Kronik

Stol ikke på de tal, der får minoritetsetniske unge til at fremstå langt mere kriminelle

Kriminalitetsstatistikkerne tegner et billede af, at danske unge med ikkevestlig baggrund er markant mere kriminelle end etniske danskere. Men tallene er ikke retvisende, og det er problematisk, at den offentlige debat baseres på dem, skriver Daniel Juhász Vigild i dette debatindlæg
Studier af politiets praksis viser, at etniske minoriteter sigtes oftere, uden at det fører til en dom, og at de oftere mistænkes og stoppes, sammenlignet med andre danskere

Studier af politiets praksis viser, at etniske minoriteter sigtes oftere, uden at det fører til en dom, og at de oftere mistænkes og stoppes, sammenlignet med andre danskere

Michael Bager

Debat
5. september 2020

Overrepræsentationen af danskere med anden etnisk baggrund i kriminalitetsstatistikkerne bliver tit brugt som bevis for mislykket integration og tegn på eksistensen af en gruppe – typiske unge mænd – som er uden for pædagogisk rækkevidde. Forskellen er også slående: Andelen af dømte er 1,5 procent for etnisk danske mænd mellem 20-24 år og 5,7 procent for efterkommere, som er fra ikkevestlige lande – altså næsten fire gange højere.

Men kan tallene sammenlignes? Er der forhold, der skævvrider tallene i en retning, som kunstigt forstørrer den faktiske sande forskel i kriminalitet?

Mit korte svar: Tallene kan absolut ikke sammenlignes.

Kriminel aktivitet har markant højere sandsynlighed for at føre til en dom, hvis den bliver begået af danskere med anden etnisk baggrund, end hvis den bliver begået af etniske danskere.

Forestil dig følgende: En ung mand mødes med sine venner, det er lørdag aften, de keder sig. En af drengene har en ’ny’ scooter med – den er stjålet. De beslutter sig for at køre lidt ræs på den for at få tiden til at gå.

Dette scenarie har nok udspillet sig tusindvis af gange rundt omkring i Danmark.

Hans og Hassan

Lad os trække to tilfældige drengerøve op af hatten med scooterbølletosserier. En, som er etnisk dansk, ham kalder vi Hans. Og en, som har en anden etnisk baggrund, ham kalder vi Hassan. 

For Hans og Hassan er følgende karakteristika temmelig sandsynlige: Hans bor nok et sted med relativt lav befolkningstæthed. Nok i Vandkantsdanmark. Hassan bor nok tæt på en af de større byer. Et sted med relativt høj befolkningstæthed.

Begge drengegrupper suser afsted, kører vildt, farligt, og larmer en del på den stjålne scooter. Hans og drengene kører ude på en landevej tæt på, hvor de bor, og generer ikke særlig mange. Der er ingen, som ringer til politiet og klager over farlig kørsel og larm. Hassan og drengene kører også rundt tæt på, hvor de bor. En ældre dame på fjerde sal bliver irriteret over larmen og ringer til politiet.

Hans bor et sted, hvor politiet ikke fylder meget i gadebilledet. En landbetjent patruljerer et par gange om ugen. Betjenten har måske endda gået i klasse med Hans’ far.

For Hassan er politiet en hyppig plage. Han ser dem dagligt, og når de rykker ud, gør de det talstærkt og kraftfuldt for at markere en magt og tilstedeværelse. Hvis Hans eller nogle af kammeraterne taler med politiet, er udgangspunktet dialog og måske lidt skældud. Boys will be boys.

Hans og Hassan har begge gjort noget dumt. Pissedumt. Dog er det, de har gjort, nøjagtigt lige pisse dumt. Men for hvem af drengene er det mon mest sandsynligt, at de får en dom for at køre for hurtigt på en stjålet scooter en lørdag aften, hvor de keder sig? Hans eller Hassan? Hvilken situation har mest potentiale for at eskalere? Landbetjenten, der taler med store bogstaver på en mørk landevej, eller tre patruljebiler, der rykker ind med blå blink og sirener?

Her er tre hurtige nedslag fra en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd om emnet:

1. Etniske minoriteter sigtes oftere

Studier af politiets praksis viser, at etniske minoriteter sigtes oftere, uden at det fører til en dom, og at de oftere mistænkes og stoppes sammenlignet med andre danskere.

2. Er ikke mere kriminelle end kriminelle etniske danskere

De unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle end sammenlignelige, kriminelle etnisk danske drenge.

3. Overrepræsentationen for alle grupper udligner sig med alderen 
Når mændene når 24-29-årsalderen, udlignes forskellen for alle grupper inden for alle kriminalitetsformer.

Ja, eksemplet med Hassan og Hans ovenfor er forsimplet, men den underliggende dynamik er reel. Danskere med anden etnisk baggrund bor i højere grad end gennemsnittet tæt på de store byer, hvor befolkningstætheden er større end gennemsnittet. Områderne, hvor de bor, er i højere grad i politiets søgelys end gennemsnittet. De tiltrækker, udelukkende på grund af tonen i deres hud, mere opmærksomhed fra politiet end gennemsnittet.

Tal skævvrides

I psykologien hedder dette fænomen attention bias eller attentional bias, og det beskriver, hvordan personers opfattelse af verden omkring dem påvirkes af, hvad de i øvrigt er optaget af lige her og nu. Har man lige fået børn, ser man barnevogne og gravide maver over det hele. Har man lige slået op med sin kæreste, ser man forelskede par på hvert gadehjørne.

Der er i den offentlige debat en ret massiv attention bias, når det kommer til danskere med anden etnisk baggrund end dansk. Bare se på diskussionen om coronaudbruddet i Aarhus, hvor somalierne fik skylden. Men attention bias giver ikke et retvisende billede af virkeligheden, det er skævvridende som bare pokker.

