Kommentar

Regeringen begår klimabedrag og styrer direkte mod klimalovbrud

Mette Frederiksen har gjort sig skyldig i løftebrud, generationssvigt og klimalovbrud med sine seneste udtalelser om, at vi kun kan nå 70-procentsmålet med nye teknologiske løsninger. Troen på et teknologisk fix leder direkte i afgrunden, skriver klimaaktivisterne Frederik Roland Sandby, Christian Fromberg og Kirstine Lund Christiansen i dette debatindlæg
Med sine udtalelser om, at 70 procents-målet kun kan nås med nye teknologiske løsninger, har Mette Frederiksen i praksis gjort det klart, at Socialdemokratiet ikke er indstillet på at lave en reel omstilling.

Med sine udtalelser om, at 70 procents-målet kun kan nås med nye teknologiske løsninger, har Mette Frederiksen i praksis gjort det klart, at Socialdemokratiet ikke er indstillet på at lave en reel omstilling.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
19. september 2020

Mette Frederiksen (S) har kastet håndklædet i ringen. Efter et år med en regering, der har været modstræbende, hver gang snakken falder på klimahandling, står det nu endegyldigt klart. Den grønne omstilling bliver ikke gennemført med Mette Frederiksen ved roret.

Med sine udtalelser om, at 70-procentsmålet kun kan nås med nye teknologiske løsninger, har Mette Frederiksen i praksis gjort det klart, at Socialdemokratiet ikke er indstillet på at lave en reel omstilling, så længe den koster noget på den korte bane.

Mette Frederiksen forkaster dermed ikke bare egne løfter, men også det folkelige mandat.

Socialdemokratiet er med andre ord i gang med et klimabedrag. Der er tale om løftebrud, generationssvigt og klimalovbrud. Det står klart, når man kaster et nærmere blik på regeringens strategi.

For det første foregiver Socialdemokratiet, at klimakrisen kan løses med teknologiske fix. Planen går mestendels ud på at investere nogle håndører i forskning.

Troen på teknologien har været gennemgående for Socialdemokratiet, hver gang de konfronteres med afgiftsændringer eller investeringer i omstillingen. I sidste uge meldte Mette Frederiksen i en tale ved Dansk Erhvervs årsdag, at afgifter aldrig bliver løsningen, men at teknologi og innovation er eneste vej frem.

Det handler helt basalt om, at statsministeren vil gøre alt, hvad der står i hendes magt for at bevare status quo. Men det er ikke godt nok. Vent og se-strategien virker ikke og har ikke gjort det de seneste 30 år.

Klimatruslen er nu så akut, at vi er nødt til at sætte ind med alt, hvad vi har i dag. Ja, der skal selvfølgelig fortsat forskes i teknologisk udvikling. Men at sætte sin lid til fantasien om et teknologisk fix ude i fremtiden er farligt.

Udskyder reduktioner

Regeringen forsøger at sende aben videre til fremtiden ved at udskyde reduktionerne til sidst i 2020’erne.

Selv hvis regeringen med den tilgang formår at nå en 70 procents reduktion i 2030, er det ikke tilstrækkeligt: Det vigtige er, hvor meget CO2 vi samlet set udleder, før vi går i nul, og ikke præcis hvornår vi går i nul.

CO2-budgettet, som 70-procentsmålet hviler på, kræver, at vi gennemfører store reduktioner i de næste par år. Ellers vil de samlede udledninger allerede overskride det tilbageværende budget inden slut-20’erne. Det er derfor uholdbart, at regeringen satser på at kunne gennemføre massive reduktioner i de sidste år før 2030.

Hvis de teknologier, Mette Frederiksen så desperat håber, bliver udviklet, ikke kan indfri forhåbningerne, kan vi umuligt nå vores mål. Forsigtighedsprincippet og CO2-budgetterne kræver, at vi gør alt, hvad vi kan i dag for at reducere vores emissioner. Det er simpel matematik.

Ren greenwashing

Regeringen gør alt, hvad den kan, for at omtale Danmark som verdens grønneste land, blandt andet ved at afsætte ti millioner kroner til propagandaafdelingen ’State of Green’ i Klimaministeriet.

