Kronik

Kaare Dybvad er privilegieblind, når han kalder boligsociale indsatser for ’projektmageri’

Regeringen modarbejder mit arbejde med at styrke og motivere en udsat gruppe unge, når den sætter lighedstegn mellem etnicitet og »utryghed i S-togene« og beskærer de boligsociale indsatser med op til 100 millioner kroner årligt, skriver Manus Bell i dette debatindlæg
De boligsociale indsatser er afgørende, fordi de skaber succesoplevelser, som de unge kan tage med ud i samfundet med en fornyet tro på sig selv. En tro på deres eget potentiale og en tro på en anderledes fremtid, skriver dagens kronikør.

 

De boligsociale indsatser er afgørende, fordi de skaber succesoplevelser, som de unge kan tage med ud i samfundet med en fornyet tro på sig selv. En tro på deres eget potentiale og en tro på en anderledes fremtid, skriver dagens kronikør.

 

Morten Rasmussen

Debat
1. oktober 2020

Jeg driver en rapskole i et udsat boligområde. Rapskolen startede som en boligsocial indsats og er nu et integreret tilbud i kommunen. Dette skyldes i høj grad den mærkbare effekt blandt de elever, der møder op flere gange om ugen og arbejder seriøst og ambitiøst med at skabe noget for sig selv.

I min optik bliver vigtigheden af at bevare indsatser som vores kun større i takt med den retoriske gift, vores regering spreder om den befolkningsgruppe, den lader i stikken, når den skriver sig ind i narrativet om de såkaldte »indvandrerdrenge« som nogle, vi bør frygte.

Foruden at drive en rapskole har jeg gennem ti år afholdt mere end 200 rapworkshops på folkeskoler, ungdomsskoler, efterskoler, gymnasier, ungdomsklubber og opholdssteder for flygtninge i hele landet.

Mange af mine workshops foregår under temaet diskrimination. Og jeg kan konstatere, at børn og unge på skoler i udsatte boligområder – dem, som statsministeren omtaler som »indvandrerdrenge«, har måttet lære sig voksne forsvarsmekanismer langt før Vilhelm og Alberte fra Bernadotteskolen i Hellerup.

At være stigmatiseret er ikke noget, et barn forstår. Du fødes ikke med en forståelse af at skulle kæmpe dobbelt så hårdt for at blive accepteret i samfundet. Det er noget tillært. Og når børn opdager, at de er stigmatiserede – det øjeblik, hvor det går op for dem, at de anses for at være en trussel, forvandles den barnlige naivitet til parader. Og her kan de boligsociale indsatser faktisk spille en væsentlig rolle.

Jeg vil gerne vide, hvad boligminister Kaare Dybvad baserer sin opbakning til beskæringen af de boligsociale indsatser på – og hvad der får ham til at kalde mit arbejde »projektmageri«.

Administrerende direktør i BL, Bent Madsen, siger til Information, at de boligsociale indsatser har en dokumenteret effekt. De er afgørende for at skabe tryghed og forebygge kriminalitet i områder, hvor hverdagen og miljøet er markant anderledes, end Dybvad tilsyneladende er bevidst om.

Men en anden vigtig sideeffekt af initiativer som mit eget er, at det motiverer og skaber tiltrængt selvværd blandt unge i en udsat befolkningsgruppe, der møder meget modstand i samfundet.

Jeg synes, det er dybt bekymrende, at Kaare Dybvad, p.t. fungerende udlændinge- og integrationsminister, i løbet af programmet »Ugens Gæst« på P1 i fredags erklærer sig enig i Mette Frederiksens udtalelser om unge indvandrerdrenge med argumentet, at han »selv voksede op i en håndværkerfamilie«, og at »det at kalde folk for indvandrerdrenge, det kan godt være, det er politisk ukorrekt, men det er nu engang det, folk siger«.

Men kære Kaare Dybvad, er det ikke netop dit og din chefs job at være noget så kedeligt som – ja – politisk korrekte? Dybvads udtalelse fortæller mig, at vi har en minister, der er blind over for ords magt.

En minister, der enten i loyalitet over for sin chef eller af ren og skær ignorance nægter at modsige sig en diskriminerende retorik brugt til at beskrive en stigmatiseret befolkningsgruppe, han p.t. har ansvaret for at integrere – samtidig med at han beskærer initiativer sat i verden for at gribe selvsamme befolkningsgruppe med op til 42 procent.

