Klumme

Georg Metz: Aflys det ofte ubærlige drukritual, som julefrokoster har udviklet sig til

Skik og brug under påtvungen forandring
DF’s selvafviklende Marie Krarup foreslog for nylig, at folk af anden etnisk baggrund bør gå til julefrokost og lære sig de danske værdier. En himmerigsmundfuld af visdom.

DF’s selvafviklende Marie Krarup foreslog for nylig, at folk af anden etnisk baggrund bør gå til julefrokost og lære sig de danske værdier. En himmerigsmundfuld af visdom.

Debat
23. oktober 2020

’Fjern din store fede hånd fra min røv, din klamme stodder. Jeg sms’er til Mette Frederiksen og melder dig. Og ræk mig så karrysilden.’

Julefrokoster bliver ikke mere, hvad de har været. Festlige øjeblikke, når selskabets morsomme mand blev charmerende, hører til erindringen. Kravet om maskulin selvbeherskelse har kostet en radikal partileder jobbet og hans parti en god del respekt. Siden en overborgmester, der delvis bekendte festrelateret liderlighed og også måtte gå som socialdemokraternes næstformand.

Sådanne øjeblikke trækker avisoverskrifter: »Vidste Morten tog på Ida«, skrev Ekstra Bladet.

Ved den slags beskeder overvejer en jordekspedition af marsboere formentlig at kolonisere en anden planet, hvor de indfødte behersker sig selv såvel som sproget.

På lavere folkelige niveauer lister mangen en aldrende ungersvend nu rundt og ryster i buksen: Hvad har de mon på mig, fra dengang … Åh!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Metz, når han er bedst.

Per Torbensen, Helle Walther, Tino Rozzo, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Claus Oreskov, Hanne Ribens, jens raahauge og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Med sådan en veloplagt festtale må julestemningen da snige sig ind - med afstand naturligvis.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Claus Oreskov, Christian Mondrup, Hanne Ribens, jens raahauge, Gitte Loeyche og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Et festligt figurløb hen over øl, pølse og disses følger. Og så et herligt valg af illustrerende foto:
Under Dannebrog sidder Marie
og googler ordet himmelstige.
Med medisterfedt i mundens vige
ser hun så klart, hvad der er at sige
om sande værdier, hvor mand møder pige
til julefrokost i danernes rige.

Lene Timmermann, Lillian Larsen, Ari Arnold, olivier goulin, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Det, der undrede mig mest .. eller måske ikke .. ved billedet af Maria Krarup, var de halvtomme bogreoler bag hende. Det siger meget ;)

Jens Christian Jensen

Det kunne jo være at hun havde flere reoler med bøger andre steder i huset.
Bare for at holde den mulighed åben ;)

jens peter hansen

Hvad siger det om Maria Krarup at hun ikke har bøger på en reol ? Nu er det sådan set Marie Krarup der sidder der. Antyder du, Rolf Andersen at hun ikke kan læse eller hvad ??

Jeppe Lindholm

"Og ræk mig så karrysilden"

Kun hvis det er til en mand. Fremover må kvinderne selv hente deres karrysild.

Fremtiden kalder på de gode gamle hyggelige herre frokoster, herre runder og herre værelser.

Erik Fuglsang, Per Torbensen, Bent Nørgaard og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Metz. så man får lov at le. Glædeligt. Tak!

Henrik Ljungberg

Gert Lindberg, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, jens raahauge og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Den hadefulde udgave af #MeToo, der griber om sig i Danmark, har en stærk indbyggede selvforsikring. Kritisk indstilling er suspekt og i sig selv krænkende. Det ligger ligesom i luften at den kritiske person, selv har noget at skjule. Derfor velgørende af Metz tør tale om vildskuddene på denne moralske forargelses vækkelse. Den indeholder både Shit & Chanel, det burde være indlysende, men er det ikke længere. Også Metz må bedyrer at han ikke støtter lummerhed og overgreb, men for fanden er det ikke underforstået!
Bevægelsen der nu rummer alle former for forfølgelser (samt politianmeldelser på mistænkte), intimidering, offentlig auto-da-fé, bekendelser og endelig udstødelse af det gode selskab, er blevet et redskab i en uværdig magtkamp. En magtkamp der burde føres med åbent visir, og med politiske midler, fører nu skjult, med moralske opstød og bagtalelser.
Bob Dylan har for længst lavet en sang om denne situation: ” Bob Dylan - Rainy Day Women #12 & 35” med det sigende omkvæd:” Everybody must get stoned” først da er pøblen tilfredsstillet.
Læg mærke til det indledende musikalske barokke sammensurium, af modsatte toner, melodier, harmonier og rytmer. Det hele truer med at falde fra hinanden – ja sådan er dansk politik i disse dage
https://www.youtube.com/watch?v=fm-po_FUmvM

Jeppe Lindholm

Nu hvor vi er så rige, at vi ikke længere skal hakke roer, må vi jo hakke noget andet. Et eller andet skal tiden jo gå med. Og de unge damer har jo dagligt fået at vide, siden børnehaven, at de er centrum for verdens gang i Danmark. Og de har jo lært at snakke og argumentere for deres sag på et nærmest guddommeligt niveau.

