Kronik

Fossilbilen er den nye Nokia-telefon, men det har bilkommissionen ikke fattet

Mens bilbranchen og resten af verden forbereder sig på en elbilrevolution, agerer bilkommissionen, som var de Nokia, der ikke lige havde set iPhonen komme. Den konservatisme risikerer at trække den grønne omstilling i langdrag, skriver tidligere embedsmand i Finansministeriet Peter Rasmussen i dette debatindlæg
Arbejdere i gang med en samle at Volkswagen i Changchun i Kina. De traditionelle bilproducenter – med Volkswagen i spidsen – topper listen over verdens mest forgældede selskaber og har klaret sig markant dårligere end det øvrige aktiemarked gennem flere år.

Arbejdere i gang med en samle at Volkswagen i Changchun i Kina. De traditionelle bilproducenter – med Volkswagen i spidsen – topper listen over verdens mest forgældede selskaber og har klaret sig markant dårligere end det øvrige aktiemarked gennem flere år.

Xu Chang Xinhua/ Xinhua/ Ritzau Scanpix

Debat
19. september 2020

Topchefen i Volkswagen, verdens største bilproducent, åbnede 2020 med en dramatisk besked til sin bestyrelse: Elbilrevolutionen kommer. For Volkswagen og andre traditionelle bilproducenter er spørgsmålet derfor: Er vi hurtige nok? Ifølge topchefen risikerede Volkswagen et dystert alternativ; at ende som bilindustriens svar på Nokia. Den finske mobilproducents fald fra tinderne i kølvandet på lanceringen af Apples iPhone står som et af historiens tydeligste eksempler på, hvordan ny teknologi pludseligt kan føre til disruption af forbrugerpræferencer, produkter og markeder.

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden. Bilkommissionens rapport præges dog af en teknologikonservatisme, som langt fra matcher de forventninger til disruption på elbilmarkedet, der blandt andet afspejles i det faktum, at Tesla nu er verdens klart mest værdifulde bilproducent. Kommissionen risikerer dermed at bremse elbilrevolutionen og den grønne omstilling.

Faldende pris og stigende kvalitet

Bilkommissionen forventer ikke, at teknologiudviklingen kan sikre elbiler, som er konkurrencedygtige på pris og kvalitet inden 2030. Prognosen tager afsæt i, at de danske elbilpriser i dag er markant højere end i udlandet. Kommissionen afviser på den baggrund internationale analyser, som skønner, at elbiler bliver konkurrencedygtige på pris over de kommende år. Kommissionen gør sig ingen overvejelser om, hvorvidt den store prisforskel fortsat vil gælde i takt med elbilmarkedets modning. Er det virkelig realistisk, at danskerne skal indstille sig på en fremtid, hvor de skal betale mere for deres elbiler end forbrugere i andre lande?

Fra det høje udgangspunkt forventer kommissionen, at prisen på elbiler reduceres med 38 procent i 2030 relativt til fossile biler. Beregningsforudsætningerne fremstår dog uklare og ser bort fra veletablerede teorier om teknologiske udviklingers forløb. Den mest anerkendte er Wrights lov, opkaldt efter ingeniøren, der i 1936 forklarede, at prisen på flyvemaskiner ville falde som en funktion af den akkumulerede produktion.

En førende amerikansk teknologiinvestor, Ark Invest, har anvendt Wrights lov på verdens mest solgte elbil, Tesla Model 3. De finder, at for hver gang den samlede produktion fordobles, falder produktionsprisen med 15 procent. Der er i alt produceret knap fem millioner elbiler globalt. Det Internationale Energiagentur skønner, at bestanden øges til op imod 150 millioner i 2030. Hertil kommer den løbende udskiftning af elbilparken. Holder Wrights lov for elbiler generelt, kan prisreduktionen dermed blive fordoblet i forhold til kommissionens skøn.

Kommissionen forholder sig heller ikke til de kvalitative forskelle mellem el- og fossilbiler. En bil er en bil, må man forstå. Men elbiler har nærmere karakter af en computer på hjul. Det betyder, at software og data får fundamental betydning for bilens funktion og værdi.

Et konkret eksempel er muligheden for at optimere bilen løbende via softwareopdateringer. Tesla er på den måde – som den første bilproducent i historien – lykkedes med at forbedre bilens ydeevne efter købet. Elbiler er dermed et farvel til den sandhed, som har kendetegnet bilkøb historisk; at bilens værdi og kvalitet falder fra det øjeblik, man forlader forhandleren.

Data og software er ligeledes grundlaget for udviklingen af selvkørende biler, som er genstand for et intenst teknologikapløb mellem bilproducenter og techgiganter som Google, Amazon og Apple. Det er sigende, at denne udvikling slet ikke omtales af kommissionen.

