Rune Lykkeberg: Det værste Trump har gjort ved amerikanerne

Det, vi frygtede mest ved Trump for fire år siden, er ikke blevet til virkelighed. Alligevel er det, som om han har udløst en kulturel katastrofe og fremkaldt noget ødelæggende i hele USA, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
»Trumps demonstrative foragt for civiliserende normer og skamløshed har fremkaldt det værste i hans modstandere. Højt begavede intellektuelle, som før bestræbte sig på analytisk at se en sag fra to sider, cirkulerer nu bare skældsord om præsidenten, og politiske kommentatorer hylder den åbenlyst svækkede og afdankede Joe Bidens valgkamp, som om han var den frelser, de har brug for,« skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme. Arkivfoto.

»Trumps demonstrative foragt for civiliserende normer og skamløshed har fremkaldt det værste i hans modstandere. Højt begavede intellektuelle, som før bestræbte sig på analytisk at se en sag fra to sider, cirkulerer nu bare skældsord om præsidenten, og politiske kommentatorer hylder den åbenlyst svækkede og afdankede Joe Bidens valgkamp, som om han var den frelser, de har brug for,« skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme. Arkivfoto.

Mandel Ngan

Debat
10. oktober 2020

Vi var virkelig bange, dengang Trump blev valgt. Jeg forestillede mig voldelige optøjer, det amerikanske raseri sluppet løs med de 100 millioner håndvåben, som findes i befolkningen, og nye krige ude i verden.

Sådan oversatte jeg frygten til billeder af noget velkendt forfærdeligt.

Fire år senere må vi konstatere, at det ikke gik sådan. Ingen nye krige, masser af vanvid, men ikke mere vold og ikke vildere optøjer i USA, end vi er vant til.

Alligevel er det, som om noget farligt og ødelæggende har fundet sted i USA. Det er bare frygteligt på en anden måde end det, vi for fire år siden var bange for.

Kultursnob på politistation

En af de bedste fortællinger om det, der er gået helt i stykker i Amerika, er den nye spillefilm Coastal Elites på HBO.

Miriam, en pensioneret jødisk skolelærer i New York, der bærer sin mulepose fra National Public Radio som et personligt logo i gadebilledet og dyrker New York Times som en eksistentiel garanti for dannelse og godhed i verden, siger, at hun »hader at være sådan her«.

Hun er rasende, når hun går i seng, og hun er ved at få et angstanfald, når hun står op.

Da hun var ung, og Nixon var præsident, og hun arbejdede som tjener på en restaurant, var det også slemt, fortæller hun.

Men det var ikke sådan her.

»Jeg hadede ikke de andre mennesker dengang, de mennesker, som kommer fra Nebraska og Alabama. Jeg vinkede til dem, når vi fløj hen over deres stater,« erindrer hun.

Og når de kom fra provinsen ind til New York, viste hun dem vej til det teater, hvor de skulle se The Lion King.

Dengang var hun ikke bange for deres grimme sprog og ubehagelige holdninger, fordi hun kunne flyve hen over dem og se overbærende ned på dem.

»Det er ham, der har gjort det,« siger Miriam.

Det er komisk, at hun ikke vil sige Trumps navn, for han har besat hendes tanker og følelser og fornemmelser for andre. Tidligere på dagen er hun stødt på en mand på omkring fyrre på en cafe i Greenwich Village, som sad i vindjakke og cowboybukser med en rød »MAKE AMERICA GREAT AGAIN«-kasket på hovedet. Først tænkte hun, at det var performanceteater. Men så sagde manden højt, mens han læste sin konservative avis, det, Trump plejer at sige om Hillary Clinton: »Spær hende inde.«

Det blev Miriam så rasende over, at hun stjal hans kasket og stak af med den. Nu sidder denne småborgerligt distingverede kultursnob på en politistation. Hun er arresteret.

Alle er blevet vanvittige

Coastal Elites er blevet udsat for voldsom moralsk kritik for at være naiv, politisk tonedøv og gøre grin med noget, den burde tage alvorligt: »Har vi ikke lidt nok?« spørger anmelderen Hannah Giorgis i The Atlantic. Men det, der gør filmen fremragende, er, at satiren er solidarisk.

Den udstiller Trumpmodstanderne ironisk, men afdækker også Trump som en ødelæggende kulturel tilstand. Hans demonstrative foragt for civiliserende normer og skamløshed har fremkaldt det værste i hans modstandere. Højt begavede intellektuelle, som før bestræbte sig på analytisk at se en sag fra to sider, cirkulerer nu bare skældsord om præsidenten, og politiske kommentatorer hylder den åbenlyst svækkede og afdankede Joe Bidens valgkamp, som om han var den frelser, de har brug for.

Efter fire år med Trump er CNN blevet til en parodi på en nyhedskanal, hvor værterne tilsyneladende uden selvkontrol hælder skældsord ud over præsidenten, og The New York Times har med den mest tarvelige begrundelse fyret en debatredaktør, der trykte en kronik af en senator med samme synspunkter som præsidenten.

Alle synes radikaliserede af Trump, og vanviddet er endda blevet noget, man sælger abonnementer, bøger og alt muligt andet på. Modstanden mod Trump forekommer nærmest at være blevet en livsstil og en forretningsmodel, så man tjener penge på det, man bekæmper, og lever af det, som undergraver en selv. 

Det er en suveræn metafor for den katastrofe, vi anede, men ikke kunne forudse, at en snobbet, men også sød og velmenende pensioneret skolelærer er blevet så radikaliseret, at hun bliver lovovertræder. 

Vi har virkelig brug for, at det snart er slut.

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det er rigtig skidt, hvis Donald Trump virkelig har kaldt faldne soldater "suckers and losers".

Sandt er det i hvert fald, at Trump ikke i sin tid - under Vietnamkrigen - skulle nyde noget af militærtjenesten. Den daværende værnepligt var hullet som en si, så det var ikke svært for unge mænd fra ressourcestærke familier at undgå at aftjene værnepligten.

Men det vil vi da ikke bruge imod ham ??
Tvært imod - det var glimrende, at værnepligten blev så upopulær og i vid udstrækning brød sammen, så amerikanerne måtte afslutte krigen og få sig hummet ud af Vietnam.

Én positiv ved Donald Trump er, at han ikke vil rode USA ind i flere krige nogetsteds på denne klode. Trump er isolationist af den gamle amerikanske skole.

Desværre spilder det over i USA's handelspolitik.

Siger og skriver:
På sin første fulde dag i Det hvide Hus trak Trump USA ud af både TTIP & TPP, så han er bestemt en isolationistisk Røv med Ører - men der er dog forsonende træk.

Niklas Hovgaard, Claus Nielsen, Alvin Jensen, Karsten Aaen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Som sædvanlig en fin og tankevækkende leder fra Rune Lykkeberg. Og især tak for disse ord: '..den åbenlyst svækkede og afdankede Joe Biden.'
Verden går en kold tid i møde.

lars søgaard-jensen, Kenneth Graakjær og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Jeg hældte CNN ud af TV-pakken for et par år siden.
Det var ikke til at holde ud at høre på den gang anti-Trump røg, totalt uden forsøg på perspektivering eller kontekst - og så skulle man oven i købet betale for det !!

Så ud med CNN.

Men du må tage en snak om CNN med Georg Metz, jeres klummeskriver.

Georg Metz er en stor undskyldning for CNN.
Han fik sågar rodet de højere magter & Shakespeare ind i al det ævl -
"Her står jeg og kan ikke andet. Gud hjælpe mig. Amen"

Hverken Trump eller CNN er al det værd.

@Torben Lindegaard
Tror du at det nyligt vedtagne militærbudget på 7.500 milliarder dollats skal bruges i en borgerkrig i USA eller til at dræbe flere uskyldige i lande langt fra USA?
Jeg tor ikke på det fredelige i Trump - han har kritiseret krige igangsat af tidligere præsidenter - mon han vil holde sig fra selv at føre krig ?
Jeg tror det ikke! se bare på magtovertagelsen i Bolivia som jo ikke eksisterer i dansk presse - mon ikke det er godkendt af Trump. Og monitoreret af CIA.

lars søgaard-jensen, Sarah Schein, Jonna Jensen, John Liebach, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, Rolf Andersen, John Andersen, Anker Heegaard, Hans Larsen, Elisabeth Andersen, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Alle, der ikke kaster sig ind i kampen, samtykker, og det bevirker at de horrible forhold fortsætter. Det som foregår i medierne er uhyre grimt, men det afspejler meget klart det samfund som multimilliardærerne efterhånden har skabt. Man kan ikke bebrejde de medier som har kastet sig ind i kampen. Tværtimod må man sige at det var da på tide - på baggrund af den ekstreme ulighed der er skabt i USA over fire årtier. De fleste har set kurven som illustrerer uligheden. Hvis uligheden ikke var tvunget igennem, ville arbejderen derovre have det dobbelte i løn i dag.

Uligheden har udløst en kulturel katastrofe og fremkaldt noget ødelæggende i hele USA, hvor der er masser af vanvid og vildere optøjer. Dem som er mest undertrykte nemlig Afro-amerikanerne, har endeligt fået nok og kræver forandringer. Den sociale kamp kan kun komme ved at folk går ud på gaden. Dem som har formuer har været villige til at tage chancen: "Så længe oprøret ikke kommer, fortsætter vi med at skabe ulighed".

Systemet er råddent; det ville simpelthen ikke være muligt at flytte så mange penge væk fra de 99 % hvis ikke hele systemet var gennemtæret. Politikerne bruger det meste af deres tid på at skaffe penge til deres egne kampagner, for at holde sig ved magten, og det er uhyre sjældent at pengene kommer fra de fattigste. Forhåbentligt kender de fleste historien om Kock-brøderne, som er nogle af dem, der med deres milliarder korrumperer hele det politiske system.

På samme måde findes der herhjemme rige, som betaler politikerne og de politiske partier, for at få gennemført de politikker, som gavner dem selv. Uligheden stiger hvert år, dette skal stoppes, men hvordan? Dem som styrer medierne forhindrer kampen i at nå ud til en bredere befolkning, hvad har vi så tilbage? Det billede som tegnes i medierne er rosenrødt; Danmark er det mest lige samfund i verden og det mest grønne, vi er de mest lykkelige, og alle har en fair chance. Sandheden er en hel anden, hvilket dem som har fulgt med også også ved. Men det er som om at befolkningen flest får fortalt en hel anden historie, det er fantastisk godt klaret - der skal et stort arbejde til for at mørkelægge den virkelighed som underklassen er underlagt.

Ingen får bedre forhold, ved at fortælle om de problemer, der findes i et samfund, det ser vi tydeligst herhjemme: Danmark er et tydeligt bevis på, at vi ikke fjerner fattigdommen og mindsker uligheden, ved at skrive om det. Dem, som det går ud over, går i seng, og er ved at få et angstanfald, når de står op. De er rasende.

Skal vi have lignende kampe herhjemme? Problemet er, at præcis det samme foregår her; uligheden er steget i fire årtier, og de sidste tyve år er der skabt fattigdom, ved lov af Folketingsmedlemmerne. Men medierne mørkelægger grundlæggende hvad der foregår. Se på hvad medierne fyldes med i stedet for!!!

Højt begavede intellektuelle, som bestræber sig på analytisk at se sagerne fra to sider, sikrer bare at status quo bevares, og politiske kommentatorer hylder helt åbenlyst det nuværende system der har bevirket, at de selv er blevet en del af de formuende. Overklassens demonstrative foragt for civiliserende normer og skamløshed har fremkaldt det værste i mands minde; Danmark er blevet et yderliggående højreorienteret land. Når Trump går af, skal vi nok høre dem fortælle om alt det fantastiske, han har lavet for verden.

lars søgaard-jensen, Alvin Jensen, Jan Nielsen, Jan Fritsbøger, Jens Flø, Karsten Aaen, Ruth Sørensen, Tomas Hoch, Peter Wulff, Birte Pedersen, Karsten Nielsen, Rolf Andersen, Hanne Utoft, John Andersen, Egon Stich, Finn Jakobsen, Dan Jensen, Ole Svendsen, Anne Christensen, Estermarie Mandelquist, Søren Dahl, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

..."Efter fire år med Trump er CNN blevet til en parodi på en nyhedskanal, hvor værterne tilsyneladende uden selvkontrol hælder skældsord ud over præsidenten"...

