Klumme

Drop fordommene om guldfisk – de har en glimrende hukommelse og er klogere, end vi tror

I vores havedam er ti guldfisk med årene blevet til over 100. Guldfisk er nemlig ikke dumme. De kan både gemme sig for hejren, kommunikere indbyrdes, føle smerte – og så husker de meget bedre, end rygtet vil vide, skriver Karen Syberg i denne klumme
Guldfisk er altædende, og vi vil også gerne have haletudser og frøer.

Guldfisk er altædende, og vi vil også gerne have haletudser og frøer.

Jakob Dall

Debat
7. september 2020

Så var den der igen, hejren. Faktisk nøjagtig på samme tid af året som sidst, hvor jeg fotograferede den og derfor kan se af dateringen, at det var i slutningen af august. Hejren har gennem årene besøgt vores havedam nogle gange og altid i samme ærinde, må man formode: guldfisk.

Forrige gang havde vi selv været på fiskerestaurant og kom hjem og forstyrrede den i dens personlige fiskemåltid. De store vinger foldedes ud og strøg lige hen over os, da vi steg ud af bilen. Vi fór hen til havedammen. Der var vadefødder på bunden inde ved bredden, men uanset hvor længe vi stirrede på vandet, var der ikke en eneste guldfisk i sigte.

»Den kan da ikke have ædt 100 guldfisk,« sagde vi til hinanden, men også næste dag og næste dag igen spejdede vi forgæves efter guldfisk.

Så dukkede de langsomt frem, fiskene havde holdt sig skjult i tre fulde døgn.

Nu ved vi, at de er i stand til at holde sig skjult, så derfor er vi ikke spor alarmerede over, at havedammen i disse dage igen ser fuldkommen guldfiskefri ud. De gemmer sig, de små orange svømmere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Igen en skøn beretning fra haven.

Godt det bliver fortalt, at fisk ikke er dumme og stumme, bare fordi de menneskelige sanser ikke rækker til at forstå og høre dem.

Kommer i den forbindelse til at tænke på et rødstrømpe-slogan, der florerede engang :

"En kvinde uden en mand, er som en
fisk uden en cykel" ;-)

(Så stop nu med at smide cykler i søerne og Københavns kanaler !!)

Torsten Jacobsen

Ja, det er sgu heldigt at fisk ikke er stumme, dumme dyr..Tilbagetrukne 'journalister' ej heller..

Gid man havde sådan en lille, 'forglemmigej'-have, som man i selvtilfredshed kunne rapportere fra, uge efter uge. Det må være såre tilfredsstillende sådan at lade som om, at man intet mere har med verden at gøre..

Galadriel lod en (for)tabt verden bag sig, da hun gik ombord på det sidste skib..stævnende ud mod vestens svindende lys. Karen Syberg synes at finde sin egen lille glæde i en ligeledes (for)tabt afkrog af verden..Og godt for hende..

Det er særdeles berigende, af hjertet tak!

https://www.youtube.com/watch?v=y_lPcJO7Y90