Læserbrev

Gasledningen til Polen vil give store CO2-reduktioner og gøre Polen grønnere

Beskyldningerne om, at Baltic Pipe er uforenelig med et grønt Europa, holder ikke. Når Polens alternativ til naturgas er at forbrænde kul, vil Baltic Pipe skabe store og hurtige CO2-reduktioner, som gør hele Europa grønnere, skriver adm. direktør i Energinet Gas TSO i dette debatindlæg
25. september 2020

Baltic Pipe, der skal fragte norsk naturgas gennem Danmark til Polen, kan skabe store og hurtige europæiske CO2-reduktioner. Derfor er projektet ikke så tosset, som kommentaren i Information den 23. september giver udtryk for. Faktisk kan Baltic Pipe blive det enkeltstående danske projekt, der skaber de største CO2-reduktioner, viser vores beregninger.

Polen er storforbruger af kul og ønsker af historiske grunde ikke større afhængighed af gas fra Rusland. Når Baltic Pipe i 2022 giver Polen og andre østlande adgang til det vesteuropæiske gasmarked, kan naturgas erstatte kul. Sammenlignet med kul udleder gas cirka halvt så meget CO2, men uden adgang til norsk gas er Polens alternativ at afbrænde kul til landets voksende energiforbrug.

Med Baltic Pipe kan CO2-reduktionerne ske hurtigt. Vores konservative skøn er reduktioner svarende til to til fire procent af Danmarks totale udledning – med potentiale for mangedobling.

Den polske ambassadør har flere gange forklaret, hvorfor Polen ikke kan gå direkte fra kul til grøn energi. Selv om Polen i dag har større vindmøllekapacitet end Danmark, fylder det relativt lidt i det store land. Det vil tage årtier at opstille nok vindmøller, solceller med videre – en periode, hvor kul afbrændes, hvis ikke man har gas.

Det vil også kræve et nyt elsystem. Det nuværende er bygget til centralt placerede kulkraftværker, ikke til at fragte strøm fra havmøller og landområder med vind og sol.

Fossilfrit mål

Polen anser naturgas som trædesten mod et grønt energisystem. Vejen er af historiske, tekniske og økonomiske årsager en anden end vores. Polen ønsker også lys og varme, mens samfundet bliver grønnere – og på den rejse er gas bedre end kulkraft til at understøtte svingende energi fra vind og sol.

Senest i 2050 er målet at være fossilfri. Derefter skal elledninger, gasrør med videre kun fragte grøn energi.

Herhjemme medfører transport af norsk gas indtægter til Danmark på to milliarder kroner, og dermed reducerer det gasforbrugernes regning. I 2025 ventes 30 procent af det danske forbrug at være grøn gas.

Byggeriet af Baltic Pipe er i gang mange steder i Danmark, og størstedelen af kontrakterne er underskrevet. Baltic Pipe står færdig om to år, og man kan derfor ikke bare aflyse projektet. Det ville være et internationalt aftalebrud, som ville kaste vores polske naboer ud i at finde deres energi andre steder.

Torben Brabo er adm. direktør i Energinet Gas TSO.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
  • Torben K L Jensen
Torben Lindegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Torben Brabo: Du må ikke kalde gasafbrænding grøn, for så går der kuk i debatten. Gas er også med til at hæve temperaturen.
Det er som om, du ikke anerkender videnskabens beregninger om, at vi går frem mod 4-6 graders temperaturstigning.
Det er børnenes fremtid, der er på spil, og det er jeg bange for, at du heller ikke har indset. Lyt til videnskaben, som Greta Thunberg siger. Det behøver vi dog ikke hende til at sige, vi kan bare lytte selv. Du mener nok, at du gør noget godt, men jeg synes, at du gemmer dig i at gøre noget mindre slemt. Det redder ikke kloden og børnenes fremtid. Tror du virkelig selv på, at vi når målene inden 2030?

Torben K L Jensen

Tyskland bruger gas fra Rusland som overgang fra brunkul - Polen hader/frygter det russiske gas-monopol og nu skal de så have gas fra et europæisk land - her Norge for at kunne nedlægge deres kulproduktion på sigt og så selvfølgelig for at holde LNG (liquid Naturel Gas) fra USA ude af den kommende energiunion indefor EU.

Niels-Simon Larsen

Torben: Ja, det skal nok være rigtigt, men hvad skal børnene, de truede dyr og planter bruge det til?
Videnskaben fortæller, at det er værre, end vi forestiller os. Mere gas får os ikke til at forbruge mindre. Efter hver ny opfindelse skruer vi bare tempoet op. Alt det levende vil have os ned, regeringen vil have tempoet op i ødelæggelsen.