Kommentar

Unge i opråb: Regeringen begår løftebrud, når den rundbarberer uddannelser med 550 millioner

Spindrengene i regeringen kalder nedskæringer på 550 millioner kroner i uddannelse for besparelser på ’glitrende annoncer i biografer’. I virkeligheden finansierer de politiforliget ved at skære på undervisning, vejledning og brobygning, skriver otte elev- og studenterorganisationer i dette debatindlæg
Foto fra en reklamevideo fra Aalborg Universitet.

Foto fra en reklamevideo fra Aalborg Universitet.

Aalborg Universitet

Debat
5. oktober 2020

Det var ikke vores forventning, at vi som elev- og studenterorganisationer skulle bruge efteråret på at diskutere et nyt politiforlig. Men når regeringens forslag om at skaffe flere landbetjente åbenbart skal finansieres på bekostning af vores medstuderende, er vi nødt til at råbe vagt i gevær.

Regeringen ønsker at finansiere politiforliget ved at skære 550 millioner kroner på gymnasiernes og de videregående uddannelsers markedsføring. Imidlertid er debatten så tyk af indstuderet spin fra Socialdemokratiet, at vi er nødt til at få lidt fakta på plads.

For modsat hvad socialdemokraterne Ane Halsboe-Jørgensen, Pernille Rosenkrantz-Theil, Nick Hækkerup, Bjørn Brandenborg m.fl. hårdnakket påstår, er det ikke muligt kun at skære ned på reklamepengene. En sådan post findes ganske enkelt ikke i det nuværende bevillingssystem, hvor uddannelsesinstitutionerne selv har råderet over deres budgetter.

Derimod er der lagt op til en grønthøsterbesparelse og en kraftig opfordring om at begrænse brugen af såkaldte markedsføringsmidler.

Det er rendyrket spin at påstå, at nedskæringen handler om at få uddannelsesinstitutionerne til at bruge flere midler på uddannelse og færre midler på reklamer, når mere end en halv milliard forsvinder fra institutionernes budgetter. Pengene skal blive i uddannelsessektoren og er bedre brugt på mere og bedre undervisning, feedback og vejledning.

Det virker derfor opportunt at skjule lappeløsningen, der skal sikre midler til flere landbetjente, bag folkelige argumenter om at begrænse brugen af reklamer og den uhensigtsmæssige konkurrence mellem uddannelsesinstitutioner.

Rundbarberer uddannelserne

Regeringen har ret i, at der er for meget konkurrence mellem uddannelsesinstitutioner – især i yderområderne, der konkurrerer om de samme elever og studerende. Der er bestemt eksempler på uhensigtsmæssig brug af reklamer.

Men regeringen glemmer belejligt, at det er dem selv, der har været med til at skabe det uddannelsessystem og den konkurrence, som taxametersystemet pålægger institutionerne.

Hvis man vil konkurrencen til livs, er der derfor to muligheder: Man kan afskaffe taxametersystemet, og man kan sætte et loft over brugen af midler til markedsføring.

Problemet er ikke intentionen om at undgå »glitrende annoncer i biografer«, som regeringens spindrenge behændigt kalder det. Problemet er snarere, at en grønthøsternedskæring, foruden at risikere at ramme undervisningen, også vil rundbarbere brobygning, åbent hus-arrangementer samt muligheden for at give information og vejledning til eleverne. Det er alle initiativer, der er afgørende for at afklare unges uddannelsesvalg og begrænse frafald.

Regeringen begår løftebrud

Den forrige regering udsultede vores uddannelsessystem med omprioriteringsbidraget, og nu ser det ud til, at denne regering er ved at begå samme fejl og skære ned på vores uddannelsessystem med 550 millioner over de næste fire år.

At skære på uddannelse er med statsminister Mette Frederiksens (S) egne ord ganske enkelt »tudetosset«, og det er meget svært at gennemskue, hvorfor de midler er bedre brugt på landbetjente – især når noget af det mest kriminalitetsforebyggende, man kan investere i, netop er uddannelse.

Det ville være klædeligt, hvis regeringen kom ud af busken og stod ved, at den ikke blot begår løftebrud ved at vedtage millionstore nedskæringer, men at den også gør det for at finansiere sit politiforlig. Om man ønsker flere landbetjente eller kvalitetsuddannelse er jo en rimelig debat. Vi mener bare ikke, at det ene udelukker det andet.

I elev- og studenterorganisationerne tillader vi os at håbe på, at regeringen vil følge forståelsespapiret og investere i uddannelse frem for at se det som en finansieringskilde, hver gang man har brug for at lappe huller i et eller andet forlig.

