Kommentar

Oven på klimaappel: Erhvervsledere, I skal ikke vente på politikerne

Hvis vi skal nå det ambitiøse mål om at reducere den danske udledning af CO2 med 70 procent i 2030, er der ikke tid til, at vi i energibranchen venter på politikerne. Vi skal nu selv i gang med at omsætte skåltaler til handling, skriver direktør for Renewables, Trading & Consulting hos EWII-Koncernen i dette debatindlæg
Lige meget om det drejer sig om havvindmøller, vindmøller på land, biogas eller grønne varmeløsninger, alt kan og skal kunne leve uden statslig støtte, skriver direktør for energikoncernen EWII i dette debatindlæg

Lige meget om det drejer sig om havvindmøller, vindmøller på land, biogas eller grønne varmeløsninger, alt kan og skal kunne leve uden statslig støtte, skriver direktør for energikoncernen EWII i dette debatindlæg

Lars Laursen

2. november 2020

139 erhvervsledere skrev for nylig i Dagbladet Information under på en klimaappel, der har til formål at minde politikerne om, hvor travlt vi har med at reducere det danske CO2-udslip, hvis vi skal nå det ambitiøse 70-procents-mål.

Det er vigtigt, at benspænd i lovgivningen på det grønne område bliver fjernet – for eksempel er godkendelsesprocessen af varmepumper af en vis størrelse meget langsommelig, og det gør ofte, at større projekter strander i bureaukrati. Det rimer ikke på, at der nu skal skub i den grønne omstilling. Men det ER en politisk opgave af fjerne disse forhindringer.

Når det er sagt, så betyder det ikke, at den grønne omstilling fortsat kun kan gennemføres fra Christiansborg af. Det kan den ikke.

De europæiske nationalstater har allerede i det seneste årti investeret milliarder af euro til at støtte op om gigantisk store, grønne projekter. Penge, som også kunne være gået til bedre pensioner, uddannelser til den næste generation, lavere skat eller hvad man nu er til.

At tro på, at den nuværende model, hvor stort set ingen grøn forretning er skalerbar uden massive subsidier, kan overleve, er naivt. Energibranchen har fået utroligt mange statslige støttekroner, men nu skal den kunne stå på egne ben. Lige meget om det drejer sig om havvindmøller, vindmøller på land, biogas eller grønne varmeløsninger, alt kan og skal kunne leve uden statslig støtte. Selvfølgelig er det så kun rimeligt, at løsningerne afgiftsmæssigt ikke gøres dyrere, end hvad de naturligt er – men støtte til havvindmøller eller beskyttende lovgivning til fjernvarmen er der ikke behov for.

Det her er, hvad den private sektor altid har været god til: at udvikle innovative produkter og drive omkostningerne ned, således at der skabes en naturlig efterspørgsel.

Nu skal skåltaler realiseres

Vi har i EWII-koncernen (som er en dansk energikoncern med både nationale og internationale aktiviteter, red.) sammen med andre på avisens forside opfordret politikerne til handling – nu skal vi i den private sektor sikre, at vi omsætter skåltalerne til konkret handling hjemme hos os selv.

Nogle forretninger er fortsat et sats – ingen kender fremtiden. Men vi ved, at mange helt konkrete tiltag giver mærkbare CO2-reduktioner, samtidig med at de er konkurrencedygtige – uden statslige støttekroner eller konkurrenceforvridende beskyttende lovgivning. Et af de eksempler findes i varmesektoren: Nemlig varmepumper – en afprøvet og næsten lidt gammeldags teknologi, der i disse år oplever en imponerende teknologisk udvikling. Hvor ældre varmepumper altid forbindes med lidt lunken varme i sommerhuset parret med en medfølgende kedelig elregning, så er det noget helt andet med moderne varmepumper, der let konverterer 1 kWh el til 3-4 kWh varme eller mere.

Samtidig er vi allerede i dag i stand til producere en varmetemperatur, der kan anvendes ikke kun til rumopvarmning, men også til industrielle formål. Om tre til fem år står vi sikkert teknologisk igen et helt andet sted, end vi gør i dag.

Svaret er varmepumper

Vi ved godt, at varmesektoren ikke er indrettet til konkurrence og frit leverandørvalg. Det er det, der er min pointe: De grønne produkter er der i dag. De leverer spektakulære CO2-reduktioner på op til 80 procent i forhold til de nuværende løsninger – og ikke kun i forhold til 1990-niveauet. Og deres udvikling bliver kun accelereret, hvis virksomhederne får lov til at bejle frit om kunderne. Fjern- og nærvarme på lige fod.

Det er derfor, det nu er privatsektorens tur til ikke kun at skrive fine appeller, men til at selv at være en del af løsningen: Vi har ikke tid til at vente på, at staten har løst (og derefter betalt for) alle problemer. Vi skal have alle mand på dæk nu.

Vores eget svar er, at vi satser på varmepumper: Vi har omlagt vores forretningsstrategi, opkøbt en varmepumpevirksomhed, opkvalificeret vores medarbejdere i teknologien og nu satser vi så benhårdt på, at varmepumper bliver det nye sort.

Vi anerkender, at det også er et område med udfordringer. Når vi støder på dem, så må vi justere og fortsætte. Men fremad skal vi.

Så vores klimaappel fra forleden gælder stadig – politikerne skal arbejde hurtigt, og de skal i gang allerede i dette efterår.

Men vi som erhvervsliv skal ikke vente på dem. Vi skal gøre os klart, at den appel er lige så meget rettet mod os selv.

Oliver Wolgast er direktør for Renewables, Trading and Consulting hos EWII Koncernen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ete Forchhammer
  • Lise Lotte Rahbek
Ete Forchhammer og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens christian jacobsen

Lyder fornuftigt. Men hvad er egentlig budskabet? At staten skal få fingrene ud? At erhvevslivet skal få fingrene ud? At varmepumper bare er sagen?