Læserbrev

Trykkefrihedsselskabet står ikke bag nogen kampagne imod omskæring

Når Trykkefrihedsselskabet beskyldes for at være islamofober, der tager jøder som gidsler i omskæringsdebatten for at ramme muslimer, er det skudt helt forbi. Vi værner om det frie ord og har slet ingen holdning til omskæring, skriver formand for Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, i dette debatindlæg
Debat
18. september 2020

Det er skudt helt forbi, når sognepræst Peter Grønlykke i Information den 14. september hævder, at Trykkefrihedsselskabet hyklerisk har taget danske jøder som gidsler i omskæringsdebatten for at ramme herboende muslimer.

Ifølge Grønlykke var det en debat, som Trykkefrihedsselskabet afholdt i 2013, der satte ild til den lunte, som nu har fået omskæringsdebatten til at eksplodere, og som efter hans opfattelse »kan ende i en ideologisk totalitarisme, der negligerer ethvert hensyn til religiøse og kulturelle traditioner og endog baner vejen for at forbyde dem«.

Trykkefrihedsselskabet har kun ét formål: »at træde i brechen for det frie ord, hvor som helst dette er truet, og uanset hvem, der truer det,« som der står i vores formålsbestemmelse. Derfor har vi principielt heller ingen holdning til religiøs omskæring, da det ligger uden for formålet.

Når vi alligevel i 2013 valgte at afholde debatten om omskæring, var det på baggrund af diskussioner i bestyrelsen, som var delt i spørgsmålet. Derfor tænkte vi, at det kunne der komme en god debat ud af.

At vores debatarrangement skulle få så megen omtale, skyldtes ikke så meget temaet som den omstændighed, at vores daværende formand Lars Hedegaard få dage forinden var forsøgt myrdet af en islamist, og at stort set alle danske medier derfor var til stede for at dække selskabets første arrangement efter attentatet.

Går man mediedækningen efter, vil man således kunne forvisse sig om, at panelet bestod af to tilhængere af et forbud og to modstandere – og at meningerne i den efterfølgende debat var tilsvarende delte i spørgsmålet om forbud mod omskæring.

Derfor er det simpelthen noget værre sludder, når Grønlykke påstår, at Trykkefrihedsselskabet går ind for et forbud mod omskæring for at ramme herboende muslimer. Selskabet har som sagt ingen mening om rituel omskæring. Det skal dog tilføjes, at Trykkefrihedsselskabets to forhenværende formænd, Lars Hedegaard og Katrine Winkel Holm, og undertegnede nuværende alle er imod et omskæringsforbud.

Aia Fog er formand for Trykkefrihedsselskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Malou Lauridsen

Aia Fog og hvorfor er Hedegaard og Holm imod et forbud? Hvad i alverden kunne de mon tænkes at begrunde det med? Omskæring har jo intet med ytringsfrihed at gøre.

Skal vi ikke lige her mindes hvordan I opstod? Som pendant til PEN men minus alt det der anti-racisme pjat de rutter med derovre. Lars Hedegaard skulle jo have et outlet hver gang trangen til at postulere at muslimer “voldtager deres døtre” blev for stærk, ik?

Lars Hedegaard, Krarup og Langballe og resten af stifter-banden ville alle forbyde omskæring i morgen hvis ikke lige det var for at jøderne også praktiserer det. Og hvordan ville det stille jeres tidligere formand, Lars Hedegaard, i den jødiske menighed i Danmark hvis han som konvertit havde skabt en politisk organisation der talte for afskaffelsen af et ritual?