Kommentar

Sygeplejerske: Som tak for min indsats mod corona straffes jeg med en regning fra a-kassen

Da coronakrisen ramte Danmark, tilsidesatte jeg mit fuldtidsstudie og stod klar på hospitalet for at kæmpe mod virussen. Som tak for min indsats har jeg fået en regning på et årskontingent fra min a-kasse, da min indkomst oversteg dagpengesatsen, skriver kandidatstuderende i sygepleje Nanna Vendelboe i dette debatindlæg
Debat
2. oktober 2020

I udlandet hyldes sygeplejersker og får lønbonus for indsatsen under COVID-19. Herhjemme straffes vi sygeplejersker under videregående uddannelse tværtimod for vores samfundssind. Grundet beredskabsarbejdet skal vi nu tilbagebetale det ellers frie årskontingent for medlemskab i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Som tak for min indsats i coronanødberedskabet fik jeg en regning på et årskontingent fra Din Sundhedsfaglige A-kasse.

A-kassen er underlagt Arbejdsdirektoratets paragraf 8 i bekendtgørelsen om betaling af medlems- og efterlønsbidrag. Et medlem kan få gratis studiekontingent under en videregående uddannelse, så længe den månedlige indkomst ikke overstiger højeste dagpengesats.

Men denne bekendtgørelse bør ligesom alt andet i det danske samfund tilpasses pandemien. For hvordan hænger det sammen, at jeg som sygeplejerske under videregående uddannelse, der har arbejdet i frontlinjen mod COVID-19, nu skal afregne ved kasse et?

Jeg valgte frivilligt at indgå i nødberedskabet. Dels fordi jeg har erfaring som sygeplejerske med svært lungesyge patienter og kan håndtere specialiserede iltbehandlingssystemer. Dels fordi jeg følte et enormt samfundsansvar for at hjælpe det danske sundhedsvæsen.

Jeg tilsidesatte mit fuldtidsstudie på kandidaten, og efter få dage stod jeg klar på Aarhus Universitetshospitals nyoprettede COVID-19-afsnit. Jeg var klar til kamp mod den dødelige virus. Efterfølgende har jeg undervist andre sygeplejersker i behandling og pleje af patienter med COVID-19.

Jeg fik et økonomisk skulderklap fra Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, idet de hævede det årlige SU-fribeløb for perioden. Styrelsen har vist ’samfundstak’ og anerkendt min og andre studerendes indsats. Så mangler vi bare den kære a-kasse.

A-kassen skulle da ellers være blandt de første til at dække min ryg i tilfælde af ændringer i den trygge hverdag. Men ikke når det gælder en global sundhedskrise.

Hermed en opfordring til Arbejdsdirektoratet og a-kasserne: Vis ’samfundstak’ for mit samfundssind, og eftergiv tilbagebetalingen af det fulde årskontingent. Ellers skal I vist til at udskifte jakkesættene med beskyttelsesdragter og værnemidler.

Nanna Vendelboe er kandidatstuderende i sygepleje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her