Det er svært at sige, hvor stor en skævvridning i tallene disse forhold medfører, men den sande forskel mellem andelen af kriminelle etniske danskere og andelen af kriminelle efterkommere fra ikkevestlige lande er ikke, at efterkommerne er fire gange så kriminelle. Med et aktuelt ord må der have været et betydeligt mørketal for kriminel aktivitet begået af etniske danskere, hvor dette mørketal – særligt for unge med ikkevestlig baggrund – er markant mindre.

I udgangspunktet er det godt at være præcis, men vores store fokus på minoritetsgrupper i samfundet har temmelig store konsekvenser for selvopfattelsen, virkeligheden og fremtiden for denne gruppe af danskere.

Hvordan påvirker det mon Hassans lillebror at se sin storebror blive kylet ind i politibilen iført håndjern? Hvilken effekt har det på Hans’ bedsteforældre, og det kryds de sætter til næste folketingsvalg, at historien om Hassan, hans venner og politiet går breaking i de lokale 19-nyheder? Og er den dom, som Hassan modtager, mon dråben, der resulterer i, at tre blokke i boligområdet, hvor Hassan bor med sin familie, skal rives ned, og at 3.500 borgere skal eksproprieres og tvangsflyttes?

Det hele spiller ind i en anden debat om, hvad et tal er, og hvordan det bruges i den offentlige debat.

Har man som deltager i den offentlige samtale et tal eller en statistik, der underbygger det argument, som fremføres, så er man urørlig. Man smider trumfen. Tal lyver ikke.

Og nej, tallet som sådan lyver ikke. Det er jo rigtigt, at andelen af registrerede dømte opdelt på etnisk baggrund er som nævnt i begyndelsen. Men et tal er ikke bare et tal. Et tal er resultatet af en proces. Resultatet af komplekse arbejdsgange og menneskelig adfærd. Det er ikke sandheden. Det er vores bedste bud på sandheden. Men i dette tilfælde både kan og burde vi kunne gøre det bedre. For processen bag tallet og den måde, vi bruger det på, gør, at vi har sværere ved at løse de udfordringer, der uden tvivl skal løses.

Daniel Juhász Vigild læser datadesign og optimering på DTU.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne kronik, at Det Kriminalpræventive Råd i sin rapport konkluderer, at »Unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle sammenlignet med andre unge i Danmark, når man kontrollerer for relevante sociale og økonomiske forhold.« Dette er ikke tilfældet. I rapporten står retteligt: »I denne forbindelse er det et vigtigt fund, at de minoritetsunge drenge ikke er mere kriminelle end sammenlignelige, kriminelle etnisk danske drenge. Det vil sige, at blandt de kriminelle i de to grupper synes omfanget af deres kriminalitet at være nogenlunde ens.« Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

En vigtig kronik.
Attention bias er nok et af de største problemer ved fx statistik og algoritmer.

Som Churchill sagde :
"Jeg stoler ikke på statistik, jeg ikke selv har manipuleret."

Jeanette Dahl, Michael Thorup, Mogens Holme, Jette Steensen, Allan Stampe Kristiansen, Søren Christensen, Karin Hansen, Jane Jensen, Alvin Jensen, Dorte Nielsen, Sus johnsen, June Beltoft, Gitte Loeyche, Peter Mikkelsen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, Lillian Larsen, Birte Pedersen, Mads Hansen, Hanne Ribens, Steffen Gliese, David Breuer, Lotte Tvede, Lisbeth Glud, Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen, Viggo Helth, Birgit Sloth, ingemaje lange, Frederik Larsen, lars søgaard-jensen, erik pedersen, Dorte Sørensen og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

T A K
for at skrive, så alle burde kunne forstå det.
At ord; bliver "kød". At tal bliver (d)en virkelig(hed) for de - mange, der ikke kan læse statistik - eller, som du så fornemt gør Daniel Vigild, kan beskrive den kontekst de opstår, indgår og derpå "forstærker sig selv " i. Ord bliver kød, tal bliver fakta; men uden mellemregninger som dine, intet facit, andet end et nulsumsspil(d). Og en evig jagt på minoriteter, der udtales også politisk. Se, dét er at bryde loven, som jeg ser det.

Michael Thorup, Jette Steensen, Allan Stampe Kristiansen, Søren Christensen, Jane Jensen, Alvin Jensen, Dorte Nielsen, Sus johnsen, June Beltoft, Gitte Loeyche, Peter Mikkelsen, Elisabeth Andersen, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Mads Hansen, Hanne Ribens, Flemming Berger, Steffen Gliese, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen, Birgit Sloth, ingemaje lange, Frederik Larsen, Ole Henriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

"Unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle sammenlignet med andre unge i Danmark, når man kontrollerer for relevante sociale og økonomiske forhold."

Hvorfor skal man korrigere for sociale og økonomiske forhold? Jeg synes, det fordrejer statistikken.

En del af dine sociale forhold er bl.a. din vennekreds. Skal man så også korrigere for denne? Altså, skal man fjerne folk fra statistikken, hvis de har kriminelle venner?

Hvis man korrigerer tilstrækkeligt, så ender man med et resultat, som siger "Af de folk, som ikke er kriminelle, er ingen kriminelle".

Therese Hagen, Søren Ferling, Arne Ebbesen, Michael Friis, Martin Sørensen, Morten Simonsen, Emil Kraaer, Flemming Olsen, Finn Thøgersen, Jacob Nielsen, Finn Sørensen, jens christian jacobsen, Elga Reschefski og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Indvandrere med arabisk baggrund er stærkt overrepræsenterede i kriminalstaristikkenen, og i fængslerne står de bag en stor forråelse af miljøet. Dette kan man bruge til at dømme alle med den baggrund, og det vil være dumt. Luge så dumt er det at nægte fakta med fluffy begreber som socioøkonomiske forhold. Man forventer ikke en ordentlig opførsel for det er synd for dem og de er undskyldt på forhånd. Som om de er børn.

Jack Eg Nielsen, Therese Hagen, Søren Ferling, Arne Ebbesen, Morten Simonsen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen, jens christian jacobsen, Niels Christensen, Karsten Aaen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

@Daniel Juhász Vigild. Hvis vi lige ser på hovedpointerne fra delrapport I:

"
* Trods metodisk usikkerhed og variation er det sandsynligt, at voksne under 30 år med etnisk minoritetsbaggrund i ukendt omfang er overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikken.

* Overrepræsentationen falder betragteligt, når der kontrolleres for en række relevante og tilgængelige baggrundsvariabler. Ingen af studierne laver den fulde kontrol.

* Unge med minoritetsbaggrund, som begår kriminalitet, er ikke mere kriminelle end andre sammenlignelige unge i Danmark

* Overrepræsentationen gælder indtil en vis alder. Når mændene når 24-29- års-alderen, så udlignes forskellen i kriminalitetsniveau for alle grupper og inden for alle kriminalitetsformer
"

Punkt 3 er jo UMIDDELBART i modstrid med Punkt 1. Hvis punkt 1 er korrekt, så kan punkt 3 jo ikke være korrekt. Omvendt, hvis punkt 3 er korrekt, så kan punkt 1 jo ikke være korrekt. Men det hele giver mening, hvis man bider mærke i det lille ord SAMMENLIGNELIGE. Der står i virkeligheden, at unge kriminelle med minoritetsbaggrund ikke er mere kriminelle, end unge kriminelle etniske danskere. Dertil kan man tilføje, at de ikke nødvendigvis begår den samme type kriminalitet.

Men har du i virkeligheden læse alle de andre rapporter? Hvis vi ser på Delrapport II i samme serie, så nævner afsnittet om Kulturelle Forklaringer. Jeg plukker i flæng:

"De teoretiske forklaringer, som er gennemgået ovenfor, handler på forskellig vis om, hvordan man kan forklare, at unge med etnisk minoritetsbaggrund formentlig er overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikken."

"En anden type kulturforklaring omhandler opdragelsesnormer, socialisering og vold i hjemmet. Der er både i pædagogisk og socialpsykologisk sammenhæng i flere tilfælde blevet peget på eksistensen af to forskelligartede livsformer og dertil knyttede opdragelsesstile knyttet til henholdsvis skandinaviske kulturer og særligt mellemøstlige og sydeuropæiske kulturer
"

"Der findes dog en vis forskningsmæssig dokumentation for, at børn med etnisk minoritetsbaggrund har en større risiko end børn med etnisk dansk baggrund for at være udsat for vold i hjemmet"

"Samtidig er der en vis dokumentation for, at vold mod kvinder i nogen grad er overrepræsenteret blandt etniske minoritetsfamilier."

"For nærværende rapports vedkommende er et vigtigt spørgsmål imidlertid, om denne vold også kan have en afsmittende virkning på tendensen til at begå voldelig kriminalitet blandt unge med etnisk minoritetsbaggrund. Det kan således forekomme plausibelt, at det at være vant til vold og at være socialiseret i en kontekst, hvor vold opfattes som en måde at løse konflikter, kan have en betydning for de unges tilbøjelighed til selv at anvende vold og dermed en betydning for de mønstre, der findes i kriminalitetsstatistikken.
"
"En anden type kulturel forklaring fokuserer på betydningen af ære som kulturel værdi. En
eksponent for denne forklaringstype er den norske kriminolog Guri Larsen. Larsens undersøgelse omhandler en gruppe unge med indvandrerbaggrund i Oslo, som på undersøgelsestidspunktet havde været involveret i en konflikt, som endte med et mord. Larsen skriver i en af sin undersøgelses diskuterende passager, at hun i udgangspunktet var skeptisk over for at forklare denne type konflikter i gademiljøet med de unges kulturelle og etniske baggrund. Men undervejs i sin undersøgelse måtte hun konstatere, at de unge mænd insisterede på at blive forstået i kulturelle rammer og som repræsentanter for en æreskultur.
For dem var ære noget væsentligt, og de var villige til at forsvare deres ære, om nødvendigt med vold. Volden mellem dem kunne med andre ord ikke forstås uden at inddrage deres syn på ære (Larsen 1992).
"

"En beslægtet analyse finder vi hos den ligeledes norske antropolog Inger-Lise Lien. På
baggrund af feltarbejde på skoler i Osloområdet finder Lien, at der er sket en kulturel ændring blandt de unge i de pågældende områder. Denne kulturelle ændring hænger ifølge Lien sammen med, at der med indvandringen er kommet et stort antal unge, hvis tænkemåder er påvirket af kulturen i de feudale landsbysamfund, hvor disse unge eller deres forældre stammer fra. En stor del af disse unge er optaget af værdier som ære og loyalitet.
En ellers veletableret vestlig værdighedsmoral, hvor den enkelte er noget værd uafhængig
af sine sociale roller, kommer under pres fra et kulturelt æreskodeks med rødder i eksempelvis middelhavslandene og Mellemøsten. De unge har dermed ifølge Lien et traditionelt syn på ære og vil kæmpe – om nødvendigt med vold – hvis deres egen, vennernes eller familiens ære udfordres. Der opstår dermed en atmosfære, som handler om at afprøve hinandens vilje til at forsvare æren, og resultatet er en generel stemning præget af utryghed, trusler og vold. Nogle gange var det således bagateller, der førte til konfrontation og vold. Alle unge i områderne er i en vis grad påvirket af denne kulturelle forandring, herunder også etnisk norske unge og minoritetsunge, der ikke abonnerer på æreskulturen (Lien2002). At æren anses som central for de unges status og respekt og dermed som et element, der om nødvendigt på forsvares med vold, er ligeledes hvad den danske sociolog Kalkan finder i sit studie af unge etniske minoritetsmænds gadeliv på Nørrebro (Kalkan 2014)
"
Kort sagt: Er din gengivelse redelig? Det synes jeg egentlig ikke.

