Klumme

Trump og republikanerne fører åben krig mod det amerikanske demokrati

De seneste fire år har Trump med republikanernes støtte undergravet de institutioner, han burde beskytte, fyret statsundersøgere for at passe deres job og afpresset andre staters regeringer. Selve det amerikanske demokratis overlevelse er på spil, skriver den amerikanske økonom Joseph E. Stiglitz i dette debatindlæg
»Trump og republikanerne har kastet en skygge over det amerikanske projekt og mindet os om, hvor sårbare – nogle vil sige fejlbehæftede – vores institutioner og forfatningsmæssige orden er,« siger den nobelprisvindende økonom Joseph E. Stiglitz i denne kommentar.

»Trump og republikanerne har kastet en skygge over det amerikanske projekt og mindet os om, hvor sårbare – nogle vil sige fejlbehæftede – vores institutioner og forfatningsmæssige orden er,« siger den nobelprisvindende økonom Joseph E. Stiglitz i denne kommentar.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Debat
19. oktober 2020

Ligesom Nero sad og spillede musik, mens Rom brændte, har USA’s præsident Donald Trump rendt rundt på sine underskudsgivende golfbaner, mens Californien brænder – og mens flere end 200.000 amerikanere er døde af COVID-19. Og ligesom Nero vil Trump utvivlsomt blive husket som en ekstraordinært ondskabsfuld, inhuman og muligvis vanvittig politisk figur.

I slutningen af september blev millioner af mennesker udsat for et 90 minutter langt spektakel kaldet en præsidentkandidatdebat, hvor Trump utvetydigt demonstrerede, at han ikke er egnet til embedet.

Over de seneste fire år har denne patologiske løgner slået nye rekorder ved at fremsætte i omegnen af 20.000 falske eller vildledende påstande, som Washington Post har talt sig frem til. Kan man overhovedet tale om en debat, når den ene af præsidentkandidaterne ikke ejer troværdighed?

Da han blev konfronteret med The New York Times’ afsløring af, at han kun har betalt 750 dollars i føderal indkomstskat i 2016 og 2017 – og ingenting i adskillige år før det – tøvede Trump et øjeblik, før han hævdede, uden nogen form for bevis, at han har betalt »millioner«.

Endnu mere bekymrende var hans afvisning af at tage afstand fra personer, der går ind for hvidt overherredømme, og fra voldelige ekstremistiske grupper som Proud Boys, som han instruerede til at »stå klar«.

Når han samtidig afviser en fredelig magtoverdragelse og insisterende forsøger at delegitimere valghandlingen, er det tydeligt, at Trump udgør en direkte trussel mod det amerikanske demokrati.

Ødelægger systemet indefra

Da jeg voksede op i Gary, Indiana, lærte vi om den amerikanske forfatnings dyder – fra det uafhængige retsvæsen og tredelingen af magten til vigtigheden af, at politisk valgte står til ansvar for deres handlinger.

Da jeg arbejdede som cheføkonom i Verdensbanken i slutningen af 1990’erne, rejste vi verden rundt og belærte andre om god regeringsførelse og solide institutioner, og USA blev ofte fremvist som det gode eksempel.

Sådan er det ikke længere. Trump og republikanerne har kastet en skygge over det amerikanske projekt og mindet os om, hvor sårbare – nogle vil sige fejlbehæftede – vores institutioner og forfatningsmæssige orden er.

I løbet af de seneste fire år har Trump og republikanerne løftet normbrud til et helt nyt niveau og undergravet de institutioner, de burde beskytte.

Som præsidentkandidat i 2016 nægtede Trump at oplyse sine skatteforhold. Og som præsident har han fyret statsundersøgere for at passe deres job, gentagne gange siddet spørgsmål om inhabilitet overhørig, undergravet uafhængig forskning, forsøgt at undertrykke vælgere og afpresset andre staters regeringer for at tilsværte politiske modstandere.

Det er ikke uden grund, at vi amerikanere nu spekulerer over, om vores demokrati kan overleve.

Landets grundlæggere frygtede også, at en demagog kunne komme til magten og ødelægge systemet indefra. Det var en af årsagerne til, at de valgte en struktur med indirekte, repræsentativt demokrati. Men 233 år senere har denne institutionelle struktur vist sig ikke at være tilstrækkelig robust.

Åben krig mod demokratiet

Vi har en enorm opgave foran os. Foruden at håndtere den pandemi, der er ude af kontrol, den stigende ulighed og klimakrisen, er der også akut behov for at redde det amerikanske demokrati.

Heldigvis har vi allerede en drejebog. For the People Act fra 2019, der blev vedtaget i Repræsentanternes Hus i begyndelsen af forrige år, indeholder intentioner om at udvide vælgerrettigheder, begrænse politisk manipulation og gerrymandering, styrke etiske regelsæt og begrænse private pengeinteresser i politik.

Desværre er republikanerne meget bevidste om, at de i stigende grad er i mindretal på mange af de vigtige politiske spørgsmål. Amerikanerne ønsker strengere våbenlovgivning, højere mindsteløn, meningsfuld regulering af økonomi og miljøbeskyttelse, en sundhedsforsikring, der er til at betale, og forbedret adgang til højere uddannelse.

Dette sætter republikanerne i en umulig klemme: Partiet kan ikke både forfølge sin upopulære dagsorden og samtidig støtte ærlig, gennemsigtig og demokratisk regeringsførelse. Derfor fører partiet åben krig mod det amerikanske demokrati.

Den amerikanske befolkning har dermed intet andet valg end at give demokraterne en betragtelig sejr på alle niveauer til valget i november. Det er selve det amerikanske demokratis overlevelse, der er på spil. Hvis det falder, vil det være en sejr for demokratiets fjender verden over.

© Project Syndicate og Information
Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

NYTs redaktion udsendte en lignende før-valgs-opsummering https://www.nytimes.com/interactive/2020/10/16/opinion/donald-trump-wors...

Søren Kristensen

Det er lidt ligesom når man giver Hitler skylden for 2. verdenskrig. Men spørgsmålet er om ulykken kunne være undgået, fx hvis underkorporalen var blevet kunstmaler på fuld tid? I USA, som i ethvert demokrati, er der hele tide brushoveder og rabiate der også rækker ud efter magten. Bare for at sige, at dårligdommene måske ikke udspringer af én enkelt figur som Trump, men fra en dybere åre i den amerikanske befolkning? Ikke, at vi her i smørhullet nødvendigvis er så meget bedre, vi er måske bare bedre til at lakere - og debattere. Heldigvis for det.

Jeppe Bundgaard

Men, hvad har de valgt at stille op som alternativ? En imperialist, der har stemt for krigen i Irak. Skrevet kriminallovene fra 1994, der har gjort USA til verdens største fængselskoloni, med privatdrevne fængsler fyldt med farvede slaver, der udfører arbejde på bestilling. Han er en mand, der ikke går ind for a green new deal, og har været med til at åbne Alaska for olieboringer, og han nægter at forbyde fracking. Han er imod Medicare for All, og mange andre progressive temaer, der kan gøre en forskel for almindelige amerikanere.
Det kan ikke undre at de (måske) genvælger en charlatan, med fascistiske tendenser, når alternativet egentlig ikke er bedre.

Nu vi er ved Demokraterne, finder jeg det påfaldende hvor lidt, danske medier fortæller om de Computere Hunter Biden indleverede til reparation og som endte hos FBI og Giuliani.

DNI som er øverste chef for de Nationale efterretningstjenester, har været ude og bekræfte data er ægte og der ikke er russisk indblanding i sagen.

Problemet er de tocifrede millionbeløb i dollars som Joe Bidens søn fik for introduktioner og tjenester fra Faren som Vicepræsident. Hele Ukraine komplekset stinker og ingen vil snakke om det.

Joe Biden er korrupt, at dømme fra sønnens e-mails. Men det taler vi ikke om. Lidt som Bill Clintons voldtægter og dusinvis officielle flyvninger til Pedo-Island med Epstein. Endda i en #metoo tid. Clinton fonden og hendes e-mail server som udenrigsminister - nej

Adam Schiff, Comey og alle de andre højt profilerede stensikre russersager imod Trump, der aldrig blev til noget fordi der ikke var noget at finde. At Hillary som UM havde solgt 50% af de amerikanske uran besiddelser til russerne nævnes heller aldrig.

Hunter Biden har modtaget 3,5 million dollars fra Moskvas Borgmesters ex-kone. Hvad tænker en almindelig dansker om den slags.

Hvis Jeppe Kofoeds søn rejste rundt i skyggen af Jeppe og scorede trecifrede millionbeløb for at introducere kinesere og russere for ham så han kunne standse korruptions undersøgelser af et firma hvor Jeppes søn sad i bestyrelsen.

USA og de internationale organisationer er pilrådne og tiden er til en pause med hovedløst og overlade dem mere magt. USA er er ingen model at følge længere.

Michael Waterstradt

USA er ikke et demokrati, og har ikke været det i mange årtier. Landet er kontrolleret og styret af en lille gruppering af superrige kooperationer og enkeltpersoner, som tager alle beslutninger, og som indbefatter deregulering af finanssektoren; intervention og medfølgende ødelæggelse samt udplyndring af andre landets ressourcer; ekstrem og ulovlig overvågning via sociale medier; fuldstændigt afsporing af demokratiske frie valg i landet samt kontrol via ejerskab over de landsdækkende nyhedsformidlere (CNN, Fox News; ABC; NBC m.fl).
Både Trump samt Biden er marionetter i det politiske cirkus uden nogen plan til at hjælpe det amerikanske folk, fordi deres arbejdsgiveres interesser ikke er sammenfaldende med almindelige menneskers interesser.
Majoriteten af det amerikanske folk ønsker “Medicare For All”; Trump/Biden er enig om ikke følge folkets behov; folket ønsker betalingsfrit uddannelsessystem og ligeledes er de to kandidater enige om ikke at følge folkets behov; folket ønsker en løn man kan leve af; folket ønsker at stoppe den militære industri’s behov for uendelig krige; folket ønsker demilitarisering og reform af politiet; folket ønsker en Green New Deal; folket ønsker et stop for korruption inden for politik; folket ønsker legalisering af hash; folket ønsker at de skyldige forbrydere og ikke whistleblowere stilles til ansvar, folket ønsker at de ansvarlige for de gentagne økonomiske crash stilles til ansvar; folket ønsker at kunne afgive deres demokratiske stemme til et andet parti end det Republikanske og Demokratiske parti, men Trump/Biden er enige om ikke at følge folkets behov.
Selv i danske medier er kun Trump ledsaget af negativ pressedækning, hvor Biden fremstilles som en frelser for det amerikanske demokrati, men sandheden er desværre en anden.