Indlægget er underskrevet af:

Johan Hedegaard Jørgensen, formand, Danske Studerendes Fællesråd
Rasmus Holme Nielsen, forperson, Lærerstuderendes Landskreds
Julie Bjerg Jacobsen, formand, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning
Sara Hougaard Johannesen, forkvinde, Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende
Anna Zaar Hastrup, faglig sekretær, Pædagogstuderendes Landssammenslutning
Ingrid Kjærgaard, formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Oliver Asmund Bornemann, formand, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
Anton Bay Hansen, formand, Erhvervsskolernes Elevorganisation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu et løfte brud fra Mette Frederiksen-regeringen og "alle børns statsminister".

Og hvorfor egentlig denne spare-iver? For, for blot et halvt år siden meddelte samme Mette Frederiksen, at "danskerne var så velpolstrede, at de faktisk kunne købe den halve verden, hvis de ville".

Men hvis verden er steget så neget i pris siden dengang, kan man jo undlade at købe.

Og når man ser på de forskellige ministres politiske udmeldinger, syntes jeg ærligt talt, at dette er en plat-ugle-regering bestående af uduelige, uinteresserede og visionsløse politikere.

Pietro Cini, Bjarne Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

I det nyfacistiske samfund skal der da være penge til politi!

Mads Kjærgård har på visse måder helt ret; prioriteringerne er åbenlyse. Vi kan se at militæret og politiet oprustes - mens almenvellets interesseområder (infrastrukturen, social balance, sygdomsforebyggelse, retssikring, demokratiudvikling, klimabeskyttelse o.a.) nedprioriteres og strukturelt rammes af besparelser (mens der tales i bobler om de fremtidige roser på områderne). Måske mest åbenlyst kan vi se hvordan vores skatteinddrivelsessystem er blevet transformeret på en forsømmende og inkompetent måde, som gør at især meget velhavende mennesker og selskaber/spekulanter unddrager sig store skattebetalinger, mens enhver kommunes socialforvaltning har fuldtidsansatte kontrollanter til rådighed, så det sikres at ingen gemen borger snyder 'systemet' for så meget som 25 kr.

David Adam, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Gert Romme, Ebbe Overbye og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Bravo godt I skriver og råber op. Det er på tide at der kommer protester og indlæg i pressen om den den nuværende regering igen er i gang med at tage midler fra uddannelsessøgende , gymnasier, de længerevarende og mellemlange uddannelser. Universiteterne har været skåret ned til sokkeholderne i årevis pga omprioriteringsbidraget, sidste års finanslov indeholdt ganske vist en afskaffelse af omprioriteringsbidraget,men til gengæld en kæmpebesparelse som i praksis ville være langt værre og som det kun lykkedes at få fjernet ved hård kamp fra støttepartierne. Det er desværre sigende for ministerens indsats, at hun ikke vil afskaffe taxameterordningen og sikre tilstrækkelige midler til universiteter mv så der efterhånden kan blive ordentlige forhold for ansatte og studerende dvs. for forskning og uddannelse - som jo er det vi skal leve af i fremtiden.

De skal jo finde pengene til tidlig pension et sted.

@Marianne Jespersen
05. oktober, 2020 - 19:17

Ligefrem at hævde at årlige omprioriteringsbidrag på 2 % p.a. i 2016-2019 har ført til, at gymnasier, de længerevarende og mellemlange uddannelser samt universiteterne har været "skåret ned til sokkeholderne i årevis" er vel det, der kaldes en journalistisk stramning.

Jeg forholder mig ikke til, om omprioriteringsbidraget var klogt og rigtigt, men jeg studser over brugen af udtrykket "skåret ned til sokkeholderne i årevis".

kjeld hougaard

Det er ingen nyhed uddannelse i Danmark har relativ lav kvalitet. Illustreret: underskrift ejernes tro at politikere lover hvad de holder? I er SÅ DÅLIGT UDDANNEDE! Intet vi kan bebrejde nogen, det er en del af Dansk kultur at vi – den enkelte dansker – ikke vurderer kundskab højt. Grundtvig gjorde en indsats – men alt i alt er lærerstanden lavstatus og elever lavt motiverede. For et par år siden gik diskussionen om gymnasielever virkelig skulle komme til tiden, jeg mener om der var andet at gøre?!!!! Her fra sidelinjen p.t. Asien: undervisning er et privilegium, man betaler dyrt for. Jeg forstår den generelle angst for at ”kinesere kommer”
They can blow us out of the water – som amerikanere udtrykker det.