’Change or die’

Kommissionen synes generelt ude af trit med udviklingerne i bilindustrien. Rapporten henviser i flere tilfælde til produktionsbegrænsninger som en selvstændig hindring for udbredelsen af elbiler, og der peges på, at elbiler både nu og i fremtiden vil være en tabsgivende forretning. Elbilproduktion reduceres dermed til et spørgsmål om efterlevelse af ny lovgivning, som skal sikre, at det profitable salg af fossile biler kan fortsætte i fremtiden. Kommissionen undervurderer dermed effekten af den klimacocktail, som rammer bilindustrien i disse år.

Først og fremmest er industrien presset af skærpede emissionskrav i både USA og EU. Tilsvarende krav er på vej i Kina. Samtidig har 13 lande og 31 byer og regioner varslet eller vedtaget planer for udfasning af fossile biler. Alene EU’s nye emissionskrav kan resultere i bøder på mere end 100 milliarder kroner i 2021. Volkswagen skønnes at stå for knap en tredjedel – svarende til mere end 30 procent af driftsindtjeningen i 2018.

Alternativet til bødebetaling er køb af nulemissioner hos konkurrenter. EU varsler nu nye stramninger, som vil sætte sektoren under yderligere pres for at producere flere grønne biler – eller købe aflad hos konkurrenter og dermed blive sat længere bagud i konkurrencen.

Bilindustrien presses også på finansieringssiden. Ny EU-regulering betyder, at investorer i stigende omfang vil reducere eller helt fravælge investeringer i fossile industrier. Produktion af fossile biler er i fremtiden lig med modvind på kapitalmarkedet og dermed højere finansieringsomkostninger. Det sker i en situation, hvor de traditionelle bilproducenter – med Volkswagen i spidsen – topper listen over verdens mest forgældede selskaber og har klaret sig markant dårligere end det øvrige aktiemarked gennem flere år.

Endelig er der også en omstilling i gang hos forbrugerne. Flere undersøgelser bekræfter forbrugernes stigende appetit på grønne biler og endda vilje til at betale en merpris for at skifte til en grøn bil. Ændringen i forbrugerpræferencer understøttes af de seneste data og prognoser for bilsalget. Udviklingen er entydig: Salget af fossile biler har toppet, og elbilmarkedet er i massiv vækst.

De traditionelle bilproducenter ser ind i en fremtid præget af markante bøder, forbud, stigende finansieringsomkostninger og et kerneprodukt under udfasning. Meldingen fra bilindustriens interessenter er krystalklar: change or die.

Risiko ved ikke at regulere

Der sælges årligt mere end 200.000 fossile biler i Danmark til en værdi af 50 milliarder kroner. Husholdningernes fossile bilpark repræsenterer i dag en formue på knap 150 milliarder kroner, svarende til seks procent af Danmarks BNP. Fossile biler er dermed for mange husholdninger den største investering efter boligen og har samtidig en lang levetid på op mod 15 år. Begge dele har betydning for bilejernes adfærd.

Hvis skiftet til elbiler sker hurtigere end forudsat, risikeres et drastisk fald i fossile bilers økonomiske værdi. Det efterlader bilejerne med én mulighed; at optimere bilens brugsværdi og dermed køre i den længst muligt. Elbilrevolutionen risikerer dermed på paradoksal vis at forlænge den grønne omstilling – medmindre ny regulering tager højde herfor.

Kommissionen lægger dog op til det stik modsatte. Den afviser et 2030-forbud mod salg af benzin- og dieselbiler, da det vil »medføre risiko for hamstring af konventionelle biler, høje brugtbilpriser og fastholdelse af gamle konventionelle biler«. Det harmonerer dårligt med en bilindustri under fundamental forandring.

Måske bliver vi klogere på fremtiden lige om lidt. Tesla præsenterer i næste uge deres fremtidige batteriteknologi. Indfrier selskabet finansmarkedets høje forventninger, risikerer bilkommissionens teknologibetragtninger at være forældede, allerede inden de politiske forhandlinger om flere grønne biler går i gang.

Peter Rasmussen er tidligere specialkonsulent i Finansministeriet og arbejder med ansvarlige investeringer i pensionssektoren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Send din artikel til Wammen - der er for god til at blive overset.

Susanne Kaspersen, Liselotte Paulsen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Bent Gregersen og Jacob Johansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Rasmussen

Jeg har slet ikke de tekniske forudsætninger til at gå i disput med hverken dig eller Elbilkommissionen.

Med det forbehold følte jeg mig opmuntret af din artikel.
Det er helt oplagt at foretrække at køre på el, hvis blot lademulighederne er til stede -
også for bilister uden egen indkørsel og oplader på parcellen.

Det er den mangel på infrastruktur, der bliver den helt store hæmsko for at byboere og andet godtfolk, der bor i lejligheder, bliver el-bil bilister.

Susanne Kaspersen, Rolf Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Man kan pege på supplerende støtte til den velskrevne artiklens hovedkonklussion:

VE forbrug er uendeligt. Dette er selvfølgelig ikke tilfældet, men som underkastet prisdannelsen er dens mængde tusindvis gange større end summe af alle fossile/nukleare brændsler. Dette vil naturligvis bevirke faldende priser på EL/H2. Energipriserne vil konvergerer mod nul. Dette faktums følger kan man så fantaserer over: Den kulturelle påvirkning, ejerforhold, den kapitalistiske/finansielle uundgåelige regulering, forskning, arbejdsvilkår (nb: Robotter bruges allerede af Tesla.
Frirtid, rejser, familieliv, deroute af religiøse forestillinger og arrangementer osv. osv.
Vi har alle fornøjelsen af at leve i en revolution der vil påvirke alt og alle i en attraktiv retning.

Carl Henrik Nielsen

God og vel dokumenteret artikel. Men der er et problem med udsagnet: 'Tesla er på den måde – som den første bilproducent i historien – lykkedes med at forbedre bilens ydeevne efter købet.'
Som Tesla ejer i mere end 10 ved jeg af erfaring at Tesla ikke kun forbedrer bilens ydeevne, men direkte nedsætter ydeevne ligesom de i en række tilfælde har oversolgt deres bil med for 'positive' specs. OTA (Over The Air) opdateringer kan i fremtiden både bruges til forbedringer og til at sikre producenten mindre garanti omkostninger hvis/når der opdages en design fejl. Og i fremtiden vil vi se denne OTA teknologi hos praktisk taget alle EL bils producenterne. Så der skal forbrugerne være på vagt!

Miklôs Tōtfalusi, Claus Nielsen, Olaf Tehrani, Anders Reinholdt, Claus Bülow Christensen, Steen K Petersen, Lillian Larsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gert Romme 19. september, 2020 - 16:05

Det var lige godt Pokkers - kan det virkelig lade sig gøre ??

Jeg havde sådan lidt ubestemt forestillet mig, at brintdrevne biler kunne være en løsning.

Jeg har forstået det sådan, at man tanker brint, der driver bilens elektromotor -
og affaldstoffet skulle være vand.

Men der må jo være visse problemer, siden det ikke bliver bredt markedsført.

Tesla har sit øjeblik. Men VW bliver ALDRIG Nokia, Om så den tyske start skal stille 500 milliarder kr. i garanti, så gør de det.

En anden ting er så, at efterspørgslen på biler bare stiger og stiger efterhånden som 100 vis af millioner af mennesker løftes op i en økonomi, hvor de har råd til en bil. Og det er ikke el biler de køber de næste mange årtier. Lige nu kommer der 63 millioner fossil biler yderlig på verdens veje årlig. El biler vil i de kommende årtier være forbeholdt de mest velstillede lande og mennesker. Resten fortsætter turen fossil. Kik en gang på Kuba. Her har de holdt gang i deres amerikaner flåde siden Fidels revolution i 50'erne eftersom det stort set var umuligt at importere eller købe en ny bil.

I øvrigt kan man fortsat købe en Nokia 3110. Nu med 4G. Ligesom VW's originale beetle type 1, samt rugbrød T1 har været i prodution indtil fornylig på VW's fabrikker i Syd Amerika.

El bilen er i bund og grund forældet før den overhovedet for fodfæste. Det er den fordi vi skal skille os af med privatbilismen i det hele taget.

"Det Internationale Energiagentur skønner, at bestanden (af el biler) øges til op imod 150 millioner i 2030"

I samme periode vil der være kommet omkring 500 millioner flere biler på verdens veje, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Langt de fleste vil være fossildrevet. Mange fossil drevne biler i de 13 lande som lige nu vil forbyde salg af fossil biler i 2030 vil efterfølgende blive mere eller mindre værdiløse på hjemmemarkedet, hvor de indtil da har kørt. For de nyere modellers vedkommende vil de sikkert blive eksporteret til de mindre velstående lande i verden, hvor der er milioner af mennesker som ser frem til at blive nye bilejere. Her kan de så drøne videre på benzin og diesel i mange år.

Er det virkelig realistisk, at danskerne skal indstille sig på en fremtid, hvor de skal betale mere for deres elbiler end forbrugere i andre lande?

Tja - det har danskerne jo gjort med fossilbilerne i årtier - så hvis det skulle ændre sig med elbilerne, så tager de det nok bare som en glædelig overraskelse. Som udgangspunkt er forventningen nok, at den danske stat fortsætter med at brandbeskatte biler - evt med en lile rabat til elbilerne.

