Klumme

Trump og republikanerne fører åben krig mod det amerikanske demokrati

De seneste fire år har Trump med republikanernes støtte undergravet de institutioner, han burde beskytte, fyret statsundersøgere for at passe deres job og afpresset andre staters regeringer. Selve det amerikanske demokratis overlevelse er på spil, skriver den amerikanske økonom Joseph E. Stiglitz i dette debatindlæg
»Trump og republikanerne har kastet en skygge over det amerikanske projekt og mindet os om, hvor sårbare – nogle vil sige fejlbehæftede – vores institutioner og forfatningsmæssige orden er,« siger den nobelprisvindende økonom Joseph E. Stiglitz i denne kommentar.

»Trump og republikanerne har kastet en skygge over det amerikanske projekt og mindet os om, hvor sårbare – nogle vil sige fejlbehæftede – vores institutioner og forfatningsmæssige orden er,« siger den nobelprisvindende økonom Joseph E. Stiglitz i denne kommentar.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

19. oktober 2020

Ligesom Nero sad og spillede musik, mens Rom brændte, har USA’s præsident Donald Trump rendt rundt på sine underskudsgivende golfbaner, mens Californien brænder – og mens flere end 200.000 amerikanere er døde af COVID-19. Og ligesom Nero vil Trump utvivlsomt blive husket som en ekstraordinært ondskabsfuld, inhuman og muligvis vanvittig politisk figur.

I slutningen af september blev millioner af mennesker udsat for et 90 minutter langt spektakel kaldet en præsidentkandidatdebat, hvor Trump utvetydigt demonstrerede, at han ikke er egnet til embedet.

Over de seneste fire år har denne patologiske løgner slået nye rekorder ved at fremsætte i omegnen af 20.000 falske eller vildledende påstande, som Washington Post har talt sig frem til. Kan man overhovedet tale om en debat, når den ene af præsidentkandidaterne ikke ejer troværdighed?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Per Klüver
 • Mads Greve Haaning
 • Svend Erik Sokkelund
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • Poul Erik Riis
 • Eva Schwanenflügel
 • Troels Holm
 • Toke Kåre Wagener
 • Troels Ken Pedersen
 • Torben K L Jensen
Per Klüver, Mads Greve Haaning, Svend Erik Sokkelund, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel, Troels Holm, Toke Kåre Wagener, Troels Ken Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer