Læserbrev

Hvis ikke DBU boykotter VM i Qatar, må politikerne tage beslutningen for dem

Landsholdets knælen er et symbol på vores dobbeltmoral, hvis ikke vi boykotter VM i fodbold i Qatar. Vores demokratiske værdier bør være vigtigere end en enkelt fodboldturnering og eventuelle handelssamarbejder med Qatar, skriver Nikolaj Carstens og Daniel Tidemann i dette debatindlæg
Debat
17. september 2020

Det er grundlæggende et udtryk for en eklatant dobbeltmoral, når landsholdet på fineste vis knæler til landskampene, samtidig med at man ikke vil boykotte verdensmesterskabet i fodbold i 2022. Med den ene hånd viser man stor sympati for kampen mod racisme, mens man med den anden hånd blåstempler systematisk undertrykkelse i Qatar.

I daglig tale tordner vi mod sharia, mens vi klapper os selv på skuldrene over vores niveau af presse- og ytringsfrihed. Det lyder rigtig flot at tale om på vores hjemmebane, men hvad betyder det, hvis vi fuldstændig negligerer vores egne fundamentale værdier, når vi kommer på udebane?

Hvis fodboldlandsholdet ikke boykotter VM i Qatar, har vi allerede scoret et selvmål, inden turneringen går i gang. Den internationale fagbevægelse ITUC har meldt ud, at hele 1.200 mennesker allerede inden turneringens begyndelse er gået bort på grund af mildest talt slavelignende arbejdsforhold.

Imidlertid lukker DBU fuldstændig øjnene for konsekvenserne af deres handlinger og tier problemerne ihjel. Hos DBU foretrækker man ’kritisk dialog’, mens man velvilligt samarbejder med et land, der gang på gang åbenlyst krænker menneskerettighederne.

Fuldstændig forrykt

For at udtrykke det helt simpelt ville en dansk deltagelse i VM i Qatar grundlæggende være at spille bolden offside. Det er fuldstændig forrykt at bakke op om Qatars styre, og det gør DBU indirekte ved at sende fodboldlandsholdet derned.

DBU gør dette med den begrundelse, at man ikke ønsker at være politisk. Faktum er dog bare, at en deltagelse ved VM i Qatar er præcis lige så politisk, som en boykot ville være, så hvorfor ikke slå et slag imod undertrykkelse?

Man bør lave en politisk boykot af VM i Qatar. Optimalt bør denne beslutning tages af DBU, men hvis DBU fortsat ønsker at være ’upolitisk’, må denne beslutning i stedet tages af politikerne.

Vores principper og demokratiske værdier er langt mere værd end det potentielt tabte handelssamarbejde, vi vil have med Qatar. Den smukke sports integritet er langt vigtigere end en enkelt turnering. Hvis den gode samvittighed skal bevares, skal VM i Qatar boykottes. Ellers er vores flotte skåltaler om menneskerettigheder ikke et udtryk for andet end vores egen dobbeltmoral.

Nikolaj Carstens er folketingskandidat (R), og Daniel Tidemann er forretningsudvalgsmedlem i Radikal Ungdom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her