Kommentar

Jeppe Kofod: Vores klimastrategi er fuld af konkrete indsatser, der inspirerer andre lande

Regeringens globale klimastrategi driver omstillingen frem gennem samarbejde og alliancer med andre lande og ikkestatslige aktører. Vi tror ikke på sanktioner, men tager lederskab både i EU og gennem strategiske partnerskaber med eksempelvis Indien, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dette debatindlæg
’Vi har netop indgået et grønt strategisk samarbejde med Indien. Med samarbejdet skal vi understøtte Indiens grønne omstilling med dansk erfaring fra årtiers grøn omstilling. Det er hele den danske ressourcebase, der skal i spil, og vi skal levere helt konkrete løsninger,’ skriver udenrigsminister Jeppe Kofod i denne kommentar om regeringens globale klimastrategi.

’Vi har netop indgået et grønt strategisk samarbejde med Indien. Med samarbejdet skal vi understøtte Indiens grønne omstilling med dansk erfaring fra årtiers grøn omstilling. Det er hele den danske ressourcebase, der skal i spil, og vi skal levere helt konkrete løsninger,’ skriver udenrigsminister Jeppe Kofod i denne kommentar om regeringens globale klimastrategi.

Peter Nygaard Christensen

Debat
24. oktober 2020

Klimakrisen skriger på handling. Hver dag uden handling er et brud på den forpligtigelse, vi har over for vores børn: at videregive dem en klode, der er i bedre form end den, vi selv overtog. Vi ved alle, at vi har meget travlt, hvis det skal lykkes.

Derfor tænker vi i regeringen klimaet ind i al udenrigs- og handelspolitik og eksportfremme. Og derfor glæder det mig, at der er så stort fokus på det internationale klimaområde. Jeg læste derfor også med interesse sociolog Pil Christensens klumme den 20. oktober om regeringens strategi for global klimaindsats.

Regeringen har fremlagt en langsigtet global klimastrategi med overordnende pejlemærker for indsatsen, men også et konkret initiativkatalog for det kommende år. Sidstnævnte indeholder en lang række konkrete tiltag på det globale område, og allerede næste år udarbejdes et nyt katalog som en del af regeringens klimaprogram. Strategien er operativ for vores arbejde og understøtter, hvordan vi effektivt engagerer os globalt for opfyldelse af Parisaftalens målsætninger.

EU’s 2030-mål skal opjusteres til mindst 55 procents reduktion og klimaneutralitet senest i 2050. Det betyder også, at regeringen ønsker at gå videre og arbejder for et mål på 65 procent. Et mål på 65 procent må dog ikke gøre det vanskeligere og dyrere at nå det danske 70 procents mål, som i forvejen kræver en enorm indsats.

Samarbejde er vejen frem

Med strategien ser vi altså på tværs af sektorområder for at øge globale klimaambitioner, reducere udledninger, drive tilpasnings- og modstandsdygtighedsinitiativer i kampen mod klimaforandringerne, vende finansieringsstrømme mod det grønne og samarbejde med erhvervet om grønne løsninger.

Danmark kan først og fremmest drive den grønne omstilling fremad igennem samarbejde, dialog og alliancer med lande og ikkestatslige aktører. Vi tror ikke på sanktioner. Vi går forrest, og med vores handlinger inspirerer og præger vi andre lande til at hæve deres ambitioner. Det er på den måde, at Danmark er i gang med at tage lederskab for den globale klimaindsats og en retfærdig global omstilling.

Kernen i klimaindsatsen er den globale udfasning af kul, som er hovedsynderen, når vi taler CO2. Kina, Indien, Japan, Sydafrika, Sydkorea, Mexico og Indonesien udgør tilsammen mere end 40 procent af den globale drivhusgasudledning. Vi har netop indgået et grønt strategisk samarbejde med Indien. Med samarbejdet skal vi understøtte Indiens grønne omstilling med dansk erfaring fra årtiers grøn omstilling. Det er hele den danske ressourcebase, der skal i spil, og vi skal levere helt konkrete løsninger. Vi arbejder også på at indgå et tilsvarende grønt strategisk partnerskab med Sydafrika og på at indgå nye grønne handlingsplaner for vores eksisterende strategiske partnerskaber med Kina, Japan, Sydkorea, Mexico og Indonesien. Det er ikke luftkasteller, men noget der batter konkret.

