Kommentar

Du betaler for udviklingen af vaccinen, men medicinalfirmaerne scorer gevinsten

Milliarder af skattekroner har været med til at betale for udviklingen af de kommende coronavacciner. Alligevel vil private medicinalgiganter nu tjene kassen på at sælge vaccinerne tilbage til os. Fællesskabet burde have patentrettighederne til medicin, der er udviklet gennem offentlig finansieret forskning, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Moderna har modtaget en milliard dollar, svarende til over seks milliarder danske kroner fra den amerikanske stats forskningsprogram BARDA til udviklingen af deres lovende vaccinekandidat.

Moderna har modtaget en milliard dollar, svarende til over seks milliarder danske kroner fra den amerikanske stats forskningsprogram BARDA til udviklingen af deres lovende vaccinekandidat.

Joel Saget

Debat
19. november 2020

Sidste uge bød på gode nyheder for coronatrætte danskere. Flere medicinalselskaber meddelte, at de nu har udviklet vacciner, der virker i omkring 95 procent af tilfældene, og at de kan være klar med masseproduktion af vacciner allerede i slutningen af året.

Det varmede også både hjertet og nationalfølelsen lidt ekstra, at to nye, lovende coronavacciner er udviklet af forskere og læger i det danske sundhedsvæsen.

Men midt i glæden og udsigten til at kunne feste og kramme forældre og venner igen er der også noget, der må give stof til eftertanke – eller nok nærmere stof til forargelse og kritik. Nemlig det faktum, at store medicinalgiganter nu skal blive hovedrige på at sælge vacciner, som i stort set alle tilfælde bygger på offentlig finansieret forskning og udvikling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Risiko er offentlig, profit er privat.

Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Claus Skjerk, Per Langholz, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Pernille Elholm, Marianne Stockmarr og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Fra og med "finanskrisen" i 2008 er det blevet tydeligt, at den nuværende samfundsformation befinder sig i en overgangsfase fra én form til en anden. Der er en alliancen mellem stat, storkapital og fagbevægelsen, en alliance der i alle væsentlige spørgsmål afstemmer deres holdninger og fører dem ud i livet.

På denne måde er kapitalen i stand til at forme borgernes bevidsthed gennem medierne og holde kritiske røster ude af debatten. Det er en subtil form for statsmagt, der primært udøver sine funktioner i det skjulte. Det betyder, at borgernes politiske aktivitet bliver registreret gennem et omfattende aflytningssystem i et samarbejde mellem nationale og internationale efterretningstjenester.

Kapitalismen holdes kunstigt i live ved hjælp af statslige subsidier og ved at overføre offentlige værdier til det private. Staten har til opgave at varetage monopolernes og finanskapitalens interesser. Det sker gennem en social pagt mellem stat, storkapital og fagbevægelsen. Denne pagt kommer til udtryk gennem trepartsforhandlinger og gennem fælles lovgivningsmæssige initiativer.

Prisen for disse indgreb var meget høj og medførte offentlige nedskæringer og besparelser i en hidtil ukendt størrelsesorden. Det betyder, at centrale dele af grundloven er sat ud af kraft for at virkeliggøre monopolernes uindskrænkede magt over statsapparatet.

https://arbejderen.dk/idekamp/et-kvalitativt-spring-i-udviklingen

hanna skjønning

Dejligt endelig at læse en Corona-artikel med substans i! Det er en vigtig pointe at få frem, at vi selv burde eje patenterne og så kunne medicinalindustrien fungere som producent. Det er jo brugt på andre områder, fx kender jeg en opfinder, der ejer et patent og får royalty fra producenten.