Kommentar

De rige lande må betale for vacciner til fattige lande på det afrikanske kontinent

Hvis vi vil hjælpe de fattige lande på det afrikanske kontinent til udvikling og fremgang, er vi også nødt til at købe coronavacciner til dem. Alternativet er, at virussen bliver ved at poppe op igen også hos os i Vesten, skriver generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, i dette debatindlæg
I Pretoria i Sydafrika demonstrerede sundhedspersonale i sidste uge, blandt andet for bedre arbejdsvilkår og bedre adgang til værnemidler.

I Pretoria i Sydafrika demonstrerede sundhedspersonale i sidste uge, blandt andet for bedre arbejdsvilkår og bedre adgang til værnemidler.

Phill Magakoe

Debat
9. september 2020

I tidsskriftet The Economist opfordrer Bill Gates verdens rige lande til at købe vacciner til verdens fattigste. Ifølge Microsoft-stifteren vil det ikke i sig selv være en altruistisk handling: »Hvis nogle lande forbliver reservoirer for virussen, vil den blive ved med poppe op i andre lande.«

Gates peger på et centralt problem, der ikke bliver talt meget om.

COVID-19 vil sandsynligvis brænde sig langsomt, men sikkert gennem det afrikanske kontinent. Verdens fattigste lande kan derfor ende som reservoirer for virussen, fordi de hverken har tilstrækkelig testkapacitet til at opspore smitten eller økonomiske midler til at købe vaccinen, når den er på gaden.

Oven i den dystre prognose viser en ny rapport fra Verdensbanken, at pandemien kan sende yderligere 100 millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom, hvor man lever for under 12 kroner om dagen.

De økonomiske konsekvenser af pandemien er voldsomme i Afrika, og det rejser spørgsmålet om, hvornår virksomheder, ngo’er, politikere og turister kan og vil rejse til de afrikanske lande igen? For det er dybt bekymrende, hvis vi afskærer den fysiske kontakt og dermed store dele af samarbejdet med det mest skrøbelige kontinent. I takt med at resten af verden vender tilbage til normaliteten.

Afrika i frit fald

Indrejseregler til de fleste afrikanske lande vil aldrig kunne baseres på smittetal. Sydafrika er det eneste land på hele kontinentet, hvor der er nogenlunde valide data om smitten, som nu ser ud til at være faldende.

Andre steder er situationen en helt anden. En stikprøveundersøgelse, som vores medarbejdere overværede i flygtningeområdet Gambella i Etiopien, viste, at 33 procent var coronasmittede, men uden symptomer. Det er den type mørketal, der risikerer at gøre Afrika til rødt område i al overskuelig fremtid.

I Folkekirkens Nødhjælp har vi selv oplevet, hvordan vi er blevet nødt til at hjemkalde det meste af vores udsendte personale. 85 procent af vores udviklingsarbejde kører stadig, men det skyldes, at Folkekirkens Nødhjælp i årtier har forfulgt en strategi om at have så få udsendte som muligt. Og det har taget årtier at sikre, at udviklingen i dag kan løftes af de lokale.

Men som ny aktør på det afrikanske kontinent er det svært – hvis ikke umuligt – at investere succesfuldt eller starte virksomhed uden fysisk tilstedeværelse. Og de økonomiske tal viser da også, at investeringerne styrtdykker. Ifølge FN er udenlandske opkøb og fusioner på det afrikanske kontinent faldet med 76 procent i 2020 sammenlignet med samme tidspunkt i 2019. Antallet af nye investeringer på kontinentet er faldet 23 procent, imens værdien af investeringerne er faldet med 58 procent.

Den negative udvikling understreger økonomerne Joseph E. Stiglitz og Hamid Rashid i en kommentar i Information den 25. august. De forudser forestående statsbankerotter i flere af verdens fattigste lande. Ifølge Stiglitz og Rashid vil en række lande ikke kunne leve op til tilbagebetalingskravene på deres milliardgæld, så længe skatteindtægterne er i frit fald.

På den baggrund opfordrer Verdensbanken også de rige lande til at reducere udviklingslandenes gæld, så landene undgår økonomisk nedsmeltning og bedre vil være i stand til at hjælpe deres befolkninger igennem krisen.

Håndsrækning til Afrika

Det afrikanske kontinent har altså mere brug for økonomisk samarbejde, udviklingsbistand og investeringer end nogensinde før. Der er brug for, at dygtige folk vil bo og gøre karriere på kontinentet.

