Kommentar

Giv homoseksuelle fædrepar den samme ret til at være familie, som lesbiske par har

Regeringen diskriminerer homoseksuelle fædre, når den ikke vil give homoseksuelle mænd mulighed for at blive medfædre til deres partners biologiske barn. Det giver mændene kortere barsel og skaber utryghed omkring barnet, skriver ligestillingsordfører Samira Nawa (R) i dette debatindlæg
»Det er uforståeligt, at der ikke er en eneste hjælpende hånd til dem, der i dag står med nogle af de absolut dårligste rettigheder: homoseksuelle fædre,« skriver ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa.

»Det er uforståeligt, at der ikke er en eneste hjælpende hånd til dem, der i dag står med nogle af de absolut dårligste rettigheder: homoseksuelle fædre,« skriver ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa.

Anders Rye Skjoldjensen

24. september 2020

I august kom regeringen med et udspil på LGBT-området. Selv kalder den det ambitiøst. Og det er det på mange måder også. Der er ikke ét tiltag iblandt, vi i Radikale Venstre ikke kan være med på. Men problemet er ikke det, der er med i udspillet– problemet er det, der mangler.

Og det er uforståeligt, at der ikke er en eneste hjælpende hånd til dem, der i dag står med nogle af de absolut dårligste rettigheder: homoseksuelle fædre.

Helt konkret mangler der en anerkendelse af det såkaldte medforældreskab. Medforældreskab vil sige, at et homoseksuelt par kan blive forældre til samme barn, selv om det kun er den ene, der er dets biologiske mor eller far. Et oplagt tiltag, som man skulle tro var en selvfølge i et LGBTI-udspil i 2020. Særligt i lyset af, at et lesbisk par allerede kan opnå medmoderskab.

Så hvorfor ikke udvide begrebet medmoderskab til medforældreskab, så vi også får mændene med? Det måtte være en forglemmelse, tænkte jeg. Men nej. Ifølge socialminister Astrid Krag (S) er det skam helt med vilje.

Astrid Krag mener nemlig, at kvinderne kan blive medmødre, fordi deres partner er gravid og føder barnet. »For et mandligt par forholder det sig i sagens natur anderledes,« forklarede hun til Politiken.

Og ja, det har hun da ret i. Mænd og kvinders anatomi er forskellig. Og hvad så? Hvorfor skulle det betyde nogen som helst forskel på den følelsesmæssige eller juridiske aktie, medfaderen eller medmoren har i barnet?

Fuldstændigt ligesom kvinder er i stand til at elske et barn, der ikke biologisk er deres eget, er mænd det selvfølgelig også.

Stedbarnsadoption er et dårligt alternativ

Astrid Krag peger på, at den biologiske far jo bare kan søge om stedbarnsadoption. Og det har hun helt ret i. Men det er bare langtfra det samme – hvilket ministeren også burde vide.

Stedbarnsadoption kan først opnås 2,5 år efter barnets fødsel, mens et medforældreskab, ligesom medmoderskab, vil kunne opnås, endnu før barnet er født. Derfor stiller stedbarnsadoption ikke bare faderen dårligere. Det stiller også barnet dårligere. Og det er der flere årsager til.

For det første er det kun den far, som har doneret sæden, der kan gå på barsel. Det har han ret til at gøre i maksimalt syv måneder.

Altså stilles forældreparret i en helt umulig situation: Det kan enten sende barnet tidligt i daginstitution – og dermed gå glip af nogle vigtige måneder derhjemme med barnet – eller det kan skrabe alt, hvad de har af ferie, afspadsering og penge sammen for at nå op på de gyldne 12 måneders barsel, som heteroseksuelle par per automatik får, når der er kommet en lille ny til verden.

Det er jo helt meningsløst og åbenlyst uretfærdigt.

For det andet kan stedbarnsadoption potentielt skabe store problemer for mandlige par, der har fundet en rugemor i udlandet. Det er en løsning, der bliver brugt af mange mandlige homoseksuelle par, fordi reglerne i Danmark stort set umuliggør, at de kan blive fædre. Og for disse par kan den manglende mulighed for medforældreskab udgøre et alvorligt problem.

Hvis den far, som har doneret sæden, bliver syg eller kommer ud for en ulykke inden for de første 2,5 år, stiller det barnet og den efterladte far i en helt umulig situation. For medfaderen har nemlig ingen rettigheder over for barnet.

Og det skaber en meget utryg situation for barnet, der på papiret ikke længere har nogen forældre. Vil det betyde, at barnet overlades til myndighederne? På trods af at den tilbageværende far har alle midlerne og kærligheden til at tage sig af barnet? Det ville jo være fuldstændigt meningsløst.

For det tredje er der også den helt grundlæggende anerkendelse af, at to mænd, som får et barn sammen, er en familieform, samfundet og loven accepterer. Og over for en gruppe, der gennem historien er blevet diskrimineret og undertrykt, så betyder den slags bare rigtig meget.

Jeg forstår godt, hvis homoseksuelle mænd føler sig overset i regeringens udspil. Vi lever i en verden, hvor regnbuefamilier bliver mere og mere normalt. De blomstrer, og de stortrives. Alligevel skal de tynges ned af loven og politikere, der er fanget i det forrige århundrede. Det giver ikke mening.

Det skal vi gøre bedre. Når nu vi er i gang med at forbedre det familieretlige område for LGBT+-personer, skulle vi så ikke se at få alle med?

Samira Nawa er ligestillingsordfører for Radikale Venstre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Hansen
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Troels Ken Pedersen
  • Viggo Okholm
  • June Beltoft
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
  • Ib Gram-Jensen
  • David Zennaro
  • Jens Flø
Mads Hansen, Klaus Lundahl Engelholt, Troels Ken Pedersen, Viggo Okholm, June Beltoft, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Ib Gram-Jensen, David Zennaro og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Regeringen burde fra en ende lægge op til at fjerne alt kønsdiskrimination i lovgivningen. Ellers kan regeringen ikke hævde at være for ligestilling. De kunne fortsætte med lige dele barselsorlov til alle uanset køn. En sessions og værnepligt uanset køn.

Mads Hansen, Søren Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Synes der bør være ligestillet adoptionsret til par uanset køn. Men går ikke ind for fertilitetsbehandling . Heller ikke til enlige kvinder eller par der af andre årsager ikke kan reproducere sig. Naturen bør respekteres
Mvh Hanne Pedersen

Hanne Utoft, Bent Nørgaard, Søren Nielsen, Nicklas Møller Jepsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

+Et klart tilfælde af omvendt diskrimination. Selvfølgelig skal betingelserne være ens, hvad enten man er lesbisk eller homoseksuel.

Nicklas Møller Jepsen

Alle der kan lave børn med hinanden er velkomne til det. Hvis folk ikke kan lave børn er der masser der kan adopteres. Staten bør hverken tillade bøsser (må man skrive det i disse sarte stunder), lesbiske, eller andre kunstig befrugtning.

Hanne Utoft, Bent Nørgaard, Erik Jakobsen, Søren Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

"Giv homoseksuelle fædrepar den samme ret til at være familie, som lesbiske par har"

Øhhh. Lesbiske er homoseksuelle!

Hanne Utoft, Bent Nørgaard, Jan Kauffmann, Erik Fleischer og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Samira, drop nu al det østerbro'ske identitetsævl og brug kræfterne på at redde klimaet!

Hanne Utoft, Bent Nørgaard, Nanna Kinch, Erik Jakobsen og Nicklas Møller Jepsen anbefalede denne kommentar