Fordommenes tyranni

Jeg oplever gennem mit arbejde, at samfundets negative forventninger og fordomme gør det sværere for mine elever at bryde det negative mønster. Hvor mine mere privilegerede elever vokser op med fortællingen ’verden er min østers’, vokser mange af mine elever i udsatte boligområder op med en anden fortælling om deres muligheder.

De forventer at blive stoppet umotiveret af politiet. De forventer at se medborgere holde deres tasker tæt til kroppen i deres selskab. De forventer at blive talt nedladende til af autoriteter. For samfundet forventer – eller det gør statsministeren i hvert fald – at de skaber utryghed.

Selv om jeg modargumenterer over for de elever, der siger »Hvad kan jeg bruge politikerne til?«, så må jeg i mit stille sind erkende, at jeg lige nu godt forstår dem. Udadtil forklarer jeg dem, at politikerne er der for at hjælpe, og at man i Danmark kan, hvad man vil. Men at bruge mine ord som våben mod mine elevers oplevelser er som at medbringe en kniv til en pistolkamp.

For en ting er, hvad samfundet forventer af os. En anden ting er, hvordan de negative forventninger oversættes til handlinger i det virkelige liv – i klasselokalet, i HR-afdelingen, hos Borgerservice, på politistationen, i en retssag. Og det er ikke en sjældenhed for mine rapelever at blive konfronteret med de negative forventninger, samfundet har til dem.

Selv har jeg oplevet, hvordan eksterne faktorer såsom påklædning ændrede samfundets forventninger til mig. Umotiverede kropsvisitationer og bekymrede blikke var helt normalt i mine yngre år, når jeg slentrede ned ad gaden, skaldet og iført mit North Face tracksuit.

Forskellen var bare, at jeg kunne tage North Face tracksuitet af, når jeg ville. Modvilligt, men nødvendigt. Men hvis jeg skal tilpasse mit udseende for at gøre min egen tilstedeværelse nemmere, er konklusionen så, at Mohammed bør ændre sit navn? Og hvad med hans hudfarve?

Succes skaber mod

#MeToo og Black Lives Matter har vist os, hvor svært det er at ændre forståelsen af, hvad der er diskriminerende adfærd og sprog. Og her er politikernes fastholdelse af, at det ikke er diskriminerende at sætte lighedstegn mellem »indvandrerdrenge« og utryghed, ingen hjælp. Det gør det vanskeligt at motivere rapeleverne til at bryde med de negative forventninger. For hvor finder en 14-, 15-, 16-årig styrken og selvtilliden til at tro på sin evne til bryde med et mønster, hvis toppolitikere og samfundets allerøverste autoritet fastholder en forventning til dem som nogle, der gør folk bange?

Hvor ville den lille pige finde styrken til at forfølge sin drøm om at blive håndværker, hvis landets statsminister fastholdt et billede af kvinder som nogle, der hører til bag kødgryderne?

Mange af mine rapelever har ikke tidligere oplevet at færdiggøre noget. At gøre sig umage med noget. Det, der får mine elever til at komme igen og igen, er succesoplevelserne. Når de arbejder længe på en tekst og et flow. Når de indspiller et track, der bliver mixet og komplementeret af en musikvideo. Og når de til sidst har et færdigt produkt, de kan vise frem og være stolte af. Så er det, at de bliver bekræftet i, at de kan udrette noget.

Og i manges tilfælde oversættes det at udrette noget et sted til en tro på, at de kan udrette noget andre steder. Det giver selvtillid at finde et aspekt af livet, man kan finde ud af. Det giver mod til at kaste sig over nye udfordringer, job og uddannelser.

Det er netop derfor, de boligsociale indsatser er så afgørende. De skaber succesoplevelser for unge, der vokser op i udsatte boligområder, og som ofte ikke tror på, at verden er deres østers. Succesoplevelserne tager de med sig ud i samfundet med en fornyet tro på sig selv. En tro på deres eget potentiale og en tro på en anderledes fremtid.

I den fremtid ville jeg ønske, at regeringen bidrog til at ændre den offentlige forventning til de udsatte unge, så det samfund, de skal ud og møde, møder dem som ligeværdige borgere.

Manus Bell er rapper, coach og pladeselskabsejer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

God og indfølt kronik.
Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke ord man bruger i sin retorik om andre mennesker.

Og dybt pinligt, at tale så fornedrende om de vigtige projekter - Dybvad.

Karsten Aaen, Viggo Okholm, Katja Bramgaard, Ole Svendsen, Rikke Nielsen, Henriette Bøhne, Karsten Nielsen, Dorte Sørensen, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Pia Nielsen, Gert Romme, Flemming Jensen, Gitte Loeyche, Christian Mondrup, Werner Gass, Rolf Andersen, Anna Regine Irgens Bromann, Jan Weber Fritsbøger, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ellen Jeppesen, Elisabeth From, Ete Forchhammer og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Mette-regeringen har ingen interesse i den almene boligsektor.

Karsten Aaen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Viggo Okholm, Katja Bramgaard, Peter Mikkelsen, Per Klüver, Gert Romme, Gitte Loeyche, Rolf Andersen, Anna Regine Irgens Bromann, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Marianne Stockmarr og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men det er lige præcis skolens opgave at indpode den erfaring i enhver dansk elev, det skal ikke være nødvendigt at finde det i et projekt. Desværre er det så sådan, det er, fordi vi nok i for ringe grad har holdt fast i Gunnar Jørgensens principper, som de udfoldes i 'Flemming-bøgerne'. Dén pædagogiske indstilling hjælper alle, fordi den deler ansvaret mellem læreren og eleven og garanterer solidaritet og fornøden hjælp i skolen.
Men for Socialdemokratiet er der ingen sejr i det, for dem er det af størst betydning, at de har kunnet gøre selv den ufaglærte til boligejer.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det værste projektmageri - og det ubetinget dyreste - er forligspartierne brug af ghettoloven til at rive gode boliger ned, eller sælge dem til private, og tvangsflytte beboerne til højere husleje.

Men når man har brugt lejernes penge til at åbne endnu en gruppe boliger for profit, er der så ikke råd til at gavne beboerne også.

Karsten Aaen, Viggo Okholm, Katja Bramgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Sørensen, Liselotte Paulsen, Christel Gruner-Olesen, Ole Svendsen, Karsten Nielsen, Dorte Sørensen, Jørgen Rink, Per Slouborg, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Peter Mikkelsen, Randi Christiansen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Freddie Vindberg, Pia Nielsen, Gert Romme, P.G. Olsen, Else Marie Arevad, David Breuer, Gitte Loeyche, Rolf Andersen, Anna Regine Irgens Bromann, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Christian Schönbeck og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Bell kan måske godt have ret i, at samfundets socialiserings system slår fejl overfor visse grupper, men Ministeren har nu ret i at projekter er at blive lapperier, der primært også fungerer som beskæftigelse for projektmagere, og ikke er andet end lapperier. Og hvor Bell har fået ideen om at : 'Hvor ville den lille pige finde styrken til at forfølge sin drøm om at blive håndværker, hvis landets statsminister fastholdt et billede af kvinder som nogle, der hører til bag kødgryderne?' - det er svært at finde et udsagn hos Mette F der understøtter dette. Problemet er først og fremmest at den kultur en del af de her unge kommer fra også i deres oprindelseslande er håbløs tilbageskuende. Og at vi netop via offentlig forsøgelse er med til at finansiere denne kultur.

1000 tak for en god beskrivelse af udgrænsningsprocessen. Nu kan de (politikerne) i hvert fald ikke længere skjule deres inkompetence.

Marie Jensen, Ole Svendsen, Rikke Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Peter Mikkelsen, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Freddie Vindberg, Gert Romme, Gitte Loeyche, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Niels Christensen: De fleste penge til boligsociale tiltag er taget fra Landsbyggefonden - hvor landets almennyttige lejere er eneste indbetaler.
Problemet er, at den fond har ghettoforligets parter stort set tømt - for at bruge pengene til nedrivning af gode, vel istandsatte boliger.

