Læserbrev

S: Vi fortjener ikke kritik for tidligere regeringers udhuling af uddannelserne

Vi har både afskaffet uddannelsesloftet, stoppet besparelserne og tilført nye midler til udvalgte uddannelser. Derfor bør Information ikke tage regeringen til indtægt for tidligere regeringers besparelser, skriver Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Bjørn Brandenborg, i dette debatindlæg
Debat
28. september 2020

Uddannelse er en investering i os selv, i hinanden, i samfundet og i fremtiden. Vi har sat en markant ny retning for uddannelsespolitikken og rykket den op på den politiske dagsorden, siden vi overtog regeringsansvaret for godt et år siden. Det er baggrunden for, at vi kalder os en uddannelsesregering. Og derfor må jeg reagere, når vi i Informations leder den 22. september bliver klandret for ikke at være det.

Information skriver, at der er blevet færre midler pr. studerende siden 2009. Selv om vi er uenige om opgørelsesmetoden, er vi enige så langt, at der de seneste ti år har været uddannelsesbesparelser. Vi kan også enes om, at det har været uhensigtsmæssigt. Omprioriteringsbidraget har nådesløst barberet to procent af uddannelsernes bevillinger hvert år. Det er besparelser, som den tidligere regering indførte i 2016, og som vi har været imod lige siden, fordi uddannelse, unges trivsel og Danmarks fremtid er for værdifuld til at gamble med.

Derfor hører det heller ingen steder hjemme at tage den nuværende regering til indtægt for den tidligere regerings synder. Det giver ganske enkelt ikke mening at påstå, at vi ikke prioriterer og investerer i uddannelse, fordi man kan vise, at der under tidligere regeringer er blevet sparet på uddannelse. Særligt ikke, når regeringen på sin første finanslov afskaffede selv samme omprioriteringsbidrag. Præcis som vi lovede før valget.

Samtidig afskaffede vi det forhadte uddannelsesloft, og vi videreførte forhøjelsen af takst et, så blandt andet humaniora og samfundsfag fik flere penge til at drive uddannelse for end ellers. Samlet har regeringen annulleret besparelser for over en mia. kroner på uddannelser, efter de borgerliges årlige besparelser igennem de seneste år. Derudover har vi tilført 127,5 mio. til pædagoguddannelsen og 44 mio. til sygeplejerskeuddannelsen. Og vi har investeret 210 mio. i at øge optaget på de videregående uddannelser.

Det har vi gjort, fordi vi ønsker at sætte en ny retning for uddannelsesområdet. Vi investerer i de studerende i stedet for at gamble med kvaliteten af deres uddannelse. Og for os er det tydeligt, at regeringsskiftet markerede et skifte i uddannelsespolitikken.

Bjørn Brandenborg (S) er uddannelsesordfører for Socialdemokratiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

27/sep/2020

Så gør dog noget, så forholdene
bliver faktuelt og åbenlyst bedre :-) !

Venlig hilsen
Claus

Nu er det jo et faktum, at S-regeringen lige har foreslået at spare en halv mia på uddannelsesområdet for at finansiere flere politibetjente. Den må i altså selv tage S!

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar