Kommentar

At sammenligne corona med influenza er som at sammenligne pærer med bananer

Corona kunne have udmøntet sig langt værre, havde det ikke været for nedlukning, restriktioner og adfærdsændringer i samfundet. Derfor kan man ikke uden videre sammenligne corona med influenza, skriver Poul Erik Herløv Petersen i dette debatindlæg
Debat
8. oktober 2020

Information bragte den 1. oktober et debatindlæg af en professor i biologi, der sammenligner corona og influenza i Danmark.

Desværre kan man ikke umiddelbart sidestille coronaepidemien i Danmark, som har inkluderet nedlukning, restriktioner og adfærdsændringer, med tidligere års influenzaepidemier.

For med de tal kommer man nærmest til at sammenligne pærer og bananer.

Hvis vi skal foretage en reel sammenligning, er vi nødt til at prøve at korrigere på de forskellige faktorer, som har haft indflydelse på dødeligheden af de to sygdomme.

Vi skal for det første bruge tal for coronadødeligheden, hvis landet ikke var blevet lukket ned. Og her kan vi se på statistikkerne fra andre europæiske lande, som lukkede ned for sent (eksempelvis Italien, Storbritannien og Frankrig), at dødeligheden ligger fem til syv gange højere end hos os. Hvis et af disse lande slet ikke havde lukket samfundet ned, så kunne dødeligheden nok let være blevet ti gange så høj som i Danmark.

Man må retfærdigvis også sige, at influenzadødeligheden ville være højere i Danmark uden influenzavaccinen.

Ifølge Statens Serum Institut er det omkring 50 procent af de ældre over 65 år, som bliver vaccineret. Vaccinen har en effektivitet på lidt under 60 procent, hvilket betyder, at 30 procent af de ældre over 65 har immunitet over for influenza og derfor, at 70 procent er modtagelige.

Det medfører, at influenzadødeligheden i et scenarie uden 30 procent immune nok kan ganges op med en faktor omkring halvanden. Desuden vil der være en effekt af et øget smittetryk uden vaccine. Så et rimeligt estimat ville nok være, at influenzadødeligheden alt i alt ville blive fordoblet uden vaccine.

Epidemiforskerne kunne bidrage med meget mere, men skåret ind til benet, så vil en sammenlignelig situation uden coronarestriktioner og influenzavaccine nok betyde, at dødeligheden for corona ville stige mindst ti gange, mens den for influenza ville den stige til mindst det dobbelte i det danske samfund.

Dette tegner et billede af, at corona er en langt farligere sygdom end influenza.

Det kan derfor vise sig katastrofalt, hvis der breder sig den opfattelse, at vi ikke længere behøver at bakke op om Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Corona er farlig. Dødsensfarlig.

Poul Erik Herløv Petersen er pensioneret agronom og ph.d. i matematisk statistik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Erik
Tak for indspark, og med håb om at en med din baggrund læse denne kommentar. Der virker fuldstændig ligefremt at tilgå mortalitets statistikerne og så sammenligne forår 2020 med forårene for de mange sidste år. Er der markant forskel så er det vel en umiddelbar nobrainer at covid-19 er mere dødelig end influenza. Det virker dog ikke til at være noget der skrives/tales eller bringes særlig meget op og statistik fra marts+april(de umiddelbart "slemmeste måneder" i Europa lå tilgængelig allerede i juni.) Er jeg helt skævt på den her?

På forhånd tak for eventuel opmærksomhed.