Karsten Aaen, Marie Jensen, Viggo Okholm, Ruth Sørensen, Liselotte Paulsen, Ole Svendsen, Espen Bøgh, Karsten Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Steffen Gliese, Peter Mikkelsen, Randi Christiansen, Susanne Kaspersen, Freddie Vindberg, Kurt Nielsen, Gert Romme, P.G. Olsen, Else Marie Arevad, Rolf Andersen, Bent Gregersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ifølge forskningschef Torben Tranæs fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som har beskæftiget sig med integration i mange år, er det et af de centrale problemer, at der ikke er en overordnet måling af effekterne af integrationspolitikken.”En af de store udfordringer er, at der ikke findes en samlet viden om, hvordan effekten af de mange tiltag har været. Der er et hav af evalueringer af de forskellige integrationstiltag, men man har meget få, egentlige målinger af effekten og slet ikke af den samlede effekt,” siger Torben Tranæs.
Fra 2015 i Kristelig Dagblad.
At artikelskriveren selv er endel af projekterne gør ham ikke uvederhæftig, men integrationsprojekter har været populære at sætte penge af til, uden man ved om det overhovedet nytter noget. Det er jo slemt for dem som lever af det, men det er vel ikke urimeligt at stille spørgsmål til effekten. Forleden blev en 20-årig skudt i en frisørsalon på Mørkhøjvej i Husum. Lige over for Nørre Gymnasium. Nogle vælger gymnasiet andre LTF. Der er ikke flere kriminelle med indvandrerbaggrund end blandt danske siges der. Det er bare politiet der er bias blev der skrevet for nogle uger siden.Et udsagn der fik mange likes. Det ses i øvrigt klart ved at to tredjedele af de indsatte har fremmed baggrund. Kunne politiet bare holde sig væk så var der fred og ro og vi andre kedelige kunne slippe for politiets hylende sirener på Frederikssundsvej, bare fordi der bliver skudt lidt i en frisørsalon. Jeg vil dog tænke en del over om jeg skal klippes hos min udmærkede albanske frisør på Frederikssundsvej næste gang.

Eva Schwanenflügel

Mange lader til helt at have glemt rockerne, og krigen de førte mod hinanden i -80'erne.

Det gik ikke stille for sig; likvideringer og hævnaktioner var nærmest en daglig forteelse.
Sågar bomber og raketter fra bazookaer blev anvendt i kampen om herredømmet.
Det kan man forvisse sig om i bogen
"Bullshit - historien om en familie", der anmeldes her af Information.

"Det er, som om der i dag er kommet en utålmodighed i forhold til vores gamle forklaringsmodeller, der peger på, at det handler om sociale problemer og fattigdom. Det er, som om vi er blevet trætte af den historie. Men det er så entydigt, når man kigger på Nøragersmindebanden, at de alle sammen havde været udsat for vold i barndomshjemmet og lært af deres forældre, at tæsk er i orden, og at voksne er nogle, der slår. De bliver meget tidligt voldsparate, fordi de selv har været udsat for vold,« siger Camilla Stockmann".
(Nøragersmindebanden var en knallertkørende drengebande, der senere opgraderede med motorcykler, og tog navnet Bullshit, red.)

"Bullshit tabte Danmarks første rockerkrig, men det kan hjælpe med at forstå nutidens bandekonflikter"
https://www.information.dk/2017/10/bullshit-tabte-danmarks-foerste-rocke...

Karsten Aaen, Katja Bramgaard, Ruth Sørensen, Ole Svendsen, Søren Christensen, Ete Forchhammer , Jan Weber Fritsbøger, Dorte Sørensen, Anna Olsen, Steffen Gliese, Peter Mikkelsen, Randi Christiansen, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen, Per Klüver, Freddie Vindberg, Pia Nielsen, Kurt Nielsen, Gert Romme, Carsten Munk og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Godt input, Eva.

Ruth Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Søren Christensen, Jan Weber Fritsbøger, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Følg pengene - find de ansvarlige.

Mennesker, der har, hvad de skal bruge, laver ikke ballade. Det fåtal, som måske alligevel gør, har samfundet naturligvis ressourcer til at hjælpe.

Det er den gode historie. Den dårlige er, at det lokale og globale kollektiv har så mange traumer med i bagagen, at det miljø-og socioøkonomiske oprydningsarbejde er enormt.

Op på briksen med verdenssamfundet - alle lider af posttraumatisk stress. Men vi må beslutte, om vi vil have et fascistisk regime i form af det privatkapitalistiske konkurrencesamfund, eller om vi omsider er ved at nå til en erkendelse af, at samarbejde fremmer forståelsen - og dermed velfærden for alle. Alles økologiske aftryk må ned på absolut overlevelesesniveau. Forbrydelsens omfang er ligefrem proportional med hvor meget mere, man har, end man har brug for. Punktum.

Altså : vi kommer ikke uden om en ændring af nuværende system, hvor den ene procent og deres lakajer på bekostning af resten og af alles velbefindende skraber så himmelråbende dumt og uretmæssigt sammen til sig selv. Det er undergravende virksomhed og bør kalde på et retsopgør, hvor de skyldiges straf må bestå i, at de giver afkald på deres uretmæssige privilegier.

Socialdemokraterne ævler om ’ret og pligt’. Vor frue bevare os vel for en gang sludder, når man ser på hvilket retsmæssigt eroderet fundament, de baserer det på.

Vi alene vide - hug en hæl og klip en tå - ellers kan du pisse af.

Og hvis klaphattene ikke kan finde ud af, hvad der bør gælde, så læs venligst op på de permakulturelle principper.

Karsten Aaen, Katja Bramgaard, Ole Svendsen, Jan Weber Fritsbøger, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

mange lader også til at være uvidende om, at meget først blev taget alvorligt som sager, politiet skulle tage sig af, efter at indvandrerunge havde skubbet de nederste lag i det danske samfund et trin op og selv indtaget pladsen i bunden.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Katja Bramgaard, Ruth Sørensen, Ete Forchhammer , Kurt Nielsen, Claus Nielsen, Peter Mikkelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Kære Manus.
Hvis dine elever vokser op med en helt anden fortælling end at verden, er deres østers, så er det måske også fordi så mange af dine workshops foregår under temaet "diskrimination".

Hvis det her virkelig bare handler om sprog, så skulle du måske holde dine workshops under temaet "success og samfundsborgerskab"

steen ingvard nielsen

Smukt!

@ Manus Bell
Du gør et supervigtigt arbejde i praksis, og det er meget værdifuldt.
Dine pointer er virkelig gode.

Landets øverste ledelse opfører sig komplet tåbeligt.
Selvfølgelig er det langt bedre at italesætte unge med indvandrer baggrund på en positiv måde og det må være en statsminister og en regerings fornemste opgave at samle landet.

Pt. kombinerer regeringen løfter om velfærd med tilsvining af minoriteter, fordi de kynisk jagter stemmer fra visse vælgere ude fra det racistiske overdrev.

Men der er altså også stemmer i at tale folk op frem for at trampe på dem.

Så ja tak til helt alm. menneskelig anstændighed i regeringen. Det er i DEN grad tiltrængt!!!

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Marie Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Boligsociale indsatser virker rigtige, men objektiv set burde det ikke være nødvendig hvis alle i dette land vendte blikket indad og valgte det menneskesyn at alle uanset race-køn-baggrund er lige værdige og at kvaliteten hos mennesket der "ikke blev til noget" generelt kan være helt på højde med en statsminister eller direktøren for Dansk Bank.
Jeg mener så desværre også at visse indsatser med diverse konsulenter og bedrevidende fra kommunernes side og måske også boligorganisationerne trænger til et eftersyn, for motiverne for projekter er måske ikke altid for beboernes skyld?
Men kronikken e ret godt indspark i problematikken os og dem og Niels Christensen her synes at falde i grøften omkring det med sine "fordomme" omkring hvordan vore nye medborgere tænker.
Under alle omstændigheder må det at bo i et område som tales ned være utrolig hårdt for selvværd og selvtillid.
Jeg vil påstå at den ghettolov ikke hjælper et eneste menneske med få undtagelser. De eneste som får gavn af det er håndværkere og arkitekter som skal bygge nyt og så de spekulanter og private investorer som får good will til at bygge op privat.
Her i Odense kan jeg se at en af de store Barfoed hakker det ned og mener man er en klovn hvis man først går ud på isen Uhyggeligt!

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, jens peter hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Regeringen har vel ingen grund til at fjerne problemet. Og den med at rive boligblokke ned er vist mere for at der skal vises handling, dels ved nedrivning, dels ved at der bygges en ny getto et andet sted.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den der med at rive boliger ned i en tid med mangel på boliger er enten en falliterklæring eller et asocialt privatiseringskorstog - det er jo dyre adresser.