Parisaftalen er med

Klimaforandringerne handler også om sikkerhed og stabilitet. For forandringerne truer med at gøre udfordringerne med fattigdom, mangel på mad og vand, krige og konflikter endnu større. Det vil lede til mere immigration. Derfor er klimaforandringer også udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det er derfor, at klimastrategien arbejder på tværs af sektorpolitikker. Og det er derfor, at de udenrigs- og sikkerhedspolitiske aspekter af klimakrisen vil blive belyst i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, vi er i gang med at formulere netop nu.

Vi arbejder også for, at EU for alvor går i spidsen for den grønne omstilling. Her spiller handelspolitikken en nøglerolle. Det er vigtigt, at handelspolitikken er fri, fair og bæredygtig, og at den bidrager til at indfri Parisaftalen og verdensmålene. Parisaftalens mål er en del af EU’s nyeste handelsaftaler, for eksempel den med Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay.

Danmark arbejder nu for, at handelsaftalernes krav om bæredygtighed gøres endnu mere forpligtende og for en stærkere håndhævelse af dem. Vi arbejder for at få integreret ambitiøse miljø- og klimamål i handelsarbejdet, ligesom vi vil reducere CO2-udledninger ved at skabe de bedst mulige rammebetingelser for internationale handels- og investeringsstrømme.

Vi presser også på for, at forhandlingerne i verdenshandelsorganisationen, WTO, om grøn handelsliberalisering bliver taget op igen. Vi skal have sat told på grønne varer og tjenesteydelser ned. Det vil øge eksporten af bæredygtige løsninger.

Vi ser også på grønne mærkningsordninger og standarder i handelspolitikken. Derudover ønsker vi en mere aktiv indsats i EU for udfasning af subsidier til fossile brændsler.

Klimakrisen skriger på handling. Regeringens klimastrategi er et ambitiøst svar. Vi er som beskrevet i fuld gang med konkrete indsatser – og der kommer flere til i det kommende initiativkatalog. Vi ved alle, at vores børn kigger på os.

Jeppe Kofod, udenrigsminister (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

...
Det lyder så fint.
Men I vedtog lige i EU en aftale omkring landbrugstøtte, der ingen krav havde til landbrugeres CO2 reduktion. Ingen. Og hvoraf kun sølle 20 procent (intet) af støtten blev givet til (nogenlunde ihvertfald på papiret) grønne tiltag. Der er en tæerkrummende elendig Mercosuraftale på vej.
Ja: dialog er godt. Men når det - trods ihærdig indsats og tak for det, ender i tågesnak: så ER sanktioner vejen! Fordi: det ikke er rare intentioner der lader os undslippe en temperaturstigning på 4 grader, eller al den elendighed globalt for alle arter også vor egen af-art, det gør kun: handling. Og den skal være grøn. Og den skal være global. Og det skal være nu. Du kan hjælpe EU og alle medlemslande til helt konkret at se katastrofekursen i øjnene, Jeppe. Be om. Det gælder alt liv i al frem og nutid. (Og hold fast i videomøderne! Det er rigtigt positivt for Co2udledningen) Tak!

Flemming Skovbjerg , Carsten Wienholtz, Søren Cramer Nielsen, Mogens Holme, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Søs Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

Det er bestemt positivt at Danmark prøver at støtte Indiens grønne omstilling. Det er der brug for. Men derfor kan Danmark jo godt, både individuelt og ikke mindst med de andre EU-lande, støtte Indiens demokratiske udvikling. Og vi kan være med til at sikre at den danske indsats inddrager lokalbefolkningen, hvor den vedvarende energi skal stå, at energien kommer de fattige tilgode, og at korruption minimeres. Det kan vi gøre både konkret i samarbejdet med Indien og mere generelt med krav til dansk eksport gennem eksportkredit, gennem udviklingsbanker m.m. Det bør langt klarere med i Danmarks globale klimastrategi. Indtil videre er den en strategi med mange pæne ord og færre konkrete krav, f.eks. til at sikre at dansk eksport er grøn og bidrager til en bæredygtig udvikling..

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Helle Walther, Eva Schwanenflügel og Marie Vibe anbefalede denne kommentar
Martin Nørgaard

Store og tomme ord

Søren Løvborg, Flemming Skovbjerg , Søren Cramer Nielsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Flemming Berger, Anders Graae, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Torben Skov, Gert Romme, kjeld hougaard, Eva Schwanenflügel, Søs Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det værste er at han/de formentlig selv tror på de tomme ord

Mvh Hanne Pedersen

Flemming Skovbjerg , Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Joy Nitav, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Torben Skov, Gert Romme, kjeld hougaard, Eva Schwanenflügel, Marie Vibe og Søs Jensen anbefalede denne kommentar

'ambitiøs' - vær opmærksom på dette ord næste gang I spiller bullshit-bingo!

