Kommentar

3F: Vores nej til EU-mindsteløn er hverken farligt eller frygtsomt – det er velbegrundet

Når 3F siger nej til EU-Kommissionens forslag om mindsteløn, handler det blandt andet om EU’s manglende kompetencer inden for lønforhold og at sikre, at danske overenskomstvilkår ikke bliver undergravet, skriver EU-politisk ansvarlig i 3F, Peter Kaae Holm i dette debatindlæg
Debat
19. november 2020

Information har i sin dækning af Kommissionens forslag om mindsteløn i EU blandt andet forklaret læserne, at eksperter mener, at den danske regering og fagbevægelses frygt er »overdreven«. Det gælder dog bestemt ikke alle eksperter og i hvert fald ikke os, der til daglig er i nærkontakt med arbejdsmarkedet. I en leder anklager avisen desuden fagbevægelsen for at bedrive et »farligt spil« i modstanden imod forslaget.

I EU-traktaten fremgår det eksplicit, at lønforhold falder uden for EU’s kompetenceområde.

Regeringen bør efter 3F’s opfattelse allerede af den grund afvise EU-Kommissionens udspil og undersøge hjemmelsgrundlaget, mens Folketinget bør trække det gule kort som reaktion på den krænkelse af nærhedsprincippet, der her er tale om.

I vores daglige og slidsomme arbejde for at forsvare danske løn- og arbejdsvilkår på arbejdspladser i blandt andet landbruget, byggeriet, rengørings- og transportbranchen er vi desværre absolut ikke ukendt med svinske tacklinger med knopperne forrest, når det drejer sig om de stadigt grovere forsøg på at undergrave vores frivilligt aftalte overenskomstvilkår mellem arbejdsgivere og fagbevægelsen.

Derfor vil vi fortsat af al kraft modarbejde Kommissionens forslag.

Vi ønsker ikke lovfastsat mindsteløn – hverken gennem et EU-direktiv eller via EU-domstolen. Vi ønsker heller ikke beføjelser til den enhver tid siddende regering om at tage ’særlige skridt til at sikre overenskomstdækning’.

Vi vil forsvare og bevare de stærke sider af den danske arbejdsmarkedsmodel, som i al beskedenhed har sikret lønmodtagere i Danmark langt bedre vilkår, end kollegerne har i de lande, hvor svag organisering og politiske diktater skal sikre et vist bundniveau.

Vores forsvar for danske løn- og arbejdsvilkår gælder i høj grad også kolleger fra andre EU-lande, der kommer hertil for at arbejde. Vi arbejder også for at styrke fagbevægelsen i de øvrige EU-lande og har en liste med forslag til, hvordan man fælles i EU kan sikre arbejdsmarkedets parter en stærkere stemme i forhold til fair arbejds- og konkurrencevilkår.

Aktuelt er vores nej til EU-Kommissionens forslag til mindsteløn, hverken et ’farligt spil’ eller baseret på ’overdreven frygt’.

Vores nej baserer sig på over hundrede års erfaring med løn- og arbejdsmarkedsforhold i Danmark og højkvalificeret juridisk vurdering fra et uafhængigt hold af EU’s manglende kompetence, når det drejer sig om lønforhold.

Peter Kaae Holm er EU-politisk ansvarlig i 3F.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kunne være interessant, hvis Information undersøgte hvordan vi kan styrke fagbevægelsen, særligt på de lavere lønnede, og løst organiserede områder.