Sølvi Domsten, Torbjørn Methmann, Søren Ferling, Arne Ebbesen, Thomas Jessing, Georg Kallehauge, Finn Jakobsen, Martin Sørensen, Morten Simonsen, Per Christensen, Emil Kraaer, Søren Fosberg, Morten Pedersen, Bo Kelting, Flemming Olsen, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard, Benny Jensen, jens christian jacobsen, Emil Davidsen, Niels Christensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Og blot for en god ordens skyld kan delrapport II findes her:

https://dkr.dk/media/13563/kriminalitet-og-etniske-minoriteter-del-ii.pdf

Arne Ebbesen, Emil Kraaer, Morten Pedersen, Bo Kelting, Flemming Olsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Tak Jørgen Larsen. Var lige blevet færdig med at læse op på det da jeg så du havde slået mig til det.
Korte af det lange, debattøren kommer til, i sin iver for at påpege én psykologisk fortolknings-faldgruppe til at falde over en anden; confirmation bias. Eller sagt med lidt mere gammeldansk - søg og du skal finde:)

Therese Hagen, Martin Sørensen, Jane Jensen, Emil Kraaer, Søren Fosberg, Morten Pedersen, Flemming Olsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Dan Frederiksen

At indvandrere og efterkommere fra adskillige arabiske og afrikanske lande skiller sig meget uheldigt ud i de officielle statistikker over kriminalitet er så veldokumenteret, at forfatteren på ingen måde forsøger at anfægte det. Tallene er simpelthen for tydelige. Det bryder han sig ikke om, og derfor drømmer han sig til en række modforklaringer, der kan bortforklare det pinagtige. Problemet med bortforklaringerne er bare, at de fremsættes fuldstændig uden nogen form for dokumentation. I stedet for evidens får vi snik-snak ala 'Dette scenarie har nok udspillet sig tusindvis af gange rundt omkring i Danmark.' Hvis jeg skal tro: ’det har udspillet sig tusindvis af gange’, har jeg brug for meget mere dokumentation end forfatterens udmærkede fantasi. Forfatteren argumenterer mod veldokumenterede påstande, men bortforklaringerne er funderet i den blå luft. Hvis de ligefremme fortolkninger af statistikkerne skal ændres, skal der betydeligt bedre argumenter på banen end denne omgang ligegyldigheder

Jack Eg Nielsen, Therese Hagen, Torbjørn Methmann, Søren Ferling, Arne Ebbesen, Michael Friis, Thomas Jessing, Georg Kallehauge, John S. Hansen, Martin Sørensen, Morten Simonsen, Torsten Jacobsen, Søren Fosberg, Jan Kauffmann, Morten Pedersen, Flemming Olsen, Danny Hedegaard, Jacob Nielsen, Jørgen Larsen, Bent Nørgaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Bevidst anti attentional bias duer heller ikke, vel?
Kriminalitet skal bekæmpes mest effektivt ud fra givne muligheder, budgetter. Derfor vil storbyens ungdom blive overrepræsenteret.

Dommeren er det derpå der skal tage hensyn til anklagedes sociale forhold.
"Seen igennem fingre" vil være opmuntring til mere kriminalitet, frygter/ tænker jeg: Kulturen i Mellemøsten er jo meget strenge straffe, mens mildhed er lig med svaghed, så det kan opmuntre til mere lovbrud.

Malou Lauridsen

“Der er forskel på at køre som en idiot på en vestjysk sidevej og så gøre det midt inde i Århus.“

Er der? Færdselsloven taler ikke om forskel på geografiske områder i landet men om regler. Dog skal de selvfølgelig ikke stå i fejen for dine fordomme om arabiske bilister kan jeg mærke.

Thomas Jessing, Jens Kofoed, Peter Mikkelsen, Ole Frank, Mads Hansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Dan Frederiksen. Der er afgjort en kollektiv hukommelse i Danmark om knallertbøller i weekender og det er da absolut plausibelt at til trods for færdselslovens landsdækkende status at det oftere bliver straffet i Gellerup end i Lemvig. Det præcise omfang kan du bestride men ikke sandsynligheden for at det har indvirkning på kriminalstatistikkerne.

Christian Curdt-Christiansen, Claus Mortensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dan Frederiksen

Malou Lauridsen. Det meste interessante i forhold til forskelle i kriminalitet er efter min mening de alvorlige strafferetsovertrædelser. Det kan være vold, overfald, røveri og det der er værre. Næste gang du ser en statistik på nationalitet, vil du observere, at nogle tredjeverdenslande i fx Afrika eller Mellemøsten ligger 4-5 gange højere end andre tredjeverdenslande i Asien. Du må nu overveje, om forskellen skyldes forskelle i kriminalitet eller det sensationelle forhold, at det ukorrupte danske restvæsen skulle være 4-5 gange mere tilbøjeligt til at straffe nogle nationaliteter end andre for de præcis samme alvorlige forbrydelser. At det sidste skulle være tilfældet tror jeg ikke på, og skulle jeg ændre fundamentalt holdning, ville det kræve god evidens. Den har jeg endnu aldrig set. Simpelthen fordi den ikke eksisterer.

Jack Eg Nielsen, Therese Hagen, Per Christensen, Søren Fosberg, Kim Houmøller, Jacob Nielsen, Jørgen Larsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Der er intet nemmere end at narre sig selv, fordi subjekt og objekt er enige i bedraget.

