Kommentar

Klimaaktivister: Der er intet bevis for, at gasledning til Polen fortrænger brug af kul

Den statslige virksomhed Energinet påstår igen, at gasledningen til Polen vil føre til store CO2-reduktioner, men den udokumenterede påstand bliver ikke rigtig af at blive gentaget. Fremlæg dokumentationen – ellers må borgerne stoppe byggeriet, skriver aktivister imod Baltic Pipe i dette debatindlæg
Debat
2. oktober 2020

Vanen tro er Energinet hurtigt ude med en reaktion på negativ omtale af Baltic Pipe. Den statslige virksomheds medieberedskab er velsmurt, men efter vores kritiske kommentar i Information den 23. september hilser vi naturligvis debatten velkommen.

Energinets replik i Information den 25. september bygger på en påstand om, at Baltic Pipe giver store CO2-gevinster. Desværre bliver en påstand ikke rigtig af at blive gentaget. En statslig virksomhed som Energinet bør kunne dokumentere rigtigheden af deres udtalelser.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen udtalte sidste år til fagbladet Ingeniøren: »Jeg kan ikke se, at nogen med fornuft har vist, at ledningen betaler sig selv tilbage, og at vi får reduceret CO2-udslippet i Europa«.

Tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er også enig. Under et samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg i 2018 sagde han: »Det kan ikke med sikkerhed forudsiges, om gassen fra Baltic Pipe vil fortrænge brugen af kul i Polen. Og i givet fald hvor meget.«

Ifølge Energinets egen business case for Baltic Pipe er det afgørende, at projektet er færdigt, før Polens kontrakt om levering af gas fra Rusland udløber. Gasledningen bygges således ikke for at erstatte kul med gas, som Energinet hævder. Den bygges for at erstatte russisk gas med norsk gas. Russisk gas udleder præcis den samme mængde CO2 som norsk gas, så hvori består CO2-reduktionen?

Det er ingen hemmelighed, at Polens energisystem er nedslidt og utidssvarende. At omlægge til vedvarende energi kræver store investeringer i begyndelsen, men vil på sigt være billigere end at renovere det gamle system, som kræver kul og gas.

Energinet hævder, at Baltic Pipe i fremtiden kan bruges til »grønne gasser«. Igen en udokumenteret påstand, som bygger på den vilde antagelse, at Danmark skal producere gas af vindmølleenergi til eksport.

Når hverken regeringen eller Energinet vil stoppe Baltic Pipe, må borgerne gøre det. Skriv derfor under på borgerforslag.dk, hvis du vil vise din modstand.

Jacob Sørensen, Jens Peter Madsen, Jesper Bisgaard Sanden, Marie Hagensen og Stine Krøijer er aktivister imod gasledningen Baltic Pipe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her