Klumme

Rune Lykkeberg: Corona er nu en ny kulturel normaltilstand

Statsministeren siger, at landet ikke bliver lukket ned igen, og myndighederne siger, at samfundet heller ikke foreløbig bliver lukket op igen. Det er nu, vi kigger på hinanden og erkender, at vi er endt i en forandret normaltilstand, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Vi er nu kommet dertil, at coronavirussen hverken giver os en dramatisk undtagelsestilstand eller en frigjort normalstilstand. Derimod er det en amputeret normaltilstand, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i sin klumme. Her er vi thrashmetalkoncert på spillestedet Amager Bio i København, hvor publikum på grund af pandemien er reduceret og siddende under hele koncerten.

Vi er nu kommet dertil, at coronavirussen hverken giver os en dramatisk undtagelsestilstand eller en frigjort normalstilstand. Derimod er det en amputeret normaltilstand, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i sin klumme. Her er vi thrashmetalkoncert på spillestedet Amager Bio i København, hvor publikum på grund af pandemien er reduceret og siddende under hele koncerten.

Nikolaj Bransholm/Gonzales Photo

12. september 2020

En aften dengang for allerede meget længe siden, da det hele lukkede ned, og der blev meget mørkt og tomt udenfor, satte vi os ned derhjemme og så Titanic.

Vi kendte ikke nogen, der havde haft corona, og vi var ikke selv bange for den. De to teenagere derhjemme protesterede ikke mod aflysningen af deres sociale liv og de begrænsninger, der var blevet dem pålagt. De forstod udmærket kontrakten mellem generationerne og solidariteten med de gamle. Men de syntes også, det var lidt latterligt.

En af dem bemærkede, at vi var i gang med at gøre os til grin for fremtidige generationer, når samfundet ramt af en hård influenza opførte sig, som om vi var udsat for pesten. Myndighederne talte om corona som en mægtig fjende på historiens slagmark, men kampen, denne nationale mobilisering, handlede i virkeligheden om at blive på en grøn kurve på et ministerielt diagram.

Situationen kaldte ikke på heroiske handlinger, men på at blive hjemme og gøre ingenting. Så vi begyndte at se katastrofefilm for at romantisere og dramatisere det, vi var enige om, at vi måtte gøre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Winther

Manden er jo idiot! Gad vide om han gør det med åbne øjne. Det han kalder amputeret normaltilstand kalder vi andre btw permanent undtagelsestilstand.

Nu taler de også om en ny spærretid! Vi befinder os i sandhed i en krig mod døden. Hvordan mon det flugter Lykkebergs beskrivelse af danskerne som "oplyste undersåtter"?

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er præcis den amputerede normaltilstand, hvor man har kastet 1/3 af befolkningen under bussen, som en del af os advarede skarpt og desperat imod i foråret, da man påbegyndte alt for tidlig og hastigt gennemført genåbning. Præcis! Og den kommer til at vare længe. Lukke ned - åbne op - lukke ned - åbne op - lukke ned....

Pengemændene fik det, som de ville have det...

Jakob Knudsen, Lillian Larsen og Jette Steensen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Hun er simpelthen inkompetent. “Statsministeren siger, at landet ikke bliver lukket ned igen, og myndighederne siger, at samfundet heller ikke foreløbig bliver lukket op igen.“

Hun har ingen plan ud over at holde folk i deres boliger og forretninger via statslige tilskud. Der bliver en gigantisk regning at betale efter Mette Frederiksens eksperiment.

Lise Lotte Rahbek

<(> For de gamle og de sårbare betyder corona ikke midlertidig selvisolation, men kan ende som et afkald på at se venner og familie i resten af den korte tid, de har tilbage.

Det gør mig ondt. Det er ikke til at holde ud at tænke på, ikke at måtte sige farvel og give et kram og en hånd at holde ved.

Jakob Knudsen, Lillian Larsen, Halfdan Illum, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Jens Christensen, Anja Lønholm og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Morten Johansen

Lige så såre vaccinen kommer, så buldrer det hele derudaf igen. Der er alt for mange og alt for store økonomiske interesser, der er afhængige af præcorona-tilstanden. Og som man siger: Money talks!
Så nej, Lykkeberg, dette er ikke den nye normaltilstand.

Philip B. Johnsen

Faktisk kan man godt udrydde covid-19 ved nedlukning, men det kræver, at der ikke lukkes folk ind og ud af Danmark.
Hele samfundet kan åbne helt på alle hylder, hvis den fremgangsmåde vælges.

Spørgsmålet er kapitalisme eller frihed
Morsomt ikke ; )

Det morsomme er det har været nævnt på pressemøderne det er muligt, men er blevet affejet med, at “Danmark ikke er en ø“.

Men så luk Sjælland ned eller rettere, åben helt op på Sjælland på alle hylder på hele Sjælland og hvorfor ikke også Fyn nu man er igang med en rigtig genåbning.

Pointen er det faktum, at de rigeste har købekraft ‘NU’ til, at sende alle vores børn i graven ved at forbruge, den formue de besidder til sammen, de vil forbruge rigtigt af midlerne til, at ‘ALLE’ vil opleve med egne øjne det scenarie udspille sig for millioner af børn.