Nu skal vi jo altså ikke glemme, at næsten halvdelen af beboerne i de såkaldte udsatte områder er etniske danske. Det ville jo være interessant at se nærmere på, hvordan denne gruppe optræder i kriminalitets statistikkerne sammenlignet med den etniske minoritets gruppe fra samme område.

Therese Hagen, Michael Friis, Jane Jensen, Per Christensen, jens christian jacobsen, Morten Pedersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Malou Lauridsen ,
Selvfølgelig er der forskel på at køre et par stykker på en lidt befærdet vej i Vestjylland; og så køre som lort på en megatrafikeret vej i Århus. Den forskel er at hvis du siger til de danske 'pas lige på' , så siger de ja med et grin; hvis du siger det til immigranterne, eller giver finger risikerer du at få tæsk, det sker da jævnligt. De er selvvalgte 'a pain in the ass', de er stolte over det. Det er forskellen.

Jesper Pedersen

Jeg er i tvivl om hvad kronikøreren, DJV's ærinde er.
DKR rapporten prøver at give nogle forklaringer og komme med anbefalinger til forbyggelse af kriminalitet blandt etniske minoriteter. Der er jo konstruktivt.

Men hvorfor vil DJV så bortforklare problemet? Det er jo ikke en måde at løse det på.
Han nævner kun noget om den offentlige samtale. Måske mener han noget med holdningen til indvandrere eller til indvandring?

Men kriminalitet handler om sikkerhed og om tryghed. Om fare og sandsynlig.
Og uanset hvor mange baggrundsvariable man "kontrollerer" for, så bor de fleste af os i storbyer og så det mere sandsynligt at vores scooter bliver stjålet af Hassan end af Hans.

Hvis man skal med et næsten tomt S-tog en mørk nat og der sidder 4 palæstinensiske unge mænd i den ene ende og 4 unge vietnamesiske piger i den anden ende, så kan man muligvis med tilstrækkeligt avancerede regneark og socioøkonomiske modeller komme frem til at de statistisk set alle er lige kriminelle. Eller i det mindste, at hvis der er større chance for at nogen af dem er mere kriminelle, så er det samfundets skyld.

Men vi ved jo alle sammen godt, hvor vi ville sætte os.
Man kan ikke bruge baggrundsvariabler til noget, når man sidder på skadestuen.

Så kan vi ikke konstatere at der er et problem. At det faktisk er alvorligt. Og så prøve at gøre noget ved det?

Therese Hagen, Thomas Jessing, Birgit Kraft, Martin Sørensen, Per Christensen, Søren Fosberg, Jørgen Larsen, jens christian jacobsen, Morten Pedersen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Politisk systemisk racisme i Danmark.
Landsholdsspillernes ønske om at knæle sammen med sine modstandere, har været genstand for kritik fra politikere, der mener det splitter befolkningen ved, at spillerne tager politisk parti.

I den virkelige verden, er det et overvejende flertal af racistiske politikere i folketinget, der har blandet deres racistiske menneskesyn ind i politik.

De sociale og økonomiske reducerede forhold for minoritet, skylde bl.a. forskellige politiske former for etnisk diskriminering, hvilket kaldes for politisk systemisk racisme.

Tvangs flytninger fra billige boliger, smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryk for at kunne få statsborgerskab og indfører dobbeltstraf i særlige zoner, er et udvalg af de folkevalgtes racistiske radikaliserede politikeres anti-demokratiske lovgivning, der går under fællesbetegnelsen politisk systemisk racisme.

Udstøtte unge der udsættes for daglig politisk diskrimination, får i større antal, ikke uddanelse eller arbejde og bliver overrepræsenteret i kriminalstatistikker.

Erik Winberg, Carsten Wienholtz, Jan Bisp Zarghami, Alvin Jensen, Steffen Gliese, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Niels Christensen.

“Selvfølgelig er der forskel på at køre et par stykker på en lidt befærdet vej i Vestjylland; og så køre som lort på en megatrafikeret vej i Århus. Den forskel er at hvis du siger til de danske ’pas lige på’ , så siger de ja med et grin; hvis du siger det til immigranterne, eller giver finger risikerer du at få tæsk, det sker da jævnligt. De er selvvalgte ’a pain in the ass’, de er stolte over det. Det er forskellen.“

De dejlige etniske danske motorbøller griner altså altid flinkt og kører så pænt når de bliver bedt om de mens de ondskabsfulde “immigranter” (hvem det så end er) straks bliver voldelige.

Det er det mest racistiske og fakta-fjerne bavl jeg nogensinde har læst her på Informations hjemmeside og jeg tror faktisk sjældent at der siges noget der er dummere, end ikke på Ekstra-Bladets Nationen!

Du forekommer mig at have en meget begrænset forståelse for simpel lovgivning og jeg vil opfordre dig til at læse et par paragraffer i færdelsloven da jeg oprigtigt mener det vil kunne hjælpe dig med at forstå den her opstillede problemstilling (lidt bedre i hvert fald).

Du må i øvrigt gerne sende links til de forskningsprojekter der underbygger dine totalitære og generaliserende antagelser om forskellige etniske gruppers reaktioner på kritik af deres kørsel. For det er vel ikke bare noget du lige opdigter til underbygning af dine tidligere usaglige antagelser, vel?

Ruth Sørensen, Jens Kofoed, Poul Mikael Allarp og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Der er noget om snakken i hvert fald: https://youtube.com/watch?v=ygwx4S00RBE

At politiet forskelsbehandler er der ingen tvivl om. Hvis en flok hvide gymnasieelever holder en festlig sammenkomst i Nørrebroparken og samles for mange, skrider politiet ikke ind, men hvis en flok autonome og punkere spærrer en vejbane for at afholde en fredelig siddedemonstration, så bliver de tæsket til de knap nok kan gå. https://youtube.com/watch?v=b88-4ZH99q0&t=2m50s

Politiet er og bliver nogen svin, og absolut intet kan retfærdiggøre deres eksistens. Det mindste man kan gøre er at lave en skarp opdeling mellem de betjente, der afhører traumatiserede voldtægtsofre, og de psykopatiske krigersoldater, der har hang til både skyderi og vilkårlig voldsudøvelse mod fredelige borgere.

