Klumme

Rune Lykkeberg: Frihed i det 21. århundrede handler ikke om at rive ned, men om at bygge op

’Grov Konfækt’, det store værk om indførelsen af trykkefrihed i Danmark for 250 år siden, viser, hvordan det, vi regner for unikke problemer for demokrati og oplysning i vores tid, blot er endnu en scene i et drama med mindst 250 års historie, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Ulrik Langen og Frederik Stjernfelt har i tobindsværket ’Grov Konfækt’ været med til at undersøge et radikalt eksperiment i frihed i Danmark, der lærer os, hvordan en fri offentlighed demokratiserer magtudøvelsen, men også udfordrer den rationelle oplysning.

Ulrik Langen og Frederik Stjernfelt har i tobindsværket ’Grov Konfækt’ været med til at undersøge et radikalt eksperiment i frihed i Danmark, der lærer os, hvordan en fri offentlighed demokratiserer magtudøvelsen, men også udfordrer den rationelle oplysning.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
19. september 2020

Smuk var begrundelsen, da Danmark for 250 år siden som det første rige i verden sikrede fuld ytringsfrihed. Det blev på befaling fra kong Christian 7. skrevet, at det ville være »skadeligt for Sandheds upartiske Undersøgning«, som skulle »oplyse de ældre Tiders Vildfarelser og Fordomme«, hvis man skulle »skrækkes fra eller forhindres i at skrive frit«. Al censur blev fjernet, det skrevne ord blev sat fuldstændigt frit.

Den radikale oplysningstanke – at en offentlighed uden censur ville føre til fornuftige opgør med traditionens dogmer og gamle fordomme – blev omsat til virkelighed i Danmark. Frigørelse ville føre til sandhed. Demokratisk selvbestemmelse og oplysning hang sammen.

Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt og Henrik Horstbølls tobindsværk Grov Konfækt, som udkom mandag, er den første systematiske undersøgelse af dette radikale eksperiment i frihed i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er dem der river ned
Det os der bygger op
Det er dem der bare blir ved
Det os der nu siger stop

Pernille Elholm, Hanne Ribens, Christian Mondrup og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Mislykket forsøg på en limerick - både hvad angår form og indhold.