Desværre er Danmark ikke en klimaleder, og man kan ikke brande sig til klimaneutralitet. Danmark er et af de lande med det absolut største klimaaftryk pr. borger. Regeringen bryster sig af at være visionær internationalt med 70-procentsmålet, men løfter er ligegyldige, hvis de ikke følges op af handling.

Regeringens strategi bygger på at foregive et teknologisk fix, udskyde klimahandling og greenwashe Danmark. Altså håber man på det bedste og satser på, at borgerne og resten af verden ikke gennemskuer, at kejseren ingen klæder har på.

Socialdemokratiet sætter alt på ét umuligt bræt, når de satser på, at teknologiske mirakler kan redde os fra de problemer, vi selv har skabt. Dermed ignorerer de, at vi allerede kender løsningerne: Vi skal hurtigst muligt omstille det samfund, vi har bygget op omkring fossil energi. Indføre en afgift på alle udledninger. Foretage en massiv opskalering af geotermi, vind- og solenergi. Erstatte fossil bilisme med især eldrevet kollektiv trafik. Udskifte bøffer med bønner. Samt finde nye måder at afholde ferier, bygge boliger og genbruge på.

Det bliver en omstilling, der vil kunne mærkes, men det betyder ikke, at vi skal leve dårligere liv.

Med regeringens utilstrækkelige linje er det enorme mandat, som regeringen modtog ved folketingsvalget, tabt på gulvet. Regeringen havde mandatet til at løfte klimatruslen fra de unges skuldre. Med de seneste udmeldinger har regeringen gjort det klart, at det ønsker den ikke. Populisme ser ud til at sejre over vores sikre fremtid med Mette Frederiksen ved roret.

Det hele er dog ikke tabt.

Efter mere end et år ved magten, står Socialdemokratiets reelle linje klart – og den leder direkte i afgrunden. Nu har befolkningen og støttepartierne muligheden for at sige fra.

Christian Fromberg og Kirstine Lund Christiansen, aktive i Den Grønne Studenterbevægelse, og Frederik Roland Sandby, formand for Klimabevægelsen i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Der er kun en vej for Enhedslisten og SF. De må stille et mistillidsvotum til regeringen.

Det er tydeligvis den siddende regerings opfattelse, at den ikke har folkelig opbakning til at leve op til den vedtagne klimalov (en korrekt analyse, formentlig). Både klimaministeren og statsministeren har nu offentligt og ved flere lejligheder udtalt, at de ikke har tænkt sig at leve op til lovens krav, hvis det blot på kort sigt eller noget sigt overhovedet kommer til at indvirke negativt på vækst og/eller mængden af arbejdspladser.

Dermed afstår regeringen på forhånd at leve op til en lov, der tidligere i 2020 blev vedtaget af et bredt flertal i folketinget.

Regeringen må gå af. Og da den ikke vil gå frivilligt, må den tvinges af taburetterne. Således den moralske forpligtelse for de partier i folketinget, som rent faktisk mener 2030-målet alvorligt.

Jeg har ikke ord for den foragt, jeg lige nu føler for vore folkevalgte politikere..

Jørgen Skov Nielsen, Erling C Havn, Jens Voldby Crumlin, Trond Meiring, Esben Lykke, Halfdan Illum, Erik Winberg, Ruth Sørensen, Flemming Berger, Søren Fosberg, Jacob Johansen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr, Mads Lundby, Ejvind Larsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Måske man bør gøre sig klart, hvilken 'abe' det er, der sendes videre til fremtidige generationer?

En sådan eufemistisk metafor siger i sig selv intet, farer gerne ind af det ene øre og ud af det andet, ganske uden at sætte sig spor.

Så hvad er det for abestreger, der forberedes for os? Som man med overlæg forbereder for os?

Jo, det kan man såmænd forvisse sig om, hvis man læser Anna Libaks lille 'kærlighedsstykke' i seneste udgave af Weekendavisen:

"Flere, hvor de kommer fra"
https://www.weekendavisen.dk/2020-38/samfund/flere-hvor-de-kommer-fra

her klummens konklusion og pointe, formuleret af Libak som et retorisk spørgsmål:

"Dilemmaet er uafviseligt. Asylansøgere har rigtig gode grunde til at ville til EU. Men europæerne har – belært af erfaringen – rigtig gode grunde til at være imod. Til syvende og sidst er spørgsmålet, hvis interesser EU skal forsvare: europæernes eller migranternes?"

Humanismens død belejligt foranlediget af egennyttens 'nødvendighed'..

Sådan er det jo...

Dorte Sørensen

Desværre er Venstre , DF osv. lige så modvillige til at efterleve Klimaloven og Paris-aftalen som MF er.

Jeg havde nær fået et chok, da MF nu også mener at det er teknologien, der alene skal redde "os"
Hvorfor bruges ikke de muligheder med omlægninger, nedskæringer i forbrug , osv...- Tænk hvor meget der kan spares,hvis folk fik mere tid til andet end stresse på arbejde. Samfundet kunne letter få mulighed til en ordenlig pasning af børn og ældre, hvis familierne fik mere tid til hinanden. Sundhedsudgifterne ville også falde , osv....
Omlægninger i energiforbruget ville også styrke innovationen og burde ses som en fremtidsinvestering.
Mange undersøgelser viser at store dele er befolkningen godt vil betale for et fremtidig bedre klima og livsbetingelser.

Se dog at kom i gang i stedet for den bagstræberiske handlemåde - vis dog mod og handlestyrke.

Ejvind Larsen, Werner Gass, Jens Voldby Crumlin, Trond Meiring, John Hansen, Mads Lundby, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Carsten Munk og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Tiden er for længst gået. De massive og hurtige ændringer i samfundene som der skal til for at bremse for mere CO2-udledning, er ikke noget som vi kan foretage i året 2030 eller senere. Vi har allerede udledt 25 % mere CO2, end vi må for at nå Paris-aftalen, det kan vi ikke trække tilbage. At betale for at suge CO2 ud af atmosfæren igen er ikke rentabelt, det siger sig selv. Omkostninger i den skala vil være umulige samfundsmæssigt at bære, specielt for de fattige lande. Heri ligger løgnen.

Der er allerede gået fem år siden Paris-aftalen med en masse snak og en masse fine møder. Eliterne hygger sig i deres luksus tilværelser, mens CO2-udslippet øges hvert år, det tjener de milliarder på. Selv her under Corona-tiden har milliardærerne tjent ufattelige formuer på alle andres nød. Mon ikke de også satser på at tjene milliarder på den grønne omstilling. Derfor holder de hemmelige møder med Mette Frederiksen. De har vildledt befolkningerne i over 40 år.

De unge har fundet ud af at politikerne ikke kommer til at levere hvad de lovede, og de er begyndt at handle, fordi de har mistet troen på dem som skulle passe på hele befolkningen. De voksne på gaden er også opmærksomme på dette. Problemet er at dem i eliten og dem som har regeringsmagten ikke kan fatte, hvad der reelt sker. Det er ikke muligt at fortsætte business as usual, det er endeligt bevist. Det gælder om at komme ud over dette stadie, og bruge vreden til at gøre noget ved Klimaforandringerne. Folk i eliten er ikke i stand til og føle den virkelighed, som vi er i og som allerede medfører en masseudryddelse af Biodiversiteten.

Det klima vi har nu, er essentielt for vores type af samfund med 7,8 milliarder mennesker. Klimaforandringerne vil medføre sult og sammenbrud i flere lande. Med andre ord er vi i færd med at ødelægge klimaet som er essentielt for vores egne overlevelse.

Når de store flygtningestrømme starter verden over på grund af sult, vil de fleste, som i dag foretager beslutningerne, ikke være her mere, men det vil de unge, som i dag går ud på gaderne for at protestere og deltagelse i de nødvendige civile ulydigheder. De unge har fået nok af politikernes laden stå til. Politikerne har alle fejlet, de lytter ikke, fordi de ikke er i stand til at knytte den følelsesmæssige forbindelse omkring, hvad der sker med klimaet, og hvad der uundgåeligt kommer, hvis vi ikke handler nu. Derfor er massiv civil ulydighed nødvendig.

På mystisk vis er politikerne økonomisk afhængige af de riges sponsorering, og det gælder i højere grad end deres afhængighed af vælgerne. Dette ser vi tydeligst i disse dage hvor Nye Borgerlige stormer frem vha. penge fra skattely i Schweiz.

Ejvind Larsen, Werner Gass, Trond Meiring, Erik Winberg, Alvin Jensen, Carsten Munk, Claus Bødtcher-Hansen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen
Jeg har en hurtig kur mod din choktilstand. Du skal bare læse eller lytte til, hvad Mette Frederiksen rent faktisk sagde ved mødet med erhvervslivet. Desværre er du ikke alene om at tro, at Mette Frederiksen sagde, at det alene er teknologien, der skal redde os. Stort set alle kommentatorer er blevet midlertidigt blinddøve. og kan hverken høre eller læse, hvad Mette Frederiksen egentlig sagde.

Hendes tale kan kun opfattes som et oplæg til, at erhvervslivet meget gerne måtte bidrage til den nødvendig teknologiudvikling. Og det drejer sig ikke kun om elektrofuel. Hun afskrev på ingen måde andre midler, men de vil ikke være tilstrækkelige uden teknologisk innovation.

Til slut vil jeg lige gøre opmærksom på, at stort set hele den danske befolkning tror, at vi har sparet 40 pct. på CO2-udledningen. Det er kun, som jeg har forklaret andetsteds, et bogholderitrick. Den danske befolkning har intet sparet. I og med at folk tror at vi har sparet 40 pct. på 30 år, har mange en fuldkommen urealistisk opfattelse af, at vi med de midler vi kender, kan nå at spare 30 pct. på 10 år.

Hvis befolkningen manglende realitetssans ikke havde så tragiske konsekvenser, ville det være til at falde om af grin af.

Det progressive klima-fremskridt, som er nødvendigt, og som EU-landene er enige om at gennemføre, drives i hvert fald ikke af den fodslæbende Mette Frederiksen-regering.

Men EU er faktisk i gang med endnu hastigere klima-omstilling, og så er det spændende at se, hvordan den danske regering vil gribe dette an.

Gert Rpmme
Hvad mener du med, at EU "faktisk er i gang med endnu hastigere klima-omstilling". Det kan vel ikke være det for nyligt nævnte 55 procents mål? Eller taler du om nogle mål i en kortere årrække end det danske 70 procents-mål fra 1990-2030?

For hver dag der går vokser klodens befolkning. Særligt i udviklingslandene, hvor den største del af klodens befolkning er bosat. Det er også i udviklingslandene der sker, og fortsat vil ske, en voldsom udvikling i forbruget. Ikke mindst energi. Så uanset hvilke teknikker der end udvikles vil de ikke kunne følge med i den stigende udledning dette stigende forbrug vil medfører. Dertil kommer, at de skader der allerede er sket på naturen gennem menneskelig aktivitet de seneste 130-150 år har anrettet uigenkaldelige skader.

Men selvfølgelig. Lad os da bare få el biler. De larmer da i det mindste ikke. Og de giver jo en umiddelbar god samvittighed til dem som har råd i middelklassen som gerne vil være status trendsættende med det nyeste.

Jeg forstår ikke helt kritikken her af regeringen, ja Torsten Jakobsen mener de skal gå af.
Er de tikke gået op for de fleste at verden lige nu i den grad sparer CO 2 i ly af den globale corona krise, som ingen ved hvornår slutter
Er alle her klar til at cykle eller gå kassere biler droppe ferier med fly og undlade at købe mad og fødevarer der skal flyves her til? Er alle klar til at lade landbruget gå neden om og hjem fordi al brug af gødning m.v. samt drop af kvæg ?.
Vi skal også droppe vores IT systemer og især face book .det bruger ressourcer- Hvordan i hele hule H... vil I få råd til at betale for bedre daginstitutioner eller gå hjemme og leve grønt med det system vi har nu?
Jeg er fuldstændig enig i at verden skal gå den vej, men vi har millioner af mennesker som stadig sulter og kun er nået en brøkdel af vores stade. Skal de bare have at vide det var ærgerligt for nu har vi brugt ressourcerne? hvad med produktion af våben fly m.v. rumfart? Hvor meget energi tror man de bruger?
Jo vi skal gå vejen, men hvis ikke bare det er et blålys så skal bare lidt af det her jeg nævner med
og vil menneskene det?

Per Kortegaard, Trond Meiring og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Hmmm, vi har ALLE godtaget udviklingen igennem de seneste mange årtier, hvor effekten af vores handlinger på miljøet har været kendt. Vi har bare kørt videre velvidende om konsekvenserne. INGEN har protesteret nævneværdigt, men bare ladet stå på af ren og skær bekvemlighed.

Så at bebrejde vores politikere er latterligt. Gå lige ud og kik dig selv i spejlet, hvis du vil skodse nogen.

Torsten Jacobsen

Jeppe Lindholm,

Hold mig venligst fri fra dit 'alle'.

Hvad vil du dog med en sådan argumentation?

Thure Hastrup, Ejvind Larsen, Trond Meiring, Halfdan Illum og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Regeringen har begået det største vælgerbedrag i nyere tid.
Men lad os være ærlige, det vidste vi jo godt..
I vores afmagt og manglende tro på fremtiden, lod vi os forføre i håbet om forandring.
Greennation...vor herre bevares, vi er et af de mest CO2 udledende lande i verden, målt pr indbygger.
Hvor starter vi?
Vi nedlægger det underskudsgivende storlandbrug i Danmark. Vi investerer i nye energiformer ,så som Atomenergi.
Der efter skal vi have hænderne dybt ned i lommerne på de aller mest velhavende i det her land.
Det er interesant jo flere penge de tjener jo nemmere er det ,at begå sig med skatteunddragelse og andre økonomiske finter.
En rød Regering må sku da i det mindste prøve, at komme efter de rigeste i det samfund.
Det handler om sammenhængskraft og kærlighed til det her engang fantastiske land.

Jens Voldby Crumlin

Regeringen skal stoppes inden den laver flere særaftaler med den fossile industri om begrænset og helt utilstrækkelig co2 reduktion. Aftalen med Aalborg Portland er en skandale og regeringen har klart meldt ud at de arbejder videre med lign. aftaler. https://arbejderen.dk/indland/regeringens-klimaaftale-med-aalborg-portla...
Næste aftale bliver sikkert med olieselskaberne om licenser i nordsøen som symbolsk afkortes til 2050 og med en hensigtserklæring om at de nok skal blive bedre til at co2 reducere deres produktion og samtidig forske i at pumpe co2 tilbage i undergrunden mod klækkelig forskningsstøtte og skattefradrag.
https://www.greenpeace.org/denmark/div/greenpeace-poenser-regeringen-paa...
Danmarks olieproduktion udleder langt mere CO2 end det globale gennemsnit. citat fra:
https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article12419276.ece

Jeg forholder mig til realiteterne. Selv om den ikke altid er rar.

Og realiteterne er, at vi skal stoppe med ALT afbrænding af fossile brændstoffer NU. I hele verden. Ligesom det er nødvendigt med en markant opbremsning af forbruget NU. I hele verden. Afbrænding af skove skal stoppe NU. I hele verden. Hvis der bare skal være en lille chance for at redde noget som helst.

Men realiteterne er også, at det ikke vil komme til at ske. Tværtimod stiger udledningen og forbruget vil forsætte. Ikke mindst fordi der dagligt kommer flere hundrede tusinde flere mennesker til, som bliver løftet op på et økonomisk niveau, hvor de kan forbruge lige som os her i den velstillede del af verden.

Dertil kommer, at vi alle sammen er dybt afhænge af forbruget og produktionen fortsætter. Og med alle mener jeg alle. Det gælder en fattig bonde i Amazonas, som skal forsørge sin familie, det glæder en akademiker i København, der ligeledes skal forsørge sin familie.

Festen er forbi. Og kun ganske få har helt realiseret det.

Det er hvad jeg vil med min ubehagelige argumentation.