Erik Winberg, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke skrive under på, Markus Lund, at politiet er og bliver nogen svin, men ellers er din analyse ikke dårlig.

Ruth Sørensen, Carsten Wienholtz, Ole Henriksen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Dorte Nielsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Hvis man undersøgte kriminalitet indenfor specielle indkomstgrupper f.eks. folk på overførselsindkomst (samme indkomstforhold,(integrationsydelse el. anden meget lav indkomst)) og etnicitet samt alder og sammenlignede dem, så lyver tallene ikke, Jo, det kan de sikkert godt, for man kunne sagtens opdage, at hvis man korrigerede for visse forhold, at man ville opdage, at forskellen ikke er så markant som den uden korrektion.

Men på samme måde som man i dag, taler om, at kunne indregne miljøbelastning, i det samlede nationale økonomiske produkt, kunne man sikkert også indregne en ustabilitetsfaktor, der kan opstå, når der er meget høj ulighed.
Hvis viljen er der, naturligvis, og det er den jo nok desværre ikke.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Eller et andet interessant scenarie,: hvor meget stiger kriminaliteten, når indkomsten falder? og sammenligne med etnicitet. Begynder kriminaliteten, at stige igen når vi kommer op i de højere indkomster og bliver den også mere omfattende i forhold til beløbsstørrelse?

Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Jane Jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Chancen - eller risikoen - for at blive taget er mindre ude på landet! Hmmmm?
Den pointe holder måske ikke.
I hvert fald ikke på Lolland-Falster. Her holder politiet nærmest hver dag (og netop om dagen) på en absolut afsides arbitrær landevej/bivej på det tyndtbefolkede vestlolland, hvor der er ca 1 kilometer mellem husene og 500 m mellem vejtræerne og overvåger "trafikken".
Til gengæld er der absolut fri bane til gaderace i store biler inde i Nykøbing hver aften og nat. Næsten hver dag kan den lokale presse melde om, at der er noteret et par bilister for at have kørt et par km for stærkt og en dreng med ulovlig knallert på den øde landevej.
Men aldrig om en eneste der snuppes i gaderacet inde i byen.
Så - i hvert fald her - er det gældende, at det er lang mere hyppigt at støde på politiet på landet end i byen.
Bare for at nuancere forestillingen lidt

steen ingvard nielsen

Er skatteunddragelse kriminelt? er det med i beregningerne?
Er det kun knallerttyveri, der er regnet med?

Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Claus Mortensen, Jens Erik Starup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Politisk systemisk dansk racisme og ytringfrihed.
Det er et typisk eksempel på diskrimination, når racister råber op om ytringfrihed, så er det kun ytringfrihed for racister, det ligger ligesom i kortene.
Her er et eksempel mere i tillæg til kronikkens eksempel på, at et racistisk menneskesyn bruges til manipulation, nu er det ikke statistik, men manipulation brugt til at reducere anti-racistisers ytringsfrihed.

Fra link:
Regnbuer, racisme og Black Lives Matter: Ekspert advarer mod et politisk landshold.
Citat slut.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/indland/regnbuer-racisme-og-black-lives-matter...

Erik Winberg, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det som jeg hæfter mig allermest ved i de tal, som jeg er enig i, i høj grad kan være styret af attentional bias, er også, at 94,3% af ikke-etniske unge mænd mellem 20-24 år IKKE har en dom. Så at bruge de 5,7% som en markør for en gruppe er overordentlig problematisk og stinker af gemen propaganda.

Ruth Sørensen, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Dorte Nielsen, Torsten Jacobsen, Jens Erik Starup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den daglige virkeligheden taler for sig selv. Med eller uden statistik.

Malou Lauridsen

Og hvad er Jeppe Lindholms daglige virkelighed i forbindelse med dette emne?

Erik Winberg, Carsten Wienholtz og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Hvis man regner sig frem til de konkrete tal for de kategorier, der er nævnt i denne artikel: 1,5% Etniske unge mænd 20-24 år med danske oprindelse har en dom og tilsvarende 5,7% efterkommere fra ikke-vestlige lande, kommer jeg frem til:

2373 unge mænd mellem 20-24 år med dansk oprindelse har en dom
694 unge mænd mellem 20-24 år der er efterkommere og hvis forældre kommer fra ikke-vestlige lande

Så skal man være bekymret i gadebilledet for kriminalitet, er det nok alligevel mest de unge mænd mellem 20-24 år med dansk oprindelse, man skal føle sig utryg ved.

Ib Christoffersen

Lad nu de gettoer være, så ved vi hvor vi har dem. Og de har også nemmere ved at skyde på hinanden. Ren vind for alle parter.

Philip B. Johnsen

steen nielsen 11:48 føre et godt argument for, hvad der underliggende er på spil politisk økonomisk, politikeres udskamning af udstøtte danskere i denne kronik, har en økonomisk ideologi (Løgn) bag den ønskede manipulation

Den personlige grådighed, der er så karakteristisk for regeringen og Folketingets medlemmer generelt, hvor det fortsat er på en løgn fundamentet for manipulation af befolkningen, hvis de rigeste bliver rigere, så bliver de fattige rige på et tidspunkt, hvilket er en direkte trussel mod befolkningen da der ikke er bæredygtig energi til formålet.

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

1.500 milliarder kriminalitet, mord for dollars og bonus og resultatløn til de centralt placerede i Danske Bank.
Danske Bank har på baggrund af advokatfirmaet Bruun & Hjejle undersøgelsen frifundet Danske Bank for straffeansvar.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle der frem til medio 2018, har rådgivet deres klienter om, hvordan klienter får del i den udbyttesvindel, der har kostet skatteyderne mindst 12,7 mia. kr.

Sanjay Shah, der mistænkes for størsteparten af udbyttesvindel for 12,7 mia. kr., blev i flere år rådgivet af det advokatkontor, som nu arbejder for Skattestyrelsen.

Skattestyrelsens britiske advokatkontor Pinsent Masons bistod ikke blot den siden hen hovedmistænkte i sagen om udbyttesvindel, Sanjay Shah, med rådgivning om aktieudlån, selskabet ydede også Sanjay Shahs selskab Solo Capital rådgivning.
Link: https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/211664/artikel.html?utm_sour...

Regeringens Corona støtter til danskere i skattely.
Fra link.
Siden de første hjælpepakker trådte i kraft i marts, er der pumpet over 22 milliarder kroner ud i direkte støtte til tusindvis af virksomheder.
Men flere af de selskaber, der har fået støtte, er organiseret fra et skattelyland.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/advokat-kritiserer-noelende-regering-ska...

Carsten Wienholtz, Per Christiansen, Knud Chr. Pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det estimeres fra UN/FN at antallet af sultende i verden fortsat vil stige fra nuværende over 800 millioner til tre milliarder i 2050.
Klimaforandringer og væbnet konflikt om de svindende resurser vil drive flugten mod nord.

Det kommer derfor ikke, som nogen overraskelse for regeringen, at fortsat overforbrug uden bæredygtig energi til formålet skaber milliarder af sultende mennesker syd for Middelhavet, hvor mange af de sultende, før eller senere vil forsøge at flygte op til det køligere nord, før de dør af sult.

Regeringens mantra diskriminering er til fortsat forråelse af befolkningen, så de ikke brækker sig af væmmelse, når antallet af døde druknede børn på strandene ved Middelhavet bliver mangedoblet før 2050.

Erik Winberg, Carsten Wienholtz, Per Christiansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

==
Eller et andet interessant scenarie,: hvor meget stiger kriminaliteten, når indkomsten falder?
==

Jeg havde en bedstemor, der voksede op i rigtig fattigdom, som i at hun og familien ofte måtte gå sultne i seng.
Det gjorde ikke hende eller familien til kriminelle. Krimininalietet er ikke bare et spørgsmål om indtægt.

Man kan godt have en høj moral, selvom man er fattig.

Jesper Pedersen

@steen nielsen

Hvis man "kontrollerer" for min alder, min vægt, min træningsindsats, mit alkoholforbrug, osv.
så kan jeg løbe en maraton på lige under to timer.
Men hvad kan man bruge det til? ikke noget som helst.

Birger Bartholomæussen

Det var dog en utrolig masse udenomssnak. Uden at forholde sig til indholdet: At folk med arabisk udseende oftere bliver vinket ind til grænsekontrol, end en hvid etnisk udseende europæer som jeg bare bliver vinket igennem. At jeg hver gang jeg rejste ind i Singapore med 1 - 2 kg pibetobak, aldrig blev visiteret på grund af min hvidhed. Hvorimod indidk udseende forældre med en stor børneflok og megen bagage altid blev vinket ind til toldkontrol. Mængden af pibetobak, som jeg smuglede ville have givet mig fængselsstraf, og ikke kun en bøde, hvis jeg var blevet afsløret. Og de geografiske forhold? I 2006 boede jeg i Aarhus og arbejdede i Ringkøbing. Vest for Herning var der kun fartkontrol om sommeren, hvilket mine kolleger i Ringkøbing advarede mig om. Resten af året kunne man sagtens køre 120 km/t, hvor fartbegrænsningen var på 80 km/t uden at blive snuppet. Så jo, geografien har noget at gøre med risikoen for at blive snuppet. Større i Vollsmose og Gellerup end i Ringkøbing, hvis man kører på en stjålet knallert

Ruth Sørensen, Erik Winberg, Viggo Okholm, Carsten Wienholtz, Per Christiansen, Malou Lauridsen, Knud Chr. Pedersen, Jane Jensen, Jane Doe, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jo der er flere danske mænd der har fået en voldsdom, Rikke Nielsen. Hvis jeg ellers forstår artikelskriveren ret så bor de ude på landet. Risikoen for at møde dem på gaden er altså meget lille. Så hvis du bor på Nørrebro er chancen for at få prygl af bonderøven Hans nok ikke så stor. Der er også langt flere kristne der dør her i landet end muslimer. Måske skulle man konvertere.

jens peter hansen
Ja, det kan godt være, du er uenig med mig, men det ændrer jo ikke på tallene.
Jeg er ikke enig med dig i, at unge mænd mellem 20-24 år er nogle bonderøve.

jens peter hansen

Føromtalte procenter er som bekendt på hele befolkningen. Og der er altså en del flere dansk/danske unge mænd end unge mænd med indvandrerbaggrund. Den sidste gruppe er af forskellige årsager hyppigere dømt end danske mænd. Sikkert også pga. af bias. Det tror jeg gerne, men det fjerner jo ikke helt overhyppigheden af vold hos denne gruppe i forhold til de pæredanske. Er det ikke det det lissom altså bla. går ud på ? Kriminaliteten er for alle grupper faldende. Det er da dejligt, men den er altså stadig høj i visse kredse. Altså voldskriminaliteten.

@Birger Bartholomæussen - Det med at tale udenom er vidst ikke forbehold den ene 'fløj' i denne diskussion. Både denne og alle andre diskussioner omkring dette emne er fyldt med WHAT ABOUT argumenter.

Det er åbenbart meget sprængfarlig, at siger noget som er indlysende for alle udenfor Informations ekkokammer - nemlig, at der er en overrepræsentation af minoritets grupper i kriminalitets statistikkerne - og især indenfor visse typer af kriminalitet.

Betyder geografi noget for tallene? Det kan da ikke udelukkes. Men har det en signifikant betydning? Det tvivler jeg ærlig talt på og mig bekendt - men gør mig endelig klogere - er det da heller ikke et parameter, som folk, der arbejder med dette emne tilsyneladende tillægger en større betydning.

Det indlysende spørgsmål må jo være. Optræder etniske danskere, som altså bor i præcis de samme såkaldte udsatte boligområder, med samme hyppighed i kriminalitets statistikkerne? Hvordan kan det være, at der er højere kriminalitet blandet visse minoritets grupper i forhold til andre - de bor det i det samme geografiske område, er underkastet den samme politimæssige overvågning? Kunne det tænkes, at der er andre forhold end bistandshjælpens størrelse, der spillede ind?

Det er åbenbart meget vigtigt for en del af debattørerne at kriminaliteten blandt indvandrere ikke er anderledes end for de etniske danskere. Tallene anfægtes ikke men forklares med at indvandrere bliver overvåget og kontrolleret mere end etniske danskere. Som Trump siger, jo flere tests, jo flere smittede.

Måske. Men det betyder også at vi ikke behøver at have fokus på at nedbringe kriminaliteten blandt indvandrere. For der er jo ikke noget at nedbringe. Det går fint, vi hvide danskere skal bare ændre adfærd og være lidt mindre racistiske, det er os der er problemet, indvandrerne sætter ikke en fod forkert men er alle sammen søde og rare.

Når vi har indset det er problemet løst.

jens peter hansen
Man vælger vel de tal, der gavner ens argumenter bedst muligt.

Søren Fosberg
94,3% af unge mænd mellem 20-24 år ,der er efterkommere efter ikke-vestlige indvandrere har ikke en dom.

Jesper Pedersen

""94,3% af unge mænd mellem 20-24 år ,der er efterkommere efter ikke-vestlige indvandrere har ikke en dom"

Og det synes du virkelig er godt nok?

Jesper Pedersen

0% for alle ligegyldig hudfarve, etnicitet, køn, alder og religion er godt nok.

Men det er ikke godt nok at italesætte en gruppe af unge mænd, hvor der er en 17 gange større andel, der ikke har en dom, som værende kriminelle. Den stigmatiserende del af den propaganda, vi bliver udsat for, er ikke ok, da den jo stigmatiserer på hele gruppen. Det tvivler jeg ikke på, at I udmærket godt ved.

@Rikke Nielsen
"Man vælger vel de tal, der gavner ens argumenter bedst muligt."

Det er korrekt, hvis man er debattør af den manipulerende type.
Lødige debattører vælger de tal, som på mest realistisk vis beskriver det emnemæssige scenarie.

"Men det er ikke godt nok at italesætte en gruppe af unge mænd, hvor der er en 17 gange større andel, der ikke har en dom, som værende kriminelle. Den stigmatiserende del af den propaganda, vi bliver udsat for, er ikke ok, da den jo stigmatiserer på hele gruppen."

Og du kan også kaste med stråmænd. Hvem har påstået, at alle unge indvandrermænd er kriminelle? Hvor uvidende tror du folk er?

Poul Bundgaard

Jeg anerkender, at der kan være noget i den dovne danske tilgang til sproget, der kan fungere som stigmatiserende, uden det er ment sådan. Men så skal vi vel bare stramme op på sproget, således, at det fremgår tydeligt, når vi taler om kriminalitet, at 17 gange flere unge mænd mellem 20-24 år, der er efterkommere, ikke har en dom.

@Rikke Nielsen - Så hvis information skriver, at der i 2019 var mere en 6.700 voldtægter af kvinder, så ville det være en relevant og vigtig kommentar at påpege, at der hver eneste dag i 2019 var flere tusinde kvinder, der ikke var udsat for voldtægt? Umiddelbart ville jeg tro, at det var en overflødig - måske endda krænkende - bemærkning.

Jørgen Larsen
Det handler snarere om at tage det ansvar på sig, at man forsøger at undgå at generalisere over befolkningsgrupper på en måde, så det kan have en negativ effekt på de individer i gruppen, der hverken opfylder kriterierne for generaliseringen og ejheller har et ansvar for dem, der så rent faktisk opfylder kriterierne.

Politikerne ved f.eks. godt, at der er en stor magt i generaliseringen, men os almindelige mennesker bør vide og tage ansvar for, at det ikke har personlige konsekvenser for dem i gruppen, der ikke opfylder kriterierne.

Ruth Sørensen, Jan Bisp Zarghami og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen, de tal, du benytter, gør sig gældende for et enkelt år, dvs 2016. I aldersgruppen 20-24 år er der 5 år, så med de allermest pessimistiske øjne, så kan vi hypotetisk set komme helt op på en procentdel, der siger, at 1/4 af mandlige ikke-vestlige efterkommere har fået en dom i løbet af 5 år. Da der nok i højere grad er tale om en hård kerne, der begår mange forbrydelser, er tallet naturligvis nok ikke så højt. Men det er højere end 5,7% - desværre! Og det problem skal italesættes og løses, idet det ikke forsvinder, uden vi prøver at gøre noget ved det. Jeg synes selv Khaterah Parwani, Geeti Amiri og Halime Oguz gør et glimrende arbejde med at forholde sig til problemerne uden at dæmonisere. Og jeg tror, at vi på det punkt er enige om, at den danske befolkning har meget at lære!

(I øvrigt er jeg ikke uenig i kronikørs budskab om, at én af årsagerne til de højere tal er politiets tilgang til denne gruppe)

https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2019/2019-02-18-fakta-om-indvandr...

Sider