Man skulle jo tro du havde fået en hjerneblødning, Lykkeberg. Sikke da noget ævl at lukke ud. Du synes måske at Rupert Murdochs FOX News har en bedre dækning af Trump & Co og det land han er præsident i? At kalde CNN en parodi på en nyhedskanal uden at forklare nærmere, fortæller mig at jeg fremover skal læse dine betragtninger med meget stor skepsis. Hvis jeg da i det hele taget vælger at læse dem.

PS.: Jeg ser jævnligt CNN. Og forstår godt deres bekymringer vedr. Trump og den fare han udgør for det amerikanske demokrati og samfund.

CNN er vel den eneste amerikanske nyhedskanal som prøver at afdække Trumps mange daglige løgne.

Jonna Jensen, John Liebach, Alvin Jensen, kjeld hougaard, Jan Fritsbøger, Leif Høybye, Dennis Madsen, John Andersen, Hans Larsen, Elisabeth Andersen og Kirsten Brocks anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Civil war is unlikely, but the weeks and perhaps months after election day will surely be fraught. Even if Trump is ultimately forced to relinquish power, his core adherents will continue to view him as their leader. If he retains power, many if not most Americans will consider his presidency illegitimate.

So whatever happens, Trump’s megalomaniacal ego will prevail. America will have come apart over him, and Trump Nation will have seceded from Anti-Trump Nation."

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/sep/27/donald-trump-ameri...

Uligheden har bragt Trump til magten.
Nu er splittelsen total, men på kryds og tværs af etnicitet, klasse, demografi og parti.

Og den vil fortsætte efter valget, hvem end der vinder.
Trump Junior står og venter i kulissen.

Alvin Jensen, Josephine Kaldan, Jens Flø, Karsten Aaen, Leif Høybye, Olaf Tehrani, Rolf Andersen, Dan Jensen, Ole Svendsen, jens christian jacobsen, Troels Ken Pedersen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Det gik desværre for hurtigt med at læse Lykkebergs indlæg. Kan se at det var en anden kilde han henviste til. Beklager. Forøvrigt bør der være en redigeringsfunktion i dette kommentar-forum hvor man kan rette efter indsendelse - i hvert fald i de første 5-10 minutter efter "send"-knappen er aktiveret.

mvh. Jørgen.

lars søgaard-jensen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Birte Pedersen, Olaf Tehrani, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Når vi nu får vide at 59 amerikanere har en lige så stor formue som den fattigste halvdel af befolkningen, så er det vel ikke så mærkeligt at mange amerikanere stemmer på Trump...

dette er netop offentliggjorte tal fra den amerikanske nationalbank "The Federal Reserve System".

Denne enorme økonomiske ulighed - bl.a. skabt af outsourcing af millioner af gode, vellønnede industrijobs til Kina og andre lavkostlande igennem de seneste 20-30 årene - har nu skabt en politisk polarisering i USA som ikke mindst demokraterne er skyld i, og som Trump har gjort til et centralt tema i sin politiske strategi. Dog uden at fortælle at også republikanerne har en stor del af skylden for dette.

Hvis det demokratiske parti ikke meget snart adresserer dette og fokuserer intenst på at rette op på denne ulighed, så ser det meget sort ud for USA's samfund og sammenhængskraft fremover.

lars søgaard-jensen, Claus Nielsen, Alvin Jensen, Jens Flø, Jane Jensen, Birte Pedersen, Olaf Tehrani, Per Torbensen, Rolf Andersen, Hanne Utoft, Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Håber dygtige journalister er i stand til at dokumentere - og blive ved med det - de kræfter i det det amerikanske samfund der har betalt for/orkestreret valget af Trump og mange af de republikanske senatorer/guvernører som sætter egen magt og vinding først. Der har altid været brug for dygtige graver-journalister, men nok aldrig så meget som nu. Der findes gode dokumentarfilm herom, håber virkelig de bliver set også i USA, NU.
Gad vide hvad fremtidens "True Story" film vil afsløre om løgn og bedrag i (her) amerikansk politik - og hvordan nyhedsmedierne afdækkede/ikke afdækkede dem? Prøv at se denne film (så den i aftes på DR2) om hvordan Bush regeringen fremprovokerede krigen i Irak, en ren katastrofe.
Shock and Awe: (kan desværre ikke linke)
Amerikansk autentisk drama fra 2017. Efter terrorangrebet den 11. september 2001 beslutter præsident George W. Bush at invadere Irak for at fjerne Saddam Hussein fra magten. De fleste amerikanske medier accepterer præsidentens begrundelse for at gå i krig, men et hold journalister begynder at grave dybere. Sammen afslører de, hvordan magtmisbrug på højeste niveau førte amerikanerne ind i den længste og dyreste krig i landets historie

