Trump har ret: Joe Biden er en trojansk hest for venstrefløjen. Og heldigvis for det

Joe Biden går til valg på det mest progressive og solidariske program i et halvt århundrede. Alligevel fører demokraterne valgkamp, som de gjorde i 2016: Som om alt bliver godt igen i USA, hvis bare Trump forsvinder, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
»Demokraternes partikonvent var en parade af popstjerner som Billie Eilish, Jennifer Hudson og John Legend, som var iscenesat af dygtige folk fra Hollywood,« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

»Demokraternes partikonvent var en parade af popstjerner som Billie Eilish, Jennifer Hudson og John Legend, som var iscenesat af dygtige folk fra Hollywood,« skriver Rune Lykkeberg i denne leder.

Olivier Douliery

Debat
5. september 2020

Donald Trump fører skræmmekampagne imod Joe Biden. Det handler ikke længere om, at Joe Biden er for gammel, laver talefejl eller er senil. Kampagnen går på, at Biden er en trojansk hest for venstrefløjen. At han er en svag politiker, som ikke har sin egen vilje og derfor vil blive brugt som et instrument for USA’s socialister til at få deres radikale politik gennemført.

Da Trump i denne uge på Fox News blev bedt om at forklare, hvem disse socialister var, svarede han, at det var Bernie Sanders og farlige folk, som man ikke engang kender navnene på. Folk, der går på gaderne, sagde Trump.

Den fortælling var så langt ude, at Laura Ingraham på Fox News skeptisk konstaterede, at »det lyder som en konspirationsteori«. Trump siger også, at Biden deler demonstranternes krav om, at immigrationsmyndighederne skal nedlægges, og at man skal tage pengene fra politiet.

Det er objektivt forkert, Biden har konsekvent taget afstand fra græsrøddernes slogans og radikale symbolske krav. Men Trumps skræmmekampagne er alligevel ikke helt forkert. Biden har nemlig taget meget af venstrefløjens politik og gjort til sit program. Og det, Trump bruger som fjendebillede, er for os andre det bedste ved Biden.

En ny progressiv æra

Det venstreorienterede magasin Jacobin skrev i denne uge om, hvordan det, der i 2015 blev regnet for en venstreorienteret reformpakke, »lyder meget som Joe Bidens program i 2020«.

Det var radikalt og nyt, da Bernie Sanders i 2015 krævede, at staten leverer basale sociale goder som sundhedsforsikring, gratis universitetsuddannelse, dagpleje til børn og barselsorlov. I dag er det valgløfter fra Joe Biden.

Den demokratiske præsidentkandidat har også overtaget Elizabeth Warrens plan for solidariske frihandelsaftaler og Sanders’ krav om en minimumsløn på 15 dollar og lovet genrejsning af de amerikanske fagforeninger. Og vigtigst af alt: Den såkaldte Green New Deal, den ambitiøse plan for grøn omstilling, som blev ført frem af Alexandria Ocasio-Cortez, er fundamentet for Joe Bidens klimapolitik.

Joe Biden går altså til valg på et rødt og grønt program, som kunne skabe stolthed og begejstring og åbne en progressiv æra i USA.

Stjerneparade

Men sådan fører demokraterne ikke valgkampen. Deres partikonvent var en parade af popstjerner som Billie Eilish, Jennifer Hudson og John Legend, som var iscenesat af dygtige folk fra Hollywood.

Barack og Michelle Obama optrådte som partiets konge og dronning. Han holdt foran uafhængighedserklæringen i Philadelphia en ceremoniel tale om forsvaret for demokratiet, mens hun talte om forsvaret for de rigtige værdier fra deres luksussommerhus i Martha’s Vineyard.Bill Clinton var åbenbart ikke belastet af sin frisættelse af finanssektoren i 1990’erne eller af at have betalt kvinder, som han haft affærer med, til tavshed. Han optrådte også som en stor autoritet til partikonventet.

Det var de smukke og de rige, stjerneparader og kongerækker. Disse fine mennesker påtog sig intet ansvar for den skandaløse misere, der er blevet udstillet for hele verden af coronakrisen. For den kolossale ulighed og de millioner, som lever uden forsikring, og for de vilkår for sorte i USA, som har skabt de seneste måneders protester. Alt ondt i USA kom fra Donald Trump, måtte man forstå. Og alt ville blive godt, hvis han forsvandt. 

Selv om coronakrisen har gjort Trumps inkompetence synlig og tydelig i den sociale virkelighed, og selv om Biden fører i meningsmålingerne, er det en risikabel strategi. Det er, som om demokraterne i deres selvforelskelse har glemt, hvordan de tabte valget i 2016: De stillede sig frem som etablissementet mod Trump, de anstændige mod bøllen, de gode mod den onde. Indtil videre har de gjort det samme i 2020.

Det vil ikke være til at holde ud, hvis de af frygt for Trumps skræmmebillede taber, fordi de er så bange for at tale om politik, at de ikke fører valgkamp på deres eget ambitiøse og progressive program.

Det, Trump kalder for en trojansk hest, kunne man jo også kalde for en enestående social mobilisering og en bølge af vilje til et grønnere og mere solidarisk USA, som det er Bidens opgave at forløse og realisere.

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

Nogen gange må man bare tage hatten af for Informations virkelighedsfornægtelse .... :-)

Som en amerikansk bekendt sagde til mig i dag:
- "Den 3. Nov ka' vi stemme på en corrupt misogynistic racist warmonger .... Eller Trump !"

Per Torbensen, Anders Graae, Daniel Joelsen, Hanne Utoft, Erik Boye, Christina Petterson, Mathias Petersen, Torbjørn Methmann, Kjeld Jensen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Rune Lykkeberg forestiller sig naivt, at demokraternes vedtagne program er andet end ord. Følgelig slutter han at den såkaldte New Green Deal – planen om grøn omstilling – er grundlaget for Bidens fremtidige klimapolitik.
Virkeligheden fortæller noget andet. Biden reklamerer nu stolt i annoncer for at han støttes af Michigans tidligere republikanske guvernør, Rick Snyder , den korrupte politiker der havde ansvaret for forgiftningen den sorte befolkning i byen Flint med blyforurenet drikkevand. Grøn omstilling!?

Per Torbensen, Mogens Holme, Anders Graae, Daniel Joelsen, Bastian Friborg, Hanne Utoft, Michael Waterstradt, Erik Boye, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Mathias Petersen, Jens Kofoed, Torbjørn Methmann, Carsten Wienholtz og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar

"Og vigtigst af alt: Den såkaldte Green New Deal, den ambitiøse plan for grøn omstilling, som blev ført frem af Alexandria Ocasio-Cortez, er fundamentet for Joe Bidens klimapolitik."

Ja, Biden har ganske vist sat et kæmpebeløb på 500 mia. dollars af til Green New Deal. Men hvad skal pengene så bruges til. Her ser det ud til at han vil bruge de fleste på carbon capture technology, atomkraft (mini-atomanlæg) og bioenergi og kun en mindre del på de allerede udviklede grønne teknologier - sol og vind - som oven i købet er faldet i pris og blevet rentable.

Carbon capture technology (en teknologi hvor CO2 bliver fjernet fra udledning ved afbrændingen af kul, olie og gas) er endnu ikke udviklet så det kan bruges i stor skala selv om der i 30 år er forsket i denne teknologi og det er med støtte fra olieindustrien (som vi jo alle ved har kendt til CO2-problemet i netop 30 år men med alle midler har støttet benægtelser af at der skulle være noget problem). Dertil kommer at man ikke ved hvad man skal gøre af affaldet - som kræver lagring et sikkert sted og i en form hvor kulstoffet ikke kan slippe ud i atmosfæren igen.

Men denne del af den grønne plan støttes uden tvivl af olieindustrien. Det er muligvis deres nye stunt for at forhindre udfasningen af kul, olie og gas. De får i hvert fald dirigeret mange af milliarderne i deres retning og dermed forhindret udbygningen med sol og vind. Den grønne plan kan dermed vise sig slet ikke at være så grøn igen,

Robert Pollin: Biden Not Phasing Out Fossil Fuel, Relies on Carbon Capture
https://www.nakedcapitalism.com/2020/09/robert-pollin-biden-not-phasing-...