/O

Nike Forsander Lorentsen

Er virkeligen elbiler løsningen som man fabler om. Kobolt og kobber kommer fra barnarbejde i koboltminer og i Chile dør folk af kræft pgr. af kobberminerne, både dem som arbejder i minerne og mennesker i de omkringliggende områder. Stor batteriproduktion øger vel også minedrift med sine problemer, så det ser ud til at løsningen ikke ligger der uden i hvordan vi forbedrer olie, benzin og diesel som brændsel?

Claus Bülow Christensen

@Torben Lindegaard
En brintbil er en bil med elmotor, der drives af et kompliceret og ineffektivt brintkraftværk. En idé udtænkt dengang man troede, at batterierne i en elbil aldrig ville få lang rækkevidde. En Tesla har idag en rækkevidde på 500 km, og snart 1000 km - og elbiler er idag generelt yderst energieffektive. Så brintbilen kan ikke dø hurtigt nok.

Torben Lindegaard

@Claus Christensen 20. september, 2020 - 13:59

Okay - men hvad med opladningstiden for el-biler ??

Kan vi se frem til en så kort opladningstid, at en el-bil vil kunne bruges også af bilister i byerne uden egen oplader-stand ??

Hvor lang tid orker man at stå ved en offentlig ladestander, imens batterierne oplades ??
1/4 til 1/2 time ?? - helst ikke mere.

Dét kunne være en god idé om almene boligselskaber satte et par ladestandere op ved blokkene. På sin vis er det vel ikke meget anderledes end at benytte fælles vaskerier, som der jo altid er.

Hvorfor går de store almene boligselskaber ikke ind i klima kampen og tilbyder deres lejere el-ladestandere?

I DK har Staten et problem med provenuet (registreringsafgiften) som jo til dels vil blive tabt, hvis en stor del eller alle biler i 2030 og frem bliver El drevet. Disse er afgiftsfritaget op til 400.000 kr. I øvrigt har mange familier brug for 2 biler og min mening er at det nok kun bliver bil nr.2 der bliver El drevet.
Vi har to fossil drevne biler, den ene med nyeste diesel teknologi. De kører begge 1000km eller mere på en tankfuld. Hvis vi skulle bytte til El drift vil det være dyrere kun at købe EN bil, og med rækkevidde på kun 3-400km. Ydermere bor vi i et landområde uden regelmæssig busdrift! Skal vi til en station (og det gør vi) så er der 10 km. Rigtig mange mennesker bor på landet eller i yderområder, hvor afhængigheden af selv at kunne køre er stor. Er os på landet med i Regeringen planer om den grønne bil park omstilling? Eller skal vi flytte tilbage til en større by?

Bent Nørgaard, Miklôs Tōtfalusi og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg deler ikke indlæggets optimisme i forhold til elbiler, og slet ikke som en løsning til grøn omstilling.
På sammen måde som A++ mærket elektronik og apparater ikke har ført til lavere energiforbrug fordi vi bare køber flere og flere ting, så vil mængden af biler bare fortsætte med at stige. El-biler der vel at mærke udleder dobbelt så meget co2, som almindeligvis antaget (heller ikke af bilkommissionen) fordi vores "grønne" strøm er fyldt med biomasse og derfor reelt ikke er særlig grøn.
https://www.information.dk/indland/leder/2020/08/maa-goere-biomasse-hold...
https://ing.dk/artikel/indregning-biomassens-udledning-goer-dansk-kilowa...
Og forestillingen om, at elbiler er et farvel til den sandhed, som har kendetegnet bilkøb historisk; at bilens værdi og kvalitet falder fra det øjeblik, man forlader forhandleren, den tror jeg slet ikke på. Jeg har ikke set en PC eller iPhone etc., der stiger i værdi fordi der er kommet en software opdatering. Der kommer hele tiden nye bedre modeller som folk ønsker sig, og sådan vil det også være med biler. Tesla kan ikke leve af at sende softwareopdateringer ud til biler de allerede har solgt, heller ikke selvom de tager sig betalt for det via abonnementer. Og troen på reelt (niveau 5) selvkørende biler er det efterhånden kun Elon Musk, der ser ud til at tro på - hvis han overhovedet gør det
https://jv.dk/artikel/stadig-lang-vej-til-selvk%C3%B8rende-biler

Her i Ishøj Strand har boligselskabet da for mange år siden sat ladestandere op. Og kommunens kørselsafdeling er også for flere år siden begyndt at indkøbe el-biler .. hvor svært kan det være ?

Berlingske har i øvrigt en glimrende artikel om VW versus Tesla i USA .. og den er gratis at læse:

https://www.berlingske.dk/virksomheder/volkswagen-udfordrer-tesla-med-ny...