Alvin Jensen, Karsten Aaen, Birte Pedersen, Hanne Utoft, Trond Meiring, Dan Jensen, Ole Svendsen, Kirsten Brocks og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lisbeth Glud

Ja, "Shock and Awe" er nemlig en rigtig god film !!

Håber dette link hjælper, det er til Imdb :

https://www.imdb.com/title/tt5540992/

De nuværende optøjer i USA skyldes helt sikkert en ekstrem ulighed og at Trump hælder yderligere benzin på bålet + ryggesløse republikanere. Samt både Republikanere og Demokrater, der tilgodeser de milliardærer, som kaster mange millioner i deres valgkampagner. Så der føres politik til gavn for de få super-rige til skade for det store flertal, der lever fra lønseddel til lønseddel.

Men der er andre, og ganske stærke, kræfter på spil, som umiddelbart går under radaren:

Rusland har i mange årtier udøvet særdeles effektive dis-informations kampagner i andre lande for at de-stabllisere dem. Det gjorde de også i USA 2016 og de gør det i dag. Disse kampagner er særdeles veludførte.

Dis-Information defineres som "bevidst fordrejet information, som i det skjulte tilføjes kommunikations processen med det formål at manipulere og bedrage".
Bl.a. kortlægges potentielle konflikter i det pågældende land. Det handler så om, bl.a. vha. fake news, at blive ved med at forværre disse konflikter igen og igen.

Bare tænk på "pizza-gate" og alt det vanvittige vås som kommer fra QAnon.
Eller den konkrete demonstration mellem 2 modkulturer i USA, som var arrangeret af russiske internet trolde, som havde infiltreret begge modkulturer vha. sociale medier. De to grupper i USA var meget tæt på at ryge i totterne på hinanden. Der var bare ingen fra de 2 grupper, der havde opdaget at de i virkeligheden blev trukket rundt i manegen af russiske internet trolde.

Disinformations kampagner er meget langsigtede og kører over mange år. Målet med disinformations kampagner er, at der til sidst er så mange og så store konflikter i et land, at det bryder ud i lys lue og kaster landet ud i dyb, dyb krise.

Noget seriøst godt graver journalistik fra New York Times kortlægger metoden her:
https://www.nytimes.com/2018/11/12/opinion/russia-meddling-disinformatio...

En anden god artikel om emnet er her:
https://sizzle.substack.com/p/qanon-is-a-russian-intelligence-operation

Claus Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Jørgen Rink.
De 7.500 dollars er stemt igennem med hjælp og stemmer fra Nancy Pelosi og demokraterne. Faktisk gav de Trump mere end han bad om.
Stof til eftertanke...

Flemming Berger, Jens Kofoed, Per Torbensen, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeppe Bundgaard, Demokraterne stemte også for at man anvender midler, som stammer fra indefrysning af venezuelanske aktiver - fordi man (dvs. både Demokraterne og Republikanerne) er fast besluttet på at Maduro er en diktator (hvilket er decideret usandt) - på at opføre Trumps mur.

"Jeg tror det ikke! se bare på magtovertagelsen i Bolivia som jo ikke eksisterer i dansk presse - mon ikke det er godkendt af Trump. Og monitoreret af CIA."

Det igangværende kup mod Venezuela eksisterer heller ikke i dansk presse - og blandt Demokraterne har der kun været et absolut mindretal (bl.a. Sanders, Omar, Cortez), som har kaldt kuppet mod Morales i Bolivia for et kup. Hele DNC-toppen har udtalt sig med uld i mund, når den er blevet spurgt.