Det er der bred enighed om. Derfor barsler EU også med en ny Afrikastrategi, og det samme gør den danske regering. Men det bliver vanskeligt at understøtte uddannelse af Afrikas unge, sikre kvinder en selvstændig økonomisk stemme og igangsætte den grønne omstilling med vind- og vandprojekter, hvis vi slet ikke kan få adgang.

Som jeg ser det, er den eneste farbare vej derfor, at vi følger Bill Gates’ opfordring om at købe vacciner til verdens fattigste lande. Derudover bliver rige lande som Danmark nødt til at lempe gældskravene til de fattigste lande og ikke mindst droppe tanken om at lade udviklingsbistanden falde.

Situationen kræver flere håndsrækninger til Afrika, ikke færre. Det er vigtigt, at politikerne også har fokus på det under finanslovsforhandlingerne.

Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Formand Xi fra Kina - har i en tale til WHO lovet gratis vaccine til alle fattige landes befolkninger og når man tænker på hvad Kina har været i stand til under pandemien er det slet ikke blot tomme ord.
Og når man tænker på hvad Kina får ud af denne form for "soft power" på den internationale scene - her FN og WHO er ganske simpelt enorm for kineserne har et ny våben som incitament til at støtte deres agenda : Kinesiske gulerødder i stedet for amerikanske våben.

Philip B. Johnsen

Bill Gates tager formodentlig fejl.
Vaccination må sansynligvis gentages, som vi kender det fra årlig influenza vaccination.

Der kommer formodentlig ikke en udrydelse af Covid-19 noget sted på kloden.
Når der kommer en vaccine mod SARS-CoV-2 virus, vi den sansynligvis kunne lindre sygdommen covid-19, da virus mutere konstant, må udsatte med underliggende sygdom, fortsat være forsigtig, på samme måde, må pårørende til udsatte med underliggende sygdom, fortsat være forsigtige.

Årsagen til jeg påpeger dette er, at det faktum, at en ny i fremtiden kommende pandemi, som ingen på samme måde som med SARS-CoV-2 virus, har et immunforsvar mod, det er ikke et spørgsmål om det vil ske, men kun et spørgsmål om, hvornår den næste pandemi kommer, når luftfarten* rammer tidligere tiders niveau.

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

Man kunne også formulere det således, at det ingen plan er for, at åbne samfundet her hjemme sikkert igen!

PS.
Info om SARS-CoV-2

Af Thea Kølsen Fischer er virolog, forskningschef ved Nordsjællands Hospital og tidligere overlæge og leder af virusovervågningen ved Statens Serum Institut.

“Da verden fik de første meldinger om en ny sygdom i Kina, blev det rapporteret som en epidemi af alvorlig lungebetændelse. Da det få uger senere stod klart, at der var tale om en ny coronavirus, opdagede man samtidig, at mange kinesere var smittet uden at være alvorligt syge.

I Europa og resten af verden tolkede man disse første meldinger som, at den nye coronavirus smittede via luftvejssekreter, og at den i langt de fleste tilfælde gav symptomer som en mild influenza.

Men i løbet af foråret begyndte flere læger og forskere at opdage, at covid-19-patienter i både USA og Europa var plaget af blodpropper flere steder i kroppen.

Nogenlunde samtidig kom der i april meldinger fra USA og Storbritannien om en stigning i antallet af børn, der oplevede symptomer på den sjældne børnesygdom Kawasakis syndrom, der er en betændelsestilstand i karrene. Også i Danmark så vi det fænomen.

Det stod nu klart, at covid-19 i virkeligheden angreb karvægge - ikke kun luftveje og lunger som først antaget. De nye opdagelser var i den grad dårligt nyt og gør covid-19 langt farligere end først antaget.

Desuden besværliggør kar-angrebet lægernes job med at diagnosticere, da akutte symptomer på karsygdomme kan dukke op mange flere steder i kroppen end en lungeinfektion.

Læger verden over måtte nu se på et meget bredere udsnit af symptomer som mulige tegn på covid-19.”
Citat slut.

*CNN.
Fra link:
“Bats are not to blame for coronavirus.
Humans are.“

"These days with motorized transport and planes you can be in a forest in central Africa one day, and in a city like central London the next."

Citat slut.
Link: https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl...

Bastian Friborg

Jeg er helt enig i, at vi i den rige del af verden bør give en eller to håndsrækninger til dem som ikke kan selv - det gælder for mig at se både indenrigs og udenrigs. For mig at se, så spiller det også lige ind i den tidligere regerings budskab om, at Danmark er et kristent land. Jeg har ikke behov for at dette står i regeringsgrundlaget, når blot vi efterlever budskabet om næstekærlighed og solidaritet, som vel ikke er udelukkende kristne værdier, men et budskab til generel efterlevelse uanset hvem man er.