Læserbrev

Regeringen har spildt chancen for at bruge feriepengene grønt – nu må vi selv gøre det

Udbetalingen af vores indefrosne feriepenge er et godt billede på, hvor uambitiøs en klimapolitik regeringen fører – de prioriterer stadig økonomisk vækst højere end grønne investeringer og adfærdsændringer, skriver formand for Kundebonde, Rasmus Steffansen, i dette debatindlæg
Debat
6. oktober 2020

Du har nu fået adgang til dine indefrosne feriepenge. Du har også fået at vide, hvad du skal stille op med dem. De skal stimulere forbruget, så økonomien kan komme på ret køl igen efter coronakrisen. Ja, økonomien skal ikke bare på ret køl, den skal opad. Væksten skal i gang.

Det er dog efterhånden velkendt, at vi får overordentligt svært ved at afkoble den økonomiske vækst fra klima og miljøpåvirkninger. Og med regeringens lave ambitioner på klimaområdet, hvad enten det handler om jordfordeling, elbiler eller grøn skattereform, er der ingen trøst.

De råber efter teknologiske mirakler og investerer i grøn teknologiforskning, som tidligst kan få resultater langt ude i fremtiden. Det er billigere og mere politisk farbart end at kræve de adfærdsændringer, som klimaændringerne nødvendiggør, og som miljø- og biodiversitetskrisen igen og igen viser, er bydende nødvendige.

Deres prioriteter er tydelige, når det kommer til de indefrosne feriepenge, der nu bliver tøet op. Og det længe før tid. De skal bruges nu frem for at lade dem forblive indefrosset og derved investere dem i fremtiden. Tænk på den store grønne investeringsmulighed, vi nu går glip af, for i stedet at stimulere et klima- og miljøskadende overforbrug, som måske ikke engang giver arbejdsplader i Danmark. Hvorfor ikke beholde pengene i en grøn investeringsfond til at skabe grønne danske arbejdspladser?

Det er for sent nu. Fredag havde 1,6 millioner danskere anmodet om 34 milliarder.

Nu kan vi heldigvis selv bestemme, hvordan vi anvender pengene. Du kan for eksempel investere dem målrettet i lokale grønne tiltag, som skaber arbejdspladser, sikrer klima- og miljøvenlig udvikling og samtidig gavner dig selv her og nu. Du kan investere dem i et lokalt økologisk grøntsagsfællesskab baseret på ejerskab af jorden.

Igennem medejerskab af den lokale landbrugsjord kan du sikre en omstilling fra bunden og op, der tilgodeser klima-, miljø og biodiversitet. I Kundebonde er vi gået foran og har stiftet et andelsfællesskab, der har til hensigt at opkøbe landbrugsjord og drive kunde-bonde-fællesskaber. Når regeringen ikke vil, må vi selv investere i fremtiden.

Rasmus Steffansen er formand for Kundebonde og postdoc ved Aalborg Universitet.

 

Appel for klimaet

139 fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, politik, bevægelser og institutioner er på Dagbladet Informations initiativ gået sammen i en appel til regeringen og Folketinget. De opfordrer til, at der sættes handling bag Danmarks flotte mål om CO2-reduktion – ikke senere, men allerede dette efterår. Blandt dig i debatten med hashtagget #klimaappel. Og hvis du vil støtte appellen, kan du skrive under her.

Andre artikler i dette tillæg

 • Klimaappel til regeringen: Skriv under her

  6. oktober 2020
  Flere tusinde mennesker har tilsluttet sig den klimaappel, som 139 erhvervsledere, forskere og institutionsledere på Folketingets åbningsdag retter mod regeringen. Her kan du selv føje dit navn til listen
 • 139 erhvervsfolk, forskere og politikere retter klimaappel til regeringen

  6. oktober 2020
  Forhenværende klimakommissær Connie Hedegaard, Grundfos’ adm. dir. Mads Nipper og 137 andre fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, civilsamfundet og politik har på Informations initiativ underskrevet en klimaappel til regering og folketing. De advarer om, at tiden er ved at løbe ud. Du kan støtte appellen ved at underskrive her
 • Erhvervsleder, tidligere kommissær og forsker: Derfor skrev vi under

  6. oktober 2020
  139 fremtrædende erhvervsledere, forskere, og formænd for brancheorganisationer har sammen med blandt andre ungdomsbevægelser, grønne organisationer og politikere skrevet under på en appel til regeringen og Folketinget om at sikre, at Danmark lever op til målene i klimaloven. Information har spurgt en række af dem, hvorfor de har skrevet under
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Pengene går i stedet til møbler og elektronik. Det skal nok hjælpe på alt ifølge Mettemor.
Snake oil. Det smager godt, men du bli'r syg af det.

Jeppe Lindholm

Så snart Thailand igen lukker dørene op efter corona flyver jeg af sted med mine udbetalte feriemidler under armen. Og hvis de sidste 2 uger skulle komme til udbetaling flyver de samme sted hen.

Chris Skovgaard

Ja, Gud forbyde, at jeg selv må råde over egne penge .. så jeg kan implementere mere fornuftige løsninger i hverdagen

Hvorfor ikke beholde pengene i en grøn investeringsfond til at skabe grønne danske arbejdspladser?

Svar: Fordi feriepengene tilhører den individuelle lønmodtager, så de skal aldeles ikke inddrages i skatter for at blive hældt i endnu en revision-krævende fond med en tung administration bestående af højtbetalte akademikere og ledere. Det ville være tyveri ved højlys dag af flittige lønmodtagers penge.

Fingrene væk!