Mogens Holme, Alvin Jensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

Jeg synes, det ser godt ud, hvorfor er man så forhippet på, at der kun er een løsning, der dur, nemlig venstrefløjens, SF Ø og Å R, der er jo mange hensyn at tage. Det er, som om, man tror, at bare man presser på og presser på og brokker sig og er utilfreds så forsvinder klimakrisen. Der er lavet en hel del tiltag, men befolkningen skal jo også kunne følge med, både menneskeligt og økonomisk. Vi skal nok nå det. At V siger regeringen nøler, helt ærligt, hvad har V udrettet de 14 år de havde magten ud af 18.

@Helle Walther fordi at blå blok overhovedet ikke kommer med en gemmenregnet løsning. Der er altså ikke så mange alternativer.

"Ja: dialog er godt. Men når det - trods ihærdig indsats og tak for det, ender i tågesnak: så ER sanktioner vejen! Fordi: det ikke er rare intentioner der lader os undslippe en temperaturstigning på 4 grader, eller al den elendighed globalt for alle arter også vor egen af-art, det gør kun: handling. Og den skal være grøn. Og den skal være global. Og det skal være nu. Du kan hjælpe EU og alle medlemslande til helt konkret at se katastrofekursen i øjnene, Jeppe. Be om. Det gælder alt liv i al frem og nutid. (Og hold fast i videomøderne! Det er rigtigt positivt for Co2udledningen) Tak!"

Og det kommer ikke til at ske, fordi appeller til det politiske niveau er stort set virkningsløse, hvis der ikke følger en businesscase eller 3 med for politikerne og de herskende klasser. Det hele skal give finanspolitisk 'mening' indenfor den bestående, defekte og repressive, verdensøkonomiske uorden.

Flemming Skovbjerg , Mogens Holme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Nå jeg har udtrykt mig lidt misvisende, jeg mener S og dets støttepartier har en god plan, men at støttepartierne også godt må forstå at der er flere hensyn at tage. Jeg synes JK siger det klart. Når så nogen skriver tomme ord osv osv, så synes jeg lige jeg måtte sige, ro på. Det er på vej.

jens christian jacobsen

Alle politiske partier er enige om, at netop deres vælgergrupper ikke bidrager til klimaforandringer, og at andre grupper må betale. Og de få tiltag, der kan blive enighed om, batter slet ikke for alle skal kompenseres, og ingen skal gå ned i levestandard.
Og selv det lidt ved de godt ikke kan lade sig gøre.
Derfor: Stem blankt og lav politik uden for parlamentet.

Hvis støttepartierne vil have mere klima, må de byde ind med modeller der ruller uligheden tilbage, og er socialt ansvarlig også for arbejdervælgere, og dem uden for de største byer.

Hver gang jeg ser Kofod optræde i div. medier, starter en indre film i mit hoved. En gyser om en voksen man midt i 30’erne, som manipulerer et barn på 15 til at dyrke sex med ham. Mine ører er døve...

Søren Fosberg

Joy: Ja, århundredets forbrydelse. Men du er da heldig du ikke får mareridt om kz lejrenes gaskamre hver gang du sætter tænderne i en gris eller kollapset af jordens biosystemer hver gang du rister en skive brød....

JN. Hvad har det med klima at gøre, det som artiklen handler om.

Joy tror på sin mor, når Mor engang har sagt at lille Joy er en sand engel. Derfor er vi andre alle synder for Vorherre (Joy N.)

Kære Jeppe, hvad med konkrete indsatser der nedbringer vores egen udledning? Vi er et af verdens rigeste og mest udledende lande, og det er som om I ikke rigtig bekymrer jeg om klimaet overhovedet, men bare forsøger at bortforklare problemerne, tørre dem af på andre (som her) eller snakke tågesnak. Come on ...

Carsten Wienholtz og Flemming Skovbjerg anbefalede denne kommentar
Flemming Skovbjerg

Nå da endnu en minister der har fået Dan Jørgensen "Influenza" ( Store flotte ord og INGEN konkret handling ! )

Godt nok Kofod! Strategiske samarbejdsaftaler om grøn teknologi er da i højeste grad vigtigt. Indien har i den grad brug for ny teknologi på området. Dette giver så også jobs i DK. Danmark kan ikke som lille nation med 5,6 mill mennesker flytte meget på CO2 området. Det kan vi derimod, hvis kæmpe nationer som Indien, Sydafrika m.fl. kan hjælpes hurtigere frem mod lavere drivhusgas udledninger. Jeg er positiv, hvad andet kan man være når vi står tæt på The tipping point?