Klumme

Det frommeste ønske

Afsky inspireret ovenfra afstumper menneskeligheden
Diktatoren forlanger garantier for et langt liv, i det mindste et liv ved magten, så han aldrig skal stå til regnskab. Diktatoren gør sig derfor hellere til legemligt eksperimentarium og løber store risici trods sin egocenstriske dødsangst, snarere end at udsætte sig for risikoen for at tabe magten, skriver Georg Metz i denne kommentar.

Diktatoren forlanger garantier for et langt liv, i det mindste et liv ved magten, så han aldrig skal stå til regnskab. Diktatoren gør sig derfor hellere til legemligt eksperimentarium og løber store risici trods sin egocenstriske dødsangst, snarere end at udsætte sig for risikoen for at tabe magten, skriver Georg Metz i denne kommentar.

Ken Cedeno/UPI

Debat
9. oktober 2020

Der er ikke mange, der siger det højt. Om nogle alligevel gør, udtrykker de det med formildende tilføjelser: Det rækker vel, hvis han bare bliver syg og ikke kommer sig før tidligst til jul. Man siger det ikke gerne ligeud. Pæne mennesker går ikke rundt og ønsker andre mennesker syge og døde – selv ikke afskyede politiske ledere. De skal bare forsvinde, så man ikke ser dem mere.

Men det er ikke uoverkommeligt at finde eksempler på uretoucherede dødsønsker over ledere, når folk eksempelvis i midten af forrige århundrede nærede fantasier om at sprænge Hitler til konfetti, eller gid han faldt og brækkede halsen, eller hans hund i et øjebliks klarsyn indså sin herre og førers grusomhed og bed halsen over på ham, frem for at leve for enden af monstrets hundesnor.

De fleste tilgiver bedste- og oldeforældres voldsdrømme om Stalin. Tænk om nogen puttede arsenik i blodhundens hvidkålssalat. Hitler ordnede det selv, da han i det totale nederlags stund var sikker på, at Tyskland gik med ham i afgrunden. Tilfredsstillende var hans unaturlige afgang næppe trods lettelsen over skuddet dybt i bunkeren – det burde jo være sket længe før.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak Georg Metz
Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Trond Meiring, Tommy Clausen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Medløberne er dog en forudsætning for at den type mennesker har en gang på jord.

Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Claus Bødtcher-Hansen, Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Werner Gass, Ete Forchhammer , Trond Meiring og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Jeg er selv rejst tilbage til Danmark efter 30 år I USA. Jeg vil stemme i valget i november og håbe på det bedste. Trump regimet er kronen på værket af det Movement Conservatives har arbejdet ihærdigt på bagved kulisserne i mange årtier før 80erne og efter Reagan i fuldt dagslys. "Medløberne" vælger det, de har fået tudet ørerne fulde af hele deres liv som værende godt, gudsfrygtigt, og faderlandskærligt. De ser kritiske røster af Trump som farlige og nedbrydende. Ligesom i Tyskland i 30rene, mener de cirka 37% af amerikanerne (samme andel som valgte Hitler i det sidste demokratiske valg før diktaturet blev realiseret), at Trump vil gøre alt godt og trygt for dem. Og ligesom i 30erne, er det klart, at de tager fejl. Jeg takker dig Georg Metz for dette perspektiv. Jeg må indrømme, at det er godt at læse, at jeg "ikke er et ringe menneske" for mine tanker.

Erik Karlsen, Thomas Tanghus, Leif Høybye, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Gitte Loeyche og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Skøn fortælling fra artiklen:
"Champagnen lå kun parat til at fejre hans (Francos) død. Den indtraf i 1975. Mand til mand lød historien, at man havde fragtet den døende olding, kunstigt holdt i live med slanger og maskiner, til den hellige by Lourdes, for at underet kunne ske. På kanten af det helligste af alle hellige kar tippede man rullestolen og hældte diktatoren i vandet med et plask. Boblboblbobl, sagde det. Efter at have ventet en halv time hvor der ikke skete mere, løftede følget øjnene mod himlen og hviskede bevæget: Miracolo!"

Eva Schwanenflügel og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar