Læserbrev

Samtykkeloven kan ikke stå alene – følg op med specialuddannet politi og seksualundervisning

Samtykkeloven var et vigtigt skridt, men kampen er ikke slut. Den kulturelle ændring kræver en specialuddannet taskforce i politiet og bedre seksualundervisning til både unge og voksne, skriver forperson i K. Vinders Fond, Kirstine Marie S. Thomsen, i dette debatindlæg
Debat
4. september 2020

Nu kom samtykkeloven endelig. Den er et skridt på vejen til et ligestillet Danmark, med reel retssikkerhed for voldtægtsoverlevere. Den nye lov er en milepæl, ja, men vi må heller ikke tro, at den er enden på vores kamp.

Loven er en vigtig del af at få defineret, hvad vi vil finde os i, og hvad vi ikke vil, men ligesom i alle andre henseender kan loven ikke stå alene. Vi skal huske, at det kræver mere arbejde, når man ønsker en større kulturel ændring.

For det næste skridt er implementeringen, og også her skal der ruskes op i forældede forståelser og fordomme om voldtægt, køn og seksualitet. Som borgere skal vi nu på ny tage stilling til, hvad der er sex, og hvad der er voldtægt. Derfor skal advokater, domstole, politiet og ikke mindst medierne finde en ny måde at behandle og omtale disse forbrydelser, og det bliver nok ikke lige nemt for alle.

Reelle ændringer

Det kommer til at kræve konkrete tiltag som for eksempel en specialuddannet taskforce hos politiet, obligatoriske bistandsadvokater til stede under alle afhøringer og uddannelse af dommere, juryer såvel som journalister, så vi kan få bugt med de fordomme og myter, der i dag forhindrer både de, der anmelder voldtægt, og de anmeldte i at få den retfærdighed, de fortjener og har krav på i en retsstat.

Det kommer også til at kræve ændringer uden for retssystemet som bedre og mere nutidig seksualundervisning på folkeskoler, gymnasier, erhvervsskoler, efterskoler, højskoler, universitet og ja, måske endda arbejdspladser. Vi må for alt i verden undgå, at nypuritansk afstumpethed bliver resultatet af den nye lovgivning og i stedet insistere på at fortsætte samtalen, lige meget hvor tåkrummende akavet vi synes, den kan være – der er ingen vej udenom.

Den nye strafbestemmelse er en erkendelse af, at der er et problem, vi som samfund skal hjælpes ad med at løse. Og den erkendelse kalder på yderligere handling.

Kirstine Marie S. Thomsen er aktivist og forperson i K. Vinders Fond.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

steen ingvard nielsen

Vi håber! når vi laver nye love, at det vil afhjælpe problemet, men som der står i overskriften: "Samtykkeloven kan ikke stå alene – følg op med specialuddannet politi og seksualundervisning"
Så er det nok en kultur man skal have fat i og den skal man jo nok forsøge at påvirke på et tidligt stadium (som der så rigtigt står) og i dialog-form. Hvis man vil påvirke udviklingen i en bedre retning, frem for alt til fordel for de kvinder det går ud over. Måske bør vi også kunne tale om, at nok er fysisk vold overvejende et maskulint fænomen, men den psykologiske kan nok både forekomme på den ene og den anden side af skillelinjen.

Malou Lauridsen

Man kunne evt. følge op med reel straf for falsk anmeldelse bare lige for at øge retssikkerheden. Man postulerer jo at det er det der er formålet.

Freddie Vindberg

Nemlig, Kirstine Marie S. Thomsen, og dét er mindst ligeså vigtigt som selve samtykkeloven.

Kirstine Thomsen

Skulle nogen være i tvivl, om det er straf frit eller ej at indgive en falsk anmeldelse, i alle henseender, vil jeg henvise dem til straffelovens paragrag 164: "Den, der afgiver urigtige oplysninger til offentlig myndighed med forsæt til, at en uskyldig derved bliver sigtet, dømt eller undergivet strafferetlig retsfølge for et strafbart forhold, straffes med fængsel indtil 6 år."
Derudover vil jeg også gerne slå fast, at der ikke indgives flere falske anmeldelser, på dette område end nogen andre. Det er altså en svært skadelig myte, at der i voldtægtsager, bliver indgivet flere falske anmeldelser end ved andre forbrydelser.

Fam. Tejsner, Anina Weber og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

“Derudover vil jeg også gerne slå fast, at der ikke indgives flere falske anmeldelser, på dette område end nogen andre. Det er altså en svært skadelig myte, at der i voldtægtsager, bliver indgivet flere falske anmeldelser end ved andre forbrydelser.”

Det har du afgjort ingen autoritet til at fastslå da afviste anmeldelser ikke nødvendigvis undersøges for kyniske motiver som de burde blive.

Der er ingen der har fået 6 års fængsel for falsk voldtægtsanklage i Danmark. Fredericia Banegårdssagen endte som bekendt med en behandlingsdom fordi den kriminelle pige jo umuligt kunne have haft kyniske motiver, ik? Og det til trods for at hun blev fanget på video tale om hvordan drengene skulle straffes for at have sparket hendes trusser hen ad gulvet.

Hvis der er noget der er en svært skadelig myte er det at folk skam aldrig spekulere i nogen former for anmeldelse ud fra et hævnmotiv.

Udvid straffen for falsk anklage og hold op med at afvise sager. Alle sager må tages 100% seriøst. Ellers slipper vi hverken af med voldtægt eller falske anklager. Begge eksisterer og burde få ekstra opmærksomhed.