Kommentar

Finansministeren bør lytte til vismændene og bruge flere penge i 2021

Finansminister Nicolai Wammen (S) har pålagt sig selv unødigt snærende bånd inden finanslovsforhandlingerne. I stedet bør han lytte til vismændene, som i deres efterårsrapport peger på en anden og mindre snæver retning, skriver forbundsnæstformand i FOA Thomas Enghausen i dette debatindlæg
Debat
21. oktober 2020

De økonomiske vismænd har netop udsendt deres efterårsrapport om dansk økonomi, og der er god grund til at håbe, at finansminister Nicolai Wammen (S) både læser og forstår, hvad de skriver, inden han møder op til finanslovsforhandlingerne.

Vismændene fastslår nemlig, at der er gode argumenter for at piske sig selv og samfundsøkonomien lidt mindre hårdt, end der er lagt op til med Wammens finanslovforslag.

Da Wammen fremlagde sit finanslovforslag, gjorde han meget ud af at være en modig mand, der gik »helt til grænsen« for at holde hånden under beskæftigelsen og velfærden.

Problemet er bare, at det er Finansministeriet selv, der ifølge budgetloven tager stilling til, hvor den grænse ligger. Og i den nye rapport sætter vismændene spørgsmålstegn ved, om finansministeren har valgt en for snæver og rigid grænse at gå til.

Den danske budgetlov har i dag en underskudsgrænse for den såkaldte strukturelle saldo på 0,5 procent af BNP, og finansministeren er forpligtet til at fremsætte et finanslovsforslag, der holder et eventuelt underskud derunder.

Her gør vismændene nu opmærksom på, at hvis finansministeren vurderer, at dansk økonomi i 2021 vil være ramt af exceptionelle omstændigheder på grund af COVID-19, gælder denne grænse ikke – hverken ifølge budgetloven eller EU’s regler.

Og her har Nicolai Wammen som finansminister valgt at sige, at han ikke betragter det som en exceptionel omstændighed, at økonomien vil være meget mærkbart ramt af både produktionsnedgang og ekstraordinært store udgifter på blandt andet sundhedsområdet.

Finansministeren var med andre ord unødigt overforsigtig, da han fastlagde grænsen for, hvor langt han ville gå.

Det bør ikke være sådan, at der skal spares andre steder for at have penge nok til at købe COVID-19-vaccine og få gjort ordentlig rent på sygehuse, plejehjem osv. Og det behøver ifølge de økonomiske vismænd ikke at være sådan, hverken ifølge budgetlov, EU-regler eller sund økonomisk tænkning.

I FOA kan vi kun anbefale finansministeren at lytte og gå i den retning.

Thomas Enghausen er forbundsnæstformand i FOA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her