Klumme

Den ugudelige Trump fører an i et angreb på grænserne mellem kirke og stat

Religion udgør ikke i sig selv en trussel mod det liberale demokrati. Problemet i USA er, at magthaverne skubber til grænserne mellem kirke og stat – grænser, som grundlæggerne af USA ellers omhyggeligt trak op for at sikre, at det var folket og ikke Gud, der regerede, skriver den hollandske forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg
Coney Barrett, som Trump har udpeget til at blive den næste højesteretsdommer, er katolik. Hun har sagt, at hendes tro ikke kommer til at påvirke hendes forpligtelser som dommer. Men hun har også sagt til jurastuderende, at de skal »holde sig for øje, at deres grundlæggende formål i livet ikke er at være advokater, men at kende, elske og tjene Gud«.

Coney Barrett, som Trump har udpeget til at blive den næste højesteretsdommer, er katolik. Hun har sagt, at hendes tro ikke kommer til at påvirke hendes forpligtelser som dommer. Men hun har også sagt til jurastuderende, at de skal »holde sig for øje, at deres grundlæggende formål i livet ikke er at være advokater, men at kende, elske og tjene Gud«.

Jim LoScalzo/CNP/AdMedia/SIPA

Debat
12. oktober 2020

I sin undersøgelse af hemmeligheden bag det amerikanske demokrati reflekterede franske Alexis de Tocqueville i 1830’erne over den betydelige rolle, som religion spillede i USA’s samfund. Efter at være undsluppet pavens autoritet var amerikanske kristne frie af ethvert religiøst overhoved. Kristendom i Den Nye Verden kunne ifølge Tocqueville kun beskrives som »demokratisk og republikansk«. Med republikansk mente han naturligvis ikke Det Republikanske Parti, men republikken som regeringsform.

De fleste af de kristne, han mødte, var protestanter. Den Amerikanske Republik blev grundlagt af protestanter, og de amerikanske eliter var i en lang periode primært protestantiske.

Indtil nu har John F. Kennedy været den eneste katolske præsident, og han måtte understrege offentligt i forbindelse med sin valgkampagne, at han var loyal over for USA og ikke Rom. Men noget bemærkelsesværdigt er sket siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her