Kommentar

Lynetteholmens milliardbudget kan bruges bedre på Vestegnen

Pelle Dragsted drømmer om at sosu-assistenter og butiksansatte skal bo lækkert på Lynetteholmen. Det lyder smukt, men det er en dyr måde at byudvikle. De mange milliarder kunne bruges bedre på Vestegnen, skriver byplanlægger og forfatter Peter Schultz Jørgensen i dette debatindlæg
Debat
27. oktober 2020

Torsdag d. 22. argumenterede Pelle Dragsted i Information for, at jord skal være et fælles gode. Jeg kunne ikke være mere enig.

Det handler om København, hvor jorden bliver privatiseret via By & Havn for at skaffe penge til at bygge metro. By & Havn er gældsat, så Københavns byudvikling har været drevet af behovet for at skaffe penge til selskabet via grundsalg. Københavnerne mister altså demokratiske rettigheder, og salget er økonomisk kortsigtet.

Jeg deler derfor Dragsteds håb om en ny retning for København efter Frank Jensen. Borgerrepræsentationen bør for eksempel besinde sig og droppe beslutningen om at bygge på den fredede Lærkeslette på Amager fælled og den fredede Stejleplads i Sydhavnen.

Men desværre når Dragsted også frem til en fatal konklusion. Han skriver: »Lynetteholm skal være en fællesejet, bæredygtig ø med billige lejeboliger til butiksansatte og sosu-assistenter.« Det lyder umiddelbart smukt, men der er andre problematikker i forhold til Lynetteholm end ejerskabet af jord og billige boliger.

Øen er i sig selv er et misfoster. Lynetteholm er ikke et resultat af en helhedsplanlægning, men af en beslutning truffet i et lukket rum af Frank Jensen og Lars Løkke Rasmussen. Øen blev lanceret som et Kinderæg: »Der er tale om et projekt, der kan finansieres af egne indtægter,« skrev man. I dag er projektet underfinansieret med 20-50 mia. kr.

Lynetteholm er altså en dyr måde at byudvikle på. Samfundsøkonomisk kan milliarderne gøre mere gavn i en strukturel udvikling på Vestegnen og på Sjælland, og en øget koncentration af boliger og arbejdspladser ude i Øresund skaber mere trafik igennem byen og igennem Københavns Vestegn.

Lynetteholm griber desuden ind i Øresunds økosystemer og tager den store østhorisont fra byen. Det er imod det samarbejde, de svenske myndigheder har inviteret os til at indgå i for at sikre sundets økosystemer – blandt andet gennem mindre opfyldning.

Vi befinder os i et paradigmeskift, hvor urbanisering bliver noget andet, end det er i dag. Lynetteholm er blevet til i den verden, vi nu er ved at forlade.

Bevægelsen for at stoppe Lynetteholm vokser, og mange ønsker, at bruge Frank Jensens afgang til at give Københavns udvikling en ny retning. Der er brug for en tænkepause, så der kan laves en helhedsplan for regionen.

Peter Schultz Jørgensen er byplanlægger og forfatter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er til gengæld også vigtigt, at den udvikling så bliver i Vestegnens ånd, præcis med fælleseje og billige almene boliger til alle (gerne 100% - absolut minimum 50 %).

Den nuværende ny-udvikling i en række vestegnskommuner som Rødovre, Albertslund og Brøndby
går desværre mere i Frank Jensens retning med spekulationsbyggeri og dyr udlejning, der er til fordel for kapitalfonde og pensionskasser, men bestemt for beboerne eller sammenhængskraften.

Det er vist nærmest kun Ishøj og til dels Herlev, der bygger fælles og demokratisk, som i
Vestegnens gyldne år, hvor der sågar blev sikret et overskud af gode almene boliger, der i dag sikrer at så mange mennesker kan bo i Storkøbenhavn med non-profit husleje, beboerdemokrati, boligsocialt ansvar og sammenhold.

Erik Winberg, Thomas Tanghus, Freddie Vindberg, jens christian jacobsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

(Spekulationsbyggeri og dyr udlejning er) bestemt IKKE (til fordel) for beboerne eller sammenhængskraften.

Hans Ditlev Nissen, Erik Winberg og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det mig der har misforstået PD. Skrev han ikke bare, at hvis Lynetteholmen blev realiseret ,så skulle den "være en fællesejet, bæredygtig ø med billige lejeboliger til butiksansatte og sosu-assistenter"

Blackstone gnider grådigt sine hænder mod hinanden