Købekraften er ikke skaffet ved arbejde og forbrug som almindelige mennesker, arbejder og køberind og pengene cirkulere i samfundet, men på aktiemarkedet hvor stigningen de seneste måneder, er de mange milliarder, der af alle lande på kloden, er blevet skudt ind for at stabilisere for den manglende aktivitet i samfundet.

Nu er det gratis at låne penge af samme årsag, der er ikke aktivitet i samfundet, der understøttet væksten i mængden af likviditet og starter væksten ved bl.a. luftfart så man igen kan være i junglen den ene dag og i London den næste, bliver vi syge af pandemier eller dør af klimakatastrofer.

Bliv voksen Statsminister.

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

Man kunne også formulere det således, at det ingen plan er for, at åbne samfundet ‘NOGENSINDE’ her hjemme sikkert igen!

Der er samtidig for lidt focus på, hvor farlig SARS-CoV-2 virus, og sygdommen covid-19 er.

Det fremgår fejlagtigt over alt i medier og i udgivet materiale fra myndighederne, at sygdommen covid-19, er en respiratorisk sygdom uden anden forklaring, det er meget forenklet og misvisende.

Info om SARS-CoV-2
Af Thea Kølsen Fischer er virolog, forskningschef ved Nordsjællands Hospital og tidligere overlæge og leder af virusovervågningen ved Statens Serum Institut.

“Da verden fik de første meldinger om en ny sygdom i Kina, blev det rapporteret som en epidemi af alvorlig lungebetændelse. Da det få uger senere stod klart, at der var tale om en ny coronavirus, opdagede man samtidig, at mange kinesere var smittet uden at være alvorligt syge.

I Europa og resten af verden tolkede man disse første meldinger som, at den nye coronavirus smittede via luftvejssekreter, og at den i langt de fleste tilfælde gav symptomer som en mild influenza.

Men i løbet af foråret begyndte flere læger og forskere at opdage, at covid-19-patienter i både USA og Europa var plaget af blodpropper flere steder i kroppen.

Nogenlunde samtidig kom der i april meldinger fra USA og Storbritannien om en stigning i antallet af børn, der oplevede symptomer på den sjældne børnesygdom Kawasakis syndrom, der er en betændelsestilstand i karrene. Også i Danmark så vi det fænomen.

Det stod nu klart, at covid-19 i virkeligheden angreb karvægge - ikke kun luftveje og lunger som først antaget. De nye opdagelser var i den grad dårligt nyt og gør covid-19 langt farligere end først antaget.

Desuden besværliggør kar-angrebet lægernes job med at diagnosticere, da akutte symptomer på karsygdomme kan dukke op mange flere steder i kroppen end en lungeinfektion.

Læger verden over måtte nu se på et meget bredere udsnit af symptomer som mulige tegn på covid-19.”
Citat slut.

CNN.
Fra link:
“Bats are not to blame for coronavirus.

Humans are.

"These days with motorized transport and planes you can be in a forest in central Africa one day, and in a city like central London the next."
Citat slut.
Link: https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl...

@Lise Lotte Rahbek & Anne Marie Krogsbøll,
Jeg er helt enig i jeres betragtninger. Vi i Danmark og alle andre lande skal være opmærksomme på smittefaren og den 2 og 3 bølge, der vil komme iløbet af dette efterår og over vinteren samt foråret 2021. Den 9 juni d.å, skrev en "begejstret" Rune Lykkeberg, at vi bare skulle demonstrere og gå på gaden sammen. Rune Lykkeberg er journalist og han har ikke -gentager ikke en lægefaglig baggrund. Det er vigtigt, at læserne - også i nærværende studenderblad - ikke læser Runes bidrag som et kvalitativt bidrag til en sundhedsfaglig debat. Covid-19 har som Philip B. Johnsen skriver en række konsekvenser i form af mulige blodpropper, samt længerevarende skader i hjernen (mangler dog endnu, at bliver dokumenteret). Men det vigtigste - og jeg skriver dette efter at have arbejdet i over 20 år i life science industrien inklusive pharma (celle biologi) og medico, at det tager cirka 10 år før man har et effektivt og klinisk godkendt produkt, der kan lanceres på markedet. P.t. "fast-trackes" alle Covid-19 kandidater, da der både er penge, prestige & konkurrencefordele forbundet hermed. De bedste/værste eksempler er Ruslands Sputnik-5, der skal (tvangs)testes på sundhedspersonale i RU. Derudover er der Sinopharms vaccine i Kina, der også bypasser alle normale klinikker. Der er ingen der ved om disse vacciner har bivirkninger af alvorlig at. Det er derfor rigtig vigtigt, at vi alle passer på hinanden, Gør det letteste: hold afstand, brug telefonen til kontakten til dine udsatte kære og udsæt den næste fest til lidt senere. Hvis danskernes største problem er en udskydelse af lad-mig-lære-dig-at-kende drukfester- på DTU, konfirmation i Nørre Alslev eller sølvbryllup på kroen i Tarm, så har vi et helt andet problem. Men det er jo heldigvis et voksen/forældre problem:-)
MVH.
Jakob Knudsen