Alvin Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Jens Kofoed, Jeppe Bundgaard, Per Torbensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"At kalde CNN en parodi på en nyhedskanal uden at forklare nærmere, fortæller mig at jeg fremover skal læse dine betragtninger med meget stor skepsis."

Hér er et eksempel på hvor skandaløst, CNN rapporterer fra bl.a. Syrien:
https://www.youtube.com/watch?v=BJl7D7eRGzY

Det taler for sig selv - journalisten står og sniffer til en taske, hvorpå hun konkluderer at der 'definately' er noget, som lugter?! CNN-undersøgende journalistik af højeste klasse, på niveau med kanalens dækning af både Irak og Afghanistan, hvor man var magtens stenografer.

Men naturligvis er Fox News ikke mere troværdigt end CNN.

Alvin Jensen, kjeld hougaard, Karsten Aaen, Jens Kofoed, Jeppe Bundgaard, Per Torbensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Utroligt, som de fleste ryger direkte i krybdyrshjernen, og mister almindelig dømmekraft og kritisk sans, så snart talen falder på Trump.
At @Jørgen Tryggestad mener at CNNs dækning af Trump er saglig og redelig beviser netop ovenstående. Det beviser også mainstream medias evne til at manipulerer dem, der bruger for meget tid på deres dækning.

Claus Nielsen, Jens Kofoed, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Nu vi taler om pressens andel af misinformationen. En af de bedste, eller rettere værste, eksempler på manipulation med befolkningen, finder vi i Afghanistan-papirerne, som praktisk talt gik under radaren herhjemme. Information bragte en artikel og Deadline nævnte dem. I starten af december 2019 udkommer Washington Post med The Afghanistan Papers. Det er en skandale og en erkendelse på størrelse med The Vietnam Papers. Der er tale om årtiers svindel, propaganda og manipulation med befolkningen. Afghanistan Papirerne blev lagt på is i den danske presse af hensyn til de politikere og deres bagmænd som stod bag krigene der skabte kaos i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien, hvis konsekvenser med flygtninge verden stadig lever med. Stadigvæk i dag er der ingen herhjemme som har skrevet om hvem de ansvarlige er, og netop derfor har de ansvarlige haft mulighed for at fortsætte manipulationen med befolkningen.

I to årtier havde amerikanske og danske politikere og militærfolk løjet og sagt, at det gik fremad i Afghanistan, selv om det modsatte var tilfældet. Det viser hundreder af hemmeligt-stemplede papirer, som avisen Washington Post har afsløret. Manipulationen var nødvendig for kunstigt at skabe et flertal blandt befolkningen for krigene. Før hver ny krig udsendtes en massiv propaganda ud, al modstand bliver banket ned, dem som ikke er enige med USA bliver tromlet ned.

Fortielserne gjaldt også den danske indsats. Det handlede om samarbejdet med torturstaten USA, Bush, Rumsfeldt, Rice, Cheney, Powel, og torturcentre over hele kloden. Claus Hjort Frederiksen var chef strateg lige efter Anders Fogh Rasmussen, og derfor direkte medansvarlig bl.a. for mørkelægningen af forholdene omkring krigene, som USA og dets allierede startede. Skal vi fortsat finde os i at en hel nation er underlagt mørkelægning når det gælder så vitale informationer?

De fleste husker hvordan forsvarets talsmænd stod og grinede TV-seerne lige ud i ansigtet, og udtalte den ene løgn efter den anden, angående udliciteringen af tortur. Vores "Partners in Crime" USA droppede Geneve-konventionen, da de indledte krigen i Irak. Derefter opbyggede de tortur-centre rundt om på kloden, bl.a. i Polen, i hvilket tilfælde de ikke bare overfløj dansk territorie, men også landede i Danmarks lufthavne med fanger. Danmark gik med i krigene i Irak, Afghanistan, Syrien og Libyen. Til gengæld for krigsindsatsen, forsynede de 5 lande i koalitionen Danmark med informationer omkring evt. terrortrusler mod Danmark, det var Danmarks beskyttelses-penge. Den omfattende overvågning som vi lever under, er en del af den aftale; informationer om os alle, flyder frit mellem de 5 lande som er inderkredsen i koalitionen.

I Afghanistan var Al-Queida nedkæmpet efter få måneder i 2003, men de private militær producenter var ikke tilfredse med den korte indtjening. Investeringen i det politiske landskab gav pote. USA fortsatte, selvom der ikke var nogen som anede hvorfor USA stadigvæk var i Afghanistan. De store virksomheder fik USA til at pumpe uhyggelige summer ind i områderne og korruptionen steg til nye højder.

I Afghanistan havde USSR ført krig i årtier, men fandt ud af at det ikke var muligt at vinde, så kom USA og måtte gøre samme erfaring. I USA var der en republikansk senator som erkendte potentialet i at starte en krig, og med private midler fra milliardærer fik han USA til at jage USSR ud af Afghanistan og draget USA ind i en årtiers lang krig - Vilsons krig. 11. september medførte et ufatteligt hævntogt, i bytte for de ca. 3300 døde, krævede USA omkring 2 millioner døde, og skabte derved massiv kaos, og blev en terrorstat med torturlejre rundt omkring i verden.

Det er som om at alle erfaringerne fra DDR bliver brugt til at skabe NSA. Det er som om at alle erfaringerne fra Vietnamkrigen bliver brugt til at skabe krigene i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien. Men nu er krigene privatiserede. Forstået på den måde at våbenproducenterne er store private virksomheder. Og disse virksomheder har enorm magt. De har enorm erfaringer med krigsførelse. De kender verdens brændpunkter. De har tonsvis af rapporter om skøn af hvor mange penge de kan få ud af at puste til ilden. I USA er den militære produktion naturligvis i hænderne på private investorer. USA er verdens største producent af militærisenkram med hele 38 %. Deres interesse er så mange krige som muligt, og netop i Afghanistan så de deres snit til store indtjeninger. Konsekvenserne blev årtiers kaos i regionerne, hvilket gav IS medvind, hvorfor flere penge måtte pumpes ud for at bekæmpe dem. Forestil jer at alle disse titusinde kr. var brugt til at bekæmpe fattigdommen i verden i stedet for.

Finn Jakobsen, Alvin Jensen, kjeld hougaard, Jan Nielsen, Jan Fritsbøger, Flemming Berger, Poul Søren Kjærsgaard, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Peter Wulff, Arne Albatros Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

På mange punkter er Mikael Jensens fremstilling af krigsførelsen i Afghanistan og Irak, samt dens obskure implikationer og baggrunde, korrekt og væsentlig ... og ligesom der blev udviklet masser af propaganda for at fremme og sløre disse kriges bizarre karakter og hensigter, er der iht. krigen i Syrien sket en mobilisering af propaganda, som overgår. Følg hér Aaron Maté, som dels dokumenterer at bl.a. Biden (der i øvrigt fremhæver sit gode forhold til Erdogan) offentligt fortæller at de arabiske partnere var ved at lave et regulært militærkup i Syrien, mens han nedtoner det amerikanske ansvar og bidrag: https://www.youtube.com/watch?v=TnJYNCtwB60

Lækkede dokumenter viser at både UK, USA og andre vestlige magter lavede drejebøger, pushede historier i medierne og sikrede at den vestlige befolkning fik en særdeles enøjet og til tider fabrikeret fortælling om Syrien.

Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Peter Wulff og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Læs nedenfor om ARC, American Relief Coalition for Syria, som mobiliserede informanter, drev propaganda og helt bevidst bidrog til en re-branding af de ekstremistiske, stærkt kriminelle og grusomme militser, som på vegne af arabiske og vestlige stater erobrede store dele af Syrien og udsatte civilbefolkningen for utallige overgreb, mens kulturarv, energikilder og infrastruktur blev eksproprieret, misbrugt og destrueret, i bestræbelserne på at fjerne Assad fra magten:

https://www.arcsyria.org/

Det ser rigtigt pænt ud på overfladen, men når der graves under lakken, afdækkes en stærkt manipulerende og utroværdig produktion af nyheder, features o.a., som tangerer f.eks. den helt vanvittige propaganda der kørte iht. Saddam Hussein (de fleste husker forhåbentligt bl.a. den falske fortælling i FN om kuvøsebørn, som på Saddams ordre i 1992 blev smidt på gaden i Kuwait - og alle husker vel løgnene om Al-Qaeda relationen og WMD i Irak op til invasionen i 2003).