- Hvem ka? Unge danske damer ka. Eller hva? Ja, det må vi jo så se.

Hvis der kommer noget nyt og endnu morsommere ind hidtil, så dør jeg virkelig af grin.

"Også Metz må bedyrer at han ikke støtter lummerhed og overgreb, men for fanden er det ikke underforstået!"

Der skal ikke bedrives heksejagt, men man skal nu heller ikke forklejne at der rundt omkring eksisterer lumre kulturer hvor en kønsopdeling af julearrangementet måske ville være en god ide.
Og det er stadig den der udsættes for chikane der må gå og hvis karriere det påvirker.

De få rådne æbler fordærver desværre resten af æblerne i kurven når der ikke siges klart fra. Så når du møder det så er det ikke indforståethed der er vejen frem. Dette er jo netop et opgør med indforståethedens kultur.
Det har en del tilfælles med problematikken omkring mobning. Man kan som kvinde sagtens blive både træt og ked af den lumre tone på arbejdspladsen. Det er ikke juridisk forbudt men det er respektløs opførsel som vi gerne skulle af med. Uden ledelsens hjælp kommer dette aldrig til at ske og slet ikke når det der foregår er indforstået.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/virksomheder-giver-sexisme-ofre-mundku...

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Lene Timmermann og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Jeg tror helt oprigtigt, vi får nogle hyggeligere julefrokoster i år ved at gøre dem kønsopdelte, så vi især - med medisterfedt i mundvigen - kan reflektere lidt over dette efterår og dets implikationer.

Anne Katrine G. Gelting

..... drop den fortørnede snak om heksejagt, hetz og snerpethed de herrer.. indtil videre viser det sig at blandet andet Frank Jensen har opført sig grænseoverskridende gentagne gange og at unge kinder i mange år er stået model til meget dårlig adfærd uden at blive hørt...så nu er det tid til at i lytter imens i spiser jeres karrysild...

Morten Balling

Kære Georg Metz

Normalt finder jeg sprogets værdi groft overvurderet. Ord er bare ord. Det er det ordene betyder som har værdi. På den anden side; nogle af dine sprogblomster er så sublime at det nærmer sig kunst.

Gitte Runge, Helle Walther, jens raahauge, Anina Weber og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

@Claus Oreskov, 23. oktober, 2020 - 17:19 : "Bob Dylan har for længst lavet en sang om denne situation: ” Bob Dylan - Rainy Day Women #12 & 35” med det sigende omkvæd:” Everybody must get stoned” først da er pøblen tilfredsstillet. Læg mærke til det indledende musikalske barokke sammensurium, af modsatte toner, melodier, harmonier og rytmer. Det hele truer med at falde fra hinanden – ja sådan er dansk politik i disse dage https://www.youtube.com/watch?v=fm-po_FUmvM ."

Hallo! "Bob Dylan har for længst lavet en sang om denne situation"? Den dag i dag skændes de kloge om "Everybody must get stoned" af marihuana, eller relaterer til en eller anden bibelsk kontekst? Dylan selv bedyrede højlydt allerede dengang, at sangen handlede ikke om euforiserende stoffer, men turde han indrømme, og prompte blive anklaget for at promovere narkokulturen? I USA? Nope. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Rainy_Day_Women_#12_%26_35 )

Verset "Everybody must get stoned" hører hjemme i sangen "Rainy Day Women #12 & 35" fra albumet "Blonde on Blonde" udgivet i.... 1966! At en amerikansk sang udgivet i 1966, for 54 år siden - kun 7 måneder efter at ordet 'sexisme' blev opfundet - skulle illustrere, endsige forholde sig til sexismens konsekvenser, i lighed med MeToo i Danmark anno 2020? No way.

Hørte Anna Lie Bak i morges, hun har skrevet ny bog, Uskyldig til det modsatte er bevist, og uanset hvad, skal vi huske på det som et retsprincip. Hun stillede op for V, men blev ikke valgt. Så politisk er vi uenige, men hun havde nogle forklaringer, som jeg godt kunne genkende . Alt er jo ikke blot sort eller hvidt. ej heller i me too sager. Godt der er kommet fokus og godt der ryddes op, men retsprincipperne skal overholdes.

Morten Balling, Rolf Andersen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar