer, at Storbritanniens Højesteret i september 2019 kendte Boris Johnsons suspension af parlamentet ulovlig.

Britiske oppositionspolitikere fejrer, at Storbritanniens Højesteret i september 2019 kendte Boris Johnsons suspension af parlamentet ulovlig.

Matt Dunham

Debat
9. september 2020

En regering med autoritære tendenser, der vil koncentrere magten på egne hænder, må først forvandle andre magtcentre – domstole, embedsværk, akademia, medier, lokale myndigheder og civilsamfund – til satellitter under dens egen myndighed og fratage dem uafhængige handlemuligheder. Men i takt med at den udvider sin kontrol, må den bestandigt hævde at handle i folkets navn.

Fra 1950’erne har Storbritannien oplevet forsøg på at stække folkemagt til fordel for pengemagt. To fanatiske disciple af neoliberalismens fader, Friedrich Hayek – Anthony Fisher og Oliver Smedley – udviklede den første model, og de vidste, de måtte skjule deres sande intentioner. Da de grundlagde Institute of Economic Affairs, der skulle udbrede Hayeks evangelium, huskede Smedley Fisher på, at »det er bydende nødvendigt, at vi undgår at give indtryk af, at vi søger at præge den offentlige mening i bestemt retning«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Her til lands har vi CEPOS, der har tætte forbindelser til døgnfluen Labil Alliance. Det var imidlertid en dødssejler, og viser at konfirmanderne i CEPOS ikke er i stand til at se sig for.
Ægte kapitalister lever imidlertid langt mere diskret end CEPOS, der jo har et stort behov for at kunne markere sig "Sig mig - se mig". Så selvfølgelgi har vi også noget tilsvarende som Policy Exchange, det er næppe VL-grupperne, for også her er der en del offentlighed.
Så på med vanten Inf., og grav de skjulte danske tænkeanke frem.