Med til misinformationskampagner hører også negligeringen/miskrediteringen af fortællinger som udfordrer den dominante diskurs - og i tilfældet Syrien er en dominerende diskurs at Assad i flæng udsætter den syriske befolkning for kemiske angreb. Det forholder sig imidlertid sådan at det eneste velundersøgte tilfælde af formodede kemiske angreb på civile i Syrien, angrebet i Douma i april 2018, er omgærdet af stærk kontroversialitet. Medarbejdere fra OPCW har offentliggjort materiale, som både iht. de faglige fund/estimater foretaget i Douma og mailkorrespondancer m.m.rejser stærk mistanke om manipulation i forbindelse med OPCW's formelle afrapporteringer til FN. Ikke blot kritiseres OPCW's rapporter af fagfolk og ansatte, herunder konkrete udførere af selve Douma-missionen, men også velrenommerede og prisvindende journalister rejser kritik. Hér er desuden The Courage Foundation tilbage i november 2018:
"The Courage Foundation Panel heard testimony and saw documentation from an OPCW official who was a member of the team investigating the alleged chemical weapon attack in Douma, Syria, April 2018. The panel, comprised of eminent individuals including José Bustani (the first Director General of the OPCW), Professor Richard Falk (Professor of International Law at Princeton and former UN Special Rapporteur) and Dr Helmut Lohrer (International Physicians for the Prevention of Nuclear
War), was unanimous in finding that ‘unacceptable practices’, involving suppression of information
aimed at reaching a ‘preordained conclusion’, had occurred during the Douma investigation."

https://couragefound.org/wp-content/uploads/2019/10/Letter-to-Permanent-...

De danske mainstreammedier har, i lighed med øvrige vestlige ditto, i det store og hele været tavse om denne sag, som både er central iht. det krigspolitiske, vestlige narrativ om Syriens styre og uhyre væsentlig for transparens og demokratisk raison i FN.

For interesserede er der mere baggrund hér (bl.a. whistleblower Ian Hendersons partsindlæg ved den nylige videokonference i FN):
https://www.youtube.com/watch?v=3L8RX9CD7NE
https://www.youtube.com/watch?v=0yqaSSxgA6A
https://www.youtube.com/watch?v=AxeylNJT7ws
https://www.youtube.com/watch?v=9thPJW9wgOo

Mikael Velschow-Rasmussen, Trond Meiring, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det værste Trump har gjort ved amerikanerne er at give dem det samme dårlige smag i munden - som resten af verden får - når deres præsident taler om American exceptionalism.

Claus Nielsen, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Ang. Lykkebergs opbyggelige texter. Al journalistik er uundgåeligt farvet af den virkelighedsopfattelse skribenten selv har. Derudover har ejeren af mediet, mediets mål med sin existens selvfølgelig betydning for valg af texter og hvilken ”sandhed” de vil fortælle læseren om. hvis Lykkebergs texter af og til kan læses som ”manipulation”, er det ikke nødvendigvis forkert opfattet. Lykkeberg ved generalforsamling 2018: ”Information har taget flere skridt væk fra at rapporterer nyheder mod at opbygge borgerne” [ikke alle ord med sikkerhed dem han sagde, men indholdet er]. Da jeg læste det gik min tanke, på grund af det usædvanlige ordvalg ”opbygge”, til Kierkegaards afslutning af Enten Eller ” Kun den sandhed er opbygger, er sandhed for dig”. Det gør ikke Information mindre læseværdig, men det er en god varedeklaration. Det er i høj grad kommentarerne som gør avisen interessant.

Måske er det ikke Trump men bare sociale medier og en anden kultur der har fået stemme og indflydelse - og så er løsningen på de tidligere magthavers tab jo ikke forsvundet med en anden end Trump. En rundgang på sociale medier i DK viser det samme billede og her det vel ikke Donald. Så en stor andel af befolkningen har fået en indflydelse, som de ikke havde før ...og det er vel OK i et demokrati?