Læserbrev

Gør personnummeret kønsneutralt - så slipper vi for at skulle vælge mellem mand og kvinde

Transkønnede kritiseres ofte for at fastholde det binære kønssystem, når de for eksempel skifter personnummer. Men i stedet burde kritikken rettes mod selve det CPR-system, der tvinger folk til at vælge, skriver Asta Halkjær From i dette debatindlæg
Debat
15. september 2020

Bodil Maria Pedersen forsøger at fremstå kritisk over for kønsnormer i sin kronik i Information den 8. september, men kritikken er snarere af transkønnede.

At give børn mulighed for at ændre på den tildeling, staten har pålagt dem i form af et kønnet personnummer, må siges at være en ren forøgelse af deres frihed. Alligevel præsenterer Pedersen det som et indsnævrende valg. Det er åbenbart bedre at skulle affinde sig med tildelingen, som hun selv gjorde.

Pedersen præsenterer »biologisk køn« som en »fysisk realitet«. Men i virkeligheden skærer vi i interkønnede børn, så deres kroppe svarer til vores forventninger, vi pålægger løber Caster Semenya at medicinere sig, så hendes testosteronniveau svarer til vores idé om kvinder, og vi afskriver generelt afvigelser som særtilfælde for at opretholde vores binære forståelse.

Der skal meget vilje til for at reducere naturens mangfoldighed til mænd og kvinder, men det vælger Pedersen ikke at gribe fat i.

I stedet får vi en genudgivelse af den gamle kliché om, at transkønnede fastholder kønsrollerne ved at skifte kategori i stedet for at udvide det køn, de er blevet tildelt. Men det er ikke transkønnedes ansvar at hjælpe Pedersen med at realisere sin drøm om »en regnbue af måder at leve på«.

Pedersen spørger desuden naivt, hvorfor man overhovedet skifter personnummer, når det ikke på magisk vis ændrer vores kønsforståelse. Svaret er ofte praktisk: den danske navnelov kræver, at fornavn og personnummer stemmer overens, og hvis du lever som mand, er det akavet at vise et pas frem i lufthavnen der står »kvinde« i.

Pedersens eneste konkrete forslag er at indføre et tegn, der viser uenighed med statens tilskrivning. Et forslag, der tydeligvis bunder i en manglende forståelse for personnummerets sociale rolle og fastholder en idé om, at det afspejler et ’biologisk køn’.

Utroligt tamt for en, der efter sigende ønsker »at opløse den binære konstruktion og lighedstegnet mellem krop og identitet«.

Et oplagt forslag, der får os tættere på det ønske, er at afkønne personnummeret og supplere det med en række mere præcise medicinske oplysninger, som staten har brug for til for eksempel at tilbyde mere målrettede undersøgelser.

Asta Halkjær From er ph.d.-studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Jespersen

Asta Halkjær skriver
"Et oplagt forslag, der får os tættere på det ønske, er at afkønne personnummeret og supplere det med en række mere præcise medicinske oplysninger; som staten har brug for til for eksempel at tilbyde mere målrettede undersøgelser."
Det er muligvis en oplagt tanke, men det forekommer mildest talt som en opfordring til en bureaukratisk masseovervågning på helbredsmæssigt detaljeret og personidentificerbart niveau.
Jeg skal her blot citere en læge :" Vejen til Helvede er jo brolagt med gode intentioner"
Der er i drøftelser og ideer til at løse bl.a. transkønnedes mange vanskeligheder og problemer en tendens til at stirre stift på de tilsyneladende simple mirakelløsnings forslag, i det hele taget vil vi generelt gerne løse alle komplicerede problemer med et enkelt fixe . Et fokus på forslag, der evt. kunne løse nogle af gruppens problemer uden systematisk at medtænke hvad det evt. vil medføre af problemer i øvrigt for den store majoritet er ikke hensigtsmæssigt. Et kønsidentificerbart personnummer indebærer mange store fordele samfundsmæssigt set. Jeg mener i øvrigt heller ikke at et personummersystem med generel kønsneutralitet vil løse de transkønnedes (m.fl.) sociale vanskeligheder, stigmatisering og øvrige problemer.
Muligheden for at vælge, som nu juridisk kønsskifte og/ el. x i pas er aktuelt pragmatiske og samfundsmæssige imødekommende løsninger. De kan evt. lette tilværelsen noget for transkønnede. I fremtiden kan teknologi udvikling mv. evt. indebære nye systemer for os alle med hhv. skræmmende eller mere tillokkende potentielle muligheder for identitetskategorisering.

Så kommer vi også ud over de vandvittige kønsdiskrimineringer, som forskellig værnepligt, længde af barselsorlov, ret til medforældrer af samme køn, beskyttelse i lovgivningen mod lemlæstelse af børns kønsorganer m.v.

Mads Kjærgård

Hvis dog ikke verden havde andre problemer end transkønnethed, så ville den være et vidunderligt sted!