"The only thing I find to do with wind power in the Biden plan is to double offshore wind by 2030."

"That to me is the thing that jumps out. And so to double wind power is nothing. Wind power is maybe 2% of all energy right now, so that gets us to 4%. Solar power is like 0.2%. So we have to think about increasing solar power, you know, tenfold or sevenfold or something like that. And we have to increase wind power five or six-fold to have a serious chance of hitting our emission reduction targets".

"And I would just say also, on the issue of technology and costs, as I said, with carbon capture, we do not have commercial-scale carbon capture as yet, even though there have been efforts for 30 years. And even though, of course, the fossil fuel industry has been seriously committed to carbon capture because that’s the way they can survive."

Now, what we do know is that solar has come down in price. In 2010, the average price of utility-scale solar was about $0.36 And now it’s about $0.10. So solar has fallen in price by over 70%. Onshore wind has fallen by 25%. These are numbers coming out of the Trump Energy Department. These aren’t numbers coming out of Greenpeace, but I’m sure Greenpeace, (Greenpeace is a non-governmental environmental organization), was happy to see them.

"The average cost to generate a kilowatt of electricity from nuclear is twice that of solar and wind. So why would we be developing carbon capture and nuclear? Nuclear, of course, has serious dangers in terms of public safety, of radioactive waste, spent fuels, meltdowns".

Mogens Holme, Anders Graae, Bastian Friborg, Hanne Utoft, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen og Torbjørn Methmann anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Jo mere Trump jo mindre USA
Så alt i alt måske ikke så skidt?
Måske 4 år mere med Trump og USA er opdelt i mindre enheder og langt mere håndterlig for Putin og Kina.

Man Who Poisoned Flint Michigan Endorses BIDEN!

https://www.youtube.com/watch?v=CcVoNJ8ai0g

Uden Biden og hans lækre politikker var Trump aldrig blevet valgt ind i det hvide hus af den amerikanske arbejderklasse.

Anders Graae, Daniel Joelsen, Hanne Utoft, Michael Waterstradt og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ro på - han skal lige vælges og hvis han bliver valgt har han fra 3. november til 20. januar til at sammensætte en administration - så først når det er sket kan vi se hvilken vej vinden blæser,men én tig er jo sikkert,USA vender tilbage til Paris-aftalen og dermed genoptagelse af samarbejdet om målet - sammen med EU og Kina.

"Det, Trump kalder for en trojansk hest, kunne man jo også kalde for en enestående social mobilisering og en bølge af vilje til et grønnere og mere solidarisk USA, som det er Bidens opgave at forløse og realisere."

Som Pia Nielsen og andre er inde på; Bidens valgløfter er vidtløftige - og for en stor del non-progressive, når der ridses lidt i lakken. Årsagen til at Demokraterne ikke offentligt lægger vægt på et konkret politisk program er at man helst ikke vil diskutere tingene i detaljer - dels fordi de ikke er progressive og har sammenhæng, dels fordi dette ville forpligte. Man har brug for allehånde bagdøre.

Steen K Petersen, Mogens Holme, Anders Graae, Daniel Joelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bastian Friborg

På overfladen ser Biden måske progressiv ud, dog skal man kun skrabe lidt i overfladen for at se, at der for det meste blot er tale om gammel vin på nye flasker. Det er værd at bemærke, at siden Sanders røg ud som kandidat, så har der nærmest ikke været progressive demokrater i medierne.

Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Mogens Holme og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Ja det er nok naivt, men bedre, mere normalt, det tror jeg på. Håber hans vicepræsident kan bidrage til at trumpismen bliver fortid.

Vi skal nok bare vænne os til at de amerikanske præsidentvalg er erstattet med præsidentfravalg.

Ernst Enevoldsen

Valget er vel mellem et parti der lover starus quo, kønsneutrale toiletter og et raceopdelt samfund. Eller Trump.