Kommentar

Erhvervsskolerne skal uddanne fremtidens faglærte til at arbejde grønt

I fremtiden står Danmark over for massiv efterspørgsel på arbejdskraft i den grønne sektor. For at imødekomme dette skal vi investere i erhvervsfaglige uddannelser og gøre dem til en afgørende aktør i den bæredygtige omstilling, skriver Lars Goldschmidt og Ole Heinager fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier i dette debatindlæg
Debat
21. oktober 2020

Corona har ikke kun økonomiske og menneskelige ofre på samvittigheden. Den kommer også til at koste på ambitionerne på klimaområdet. Regeringen vil vente på en teknologisk landvinding. Men vi kan ikke vente længere.

Vi skal i stedet anvende de eksisterende teknologier i et større omfang og meget mere målrettet. Det kræver grønne kompetencer hos de medarbejdere, der skal producere, anvende og installere teknologierne.

Danmark står over for potentiel vækst og dermed en massiv efterspørgsel på arbejdskraft i den voksende grønne sektor.

Men det kræver investeringer i uddannelse og bedre rammebetingelser for at klæde den kommende arbejdsstyrke rigtigt på. Ellers risikerer vi at stå i en situation, hvor mangel på arbejdskraft bliver en barriere for de grønne virksomheders muligheder for vækst og dermed den grønne omstilling.

Vi er i gang med at implementere fremtidens kompetencekrav. Men der er behov for en gennemgang af samtlige erhvervsfaglige uddannelser for at sikre, at det grønne perspektiv er til stede.

Det er ikke nok at pumpe forskningsmidler ind på universiteterne, for langt størstedelen af arbejdsstyrken i den grønne sektor er enten faglært eller ufaglært.

Vores skoler er en vigtig brik i den grønne omstilling. Vi har brug for elektrikere og procesoperatører med kendskab til vedvarende energier og forsyningsformer. Faglærte i tømrerfagene, der træffer bæredygtige valg med afsæt i energieffektivisering og materialeomtanke. Serviceassistenter, der er eksperter i korrekt affaldssortering og -håndtering.

For blot at nævne nogle få af de over 100 relevante erhvervsuddannelser.

En grønnere og mere bæredygtig fremtid stiller store krav til de erhvervsfaglige uddannelser. Men vi er klar og vores opgave voksen.

Giv os de rigtige rammer, så vi kan give jer dygtige faglærte med kendskab til bæredygtige valg.

Giv erhvervsskolerne og eleverne den anerkendelse, de fortjener.

Betragt os som en afgørende aktør i omstillingen til et grønnere og mere bæredygtigt samfund!

Lars Goldschmidt er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.

Ole Heinager er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her