Klumme

Lukasjenkos brutalitet har kun fået oppositionens styrke til at vokse

De studerende har meldt sig ind i kampen mod den hviderussiske præsident. De har aldrig lært om værdien af stærke institutioner og et åbent samfund i skolen, men regimets brutalitet har givet dem anskuelsesundervisning, skriver den hviderussiske forfatter Victor Martinovitj i dette debatindlæg
De studerende i Hviderusland har meldt sig ind i kampen mod den hviderussiske præsident. Men præsident Alexander Lukasjenkos maskerede betjente slår hårdt ned på dem.

De studerende i Hviderusland har meldt sig ind i kampen mod den hviderussiske præsident. Men præsident Alexander Lukasjenkos maskerede betjente slår hårdt ned på dem.

Sergei Bobylev

Debat
1. oktober 2020

Mens studerende over hele verden vendte tilbage til universiteterne, klar til at fortsætte den uddannelse, der skal forme deres fremtid, gik studerende i Hviderusland i stedet på gaden for at forhindre et diktatur i at stjæle deres.

I Minsk bliver unge mænd og kvinder slået, slæbt ud af deres universiteter og samlet op i politibiler af præsident Alexander Lukasjenkos maskerede bøller. De studerende repræsenterer fortroppen i modstanden mod regeringen og det valg, den stjal, den 9. august.

De studerendes tapre modstand skyldes ikke nødvendigvis en dyb forståelse af deres forfatningsmæssige rettigheder eller en grundig undersøgelse af Foucault eller andre politiske filosoffer.

For uddannelsessystemet i Hviderusland er stadig et levn fra den sovjetiske æra, skabt til at tilskynde lydighed, ikke uafhængig tankevirksomhed. Wikipedia er en langt mere værdifuld ressource end universiteternes pensum.

De studerendes vrede skyldes i stedet alene uretfærdighederne udført af en leder, som tilmed hånede landets politiske vilje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Er vi klar- i landene omkring - til at modtage de flygtningestrømme fra Hviderusland som nu er på vej? Har nogen i FN, EU og Folketinget ringet med alarmklokkerne, er vi godt rustede? Måske skulle vi have ladet den hvide teltby stå som aldrig kom i brug, eller flyttet den direkte videre til Baltikum.