Kommentar

Når ledere begår sexchikane mod deres medarbejdere, er det korruption

Efter tre år med #MeToo er det klart, at sexisme på arbejdspladsen ofte optræder i ulige magtrelationer, men debatten overser et vigtigt led. Når en leder misbruger sin betroede magt til at opnå seksuelle gevinster, er der tale om korruption – uanset om medarbejderen har indvilget eller ej, skriver bestyrelsesmedlemmerne i Transparency International Danmark Frederik Carl Windfeld og Jasmin Frentzel Sørensen i dette debatindlæg
Debat
15. oktober 2020

For tre år siden, den 15. oktober 2017, sendte den amerikanske skuespiller Alyssa Milano et tweet, der blev kendt som et vigtigt led i den globale bevægelse #MeToo. Den massive opbakning til bevægelsen vidnede om, at der var tale om mere end enkeltsager, nemlig et strukturelt problem.

Det samme billede tegner sig for tiden i Danmark, hvor et stort antal medarbejdere fra forskellige brancher har fortalt om deres oplevelser med sexisme og sexchikane i mødet med deres overordnede på arbejdspladsen.

Fælles for de hændelser, som er blevet beskrevet i de seneste måneders debat, er, at sexisme på arbejdspladsen hyppigt finder sted i ulige magtrelationer.

Med vores statsminister Mette Frederiksens ord er der tale om magtmisbrug. Transparency International definerer korruption som misbrug af betroet magt for egen vinding. Hvis en person misbruger en betroet magt til at skaffe sig private fordele, er det per definition korruption, uanset om gevinsten er af seksuel eller økonomisk karakter. Og lige præcis det perspektiv, synes vi, er gået tabt i debatten.

Flere gange ser vi debatten afsporet med henvisning til medarbejderens egen rolle i sager om sexisme og sexchikane i ulige magtforhold på arbejdspladsen.

Nogle spørger: »Kan medarbejderen ikke have indvilget i at have sex og så skiftet mening?«

»Er det ikke lige så slemt, at medarbejderen ikke vil offentliggøre, hvem de er blevet chikaneret af?«

»Kan medarbejderen ikke også have brugt sin seksualitet til at opnå en fordel – for eksempel en forfremmelse eller en lønforhøjelse?«

Når vi ser disse sager som korruption, bliver svaret imidlertid tydeligt. Det er kun én person, der har misbrugt sin betroede magt – og det er lederen.

Betroet magt

Hvis Sofie Lindes chef afkrævede hende en seksuel ydelse, misbrugte han sin betroede magt til seksuel vinding. Det er korruption. Vi betror ledere magt over andre medarbejdere, for at der kan blive udført et arbejde.

Når dette misbruges til privat vinding, er det korruption.

Selv hvis Sofie Linde i stedet havde opfordret til sex, så er det ikke et misbrug af en betroet magt. Sofie Linde var ikke betroet nogen magt. Der er ikke et misbrug. Det er ikke korruption.

I sager, hvor medarbejdere udsættes for sexchikane af deres ledere, er der én, der misbruger sin betroede magt.

Det er helt afgørende, at vi begynder at tale om #MeToo-hændelser mellem leder og medarbejder som korruption, fordi korruption i alle dens afskygninger er et strukturelt problem, der skal adresseres med omfattende kulturelle og strukturelle løsninger.

Frederik Carl Windfeld er bestyrelsesmedlem, og Jasmin Frentzel Sørensen er bestyrelsessuppleant i Transparency International Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@ Flere gange ser vi debatten afsporet med henvisning til medarbejderens egen rolle i sager om sexisme og sexchikane i ulige magtforhold på arbejdspladsen.

Nogle spørger: »Kan medarbejderen ikke have indvilget i at have sex og så skiftet mening?«

»Er det ikke lige så slemt, at medarbejderen ikke vil offentliggøre, hvem de er blevet chikaneret af?«

»Kan medarbejderen ikke også have brugt sin seksualitet til at opnå en fordel – for eksempel en forfremmelse eller en lønforhøjelse?«

Når vi ser disse sager som korruption, bliver svaret imidlertid tydeligt. Det er kun én person, der har misbrugt sin betroede magt – og det er lederen.@

En leder kan da sagtens blive forført. Andre end ledere kan også sagtens have kyniske motiver. Ellers et flot forsøg på at omskrive definitionen på korruption. Det er iøvrigt stadig forbudt at tilbyde fordele for sex på en arbejdsplads.

Er det også forbudt hvis det er den anden vej rundt?
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/bjarke-fik-tilbudt-blowjob-for-s...