Læserbrev

Dansk Erhverv: Tidlig pension koster penge på klimakontoen

Finansieringen af tidlig pension vil stjæle råderum fra investeringer i grøn omstilling. Derudover kan den tidlige pension også give anledning til, at Arne kan komme billigt på udlandsrejser, og det er altså ikke klimavenligt, skriver underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen i dette debatindlæg
Debat
9. september 2020

Hver gang politikerne opfinder en ny ydelse, vokser antallet af danskere, der skal forsørges af skatteindtægter fra dem, der går på arbejde, og fra virksomhederne.

Med tidlig pension vil antallet af danskere på overførselsindkomst vokse og bliver flere end de 1,8 millioner danskere, der i forvejen er der.

Socialdemokratiets plan om tidlig pension til Arne betyder lidt firkantet, at der skal hentes flere penge fra færre skatteydere.

Og midlerne til tidlig pension er potentielt set også en del af det råderum, som nødvendige grønne investeringer skal finansieres med. Så er det sådan set lige meget, om historien er, at det er bankerne, der skal holde for, for øvelsen kan ikke gentages i det uendelige.

Med et skattetryk og et offentligt forbrug, der i forvejen lægger beslag på lidt mere end 50 procent af BNP, er det ikke en nem øvelse at finde yderligere finansiering til grøn omstilling. Det betyder altså, at tidlig pension vil stjæle råderum fra investeringer i grøn omstilling.

I det lys kan regeringens plan om tidlig pension næsten ikke times på et dårligere tidspunkt end lige nu. Tilbage står Pil Christensens argument i klummen fra den 8. september om, at tidlig pension er katalysator for at få flere til at bytte forbrug ud med tid.

Men kan vi regne med det?

Mange Arner med friværdi og gode pensionsordninger behøver ikke skrue ned for forbruget for at trække sig tidligt tilbage – de kan nøjes med at skrue ned for opsparingen. Flyrejser er ovenikøbet markant billigere for dem, der kan rejse på alle tider af året, og hvor lander klimaregnskabet for tidlig pension så, hvis flere Arner skifter arbejdstiden ud mere flere rejser til udlandet frem for at blive hjemme og passe et job?

Så nej, tidlig pension er ikke grøn omstilling. I værste fald koster tidlig pension på klimakontoen i stedet for at bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Stine Pilegaard Jespersen er underdirektør i Dansk Erhverv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Var det det?
Dansk erhvervslivs bekymring for at Arne skal tage på flyferie for sin pauvre overførselsindkomst efter at have tjent erhvervslivet i over 42 år.. denne lille prut var alt hvad dansk erhvev kan puste sig op til af klimabekymring?
Det er sløje tider.

Poul Erik Pedersen, erik pedersen, Carsten Svendsen, kjeld jensen, Jens Thaarup Nyberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Mon ikke vi skal sætte skatten lidt op, for at undgå for mange døde før pensionsalderen.

Poul Erik Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Havde det ikke været fordi, at det faktisk lykkedes at få den typiske efterlønner fremstillet som den golfspillende tandlæge, så ville jeg kalde dette forsøg på at få en nedslidt arbejder til at fremstå, som en trussel mod klimaet for ynkeligt.

Poul Erik Pedersen, Jens Thaarup Nyberg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar