Kommentar

Selv hvis Biden vinder, har verden tabt

Den demokratiske partielite har endnu en gang forsømt at forstå grundene til, at så mange socialt betrængte og marginaliserede amerikanere foretrækker at stemme på Trump, skriver den britiske journalist Owen Jones i dette debatindlæg
Vi skulle have haft en demokratisk jordskredssejr – nu må verden betale prisen for den demokratiske partielites svigt, skriver Owen Jones.

Vi skulle have haft en demokratisk jordskredssejr – nu må verden betale prisen for den demokratiske partielites svigt, skriver Owen Jones.

Mark Makela

Debat
7. november 2020

Forudsætningerne for en stor valgsejr til USA’s demokrater tegnede optimale.

En kvart million amerikanere er døde i en pandemi, hvis fatale forløb i vidt omfang skyldes Trumps forkludrede respons. Mindst seks millioner amerikanere er kastet ud i fattigdom på grund af coronakrisens økonomiske tilbageslag. Og det er kun kulminationen på en præsidentperiode med endeløse skandaler, hvoraf de værste under normale omstændigheder i sig selv burde udelukke, at den siddende præsident kunne have en politisk fremtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Christiansen

Det sker når politikerne ikke forstår folks problemer og deres følelse af marginalisering. De kan ikke løse alle problemer, men bare at blive hørt og få en forklaring på hvorfor verden er som den er, vil inkludere og skabe en forståelse der kan føre til accept af at alt ikke kan løses for alle på en gang.

Jimmy Hansen, Peter Mikkelsen, Poul Kristensen, Carsten Bjerre, Torben Arendal, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kirsten Jespersen

Hvorfor er det lige at alle undtagen Demokraterne kan se hvor det går galt?

Claus Nielsen, Peter Mikkelsen, Niels Jakobs, Poul Kristensen, Anders Graae, Per Torbensen, Torben Skov, Torben Arendal, Gert Romme, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

Trump viser, at han i tilfælde af nederlag ikke agter at acceptere officielle resultater. Han annoncerer derfor juridiske kampe, og i tilfælde af at han ikke forlader Det Hvide Hus inden den 20. januar, vil der opstå problemer. For hvad skal og kan Joe Biden egentlig gøre ved det?

Vi vinder dette valg, og jeg har allerede vundet det, har Donald Trump og medlemmer af hans valghold sagt i deres taler gennem de sidste to dage og har understreget, at valget er et bedrageri, tyveri og et stort bluf. For iflg. Donald Trump har både software og tv-optagerbiler forfalsket valget.

Med sådanne synspunkter, skriver Vox , er det ikke umuligt, at Donald Trump i tilfælde af valgnederlag simpelthen nægter at forlade Det Hvide Hus efter den 20. januar, som er datoen for indvielsen af ​​den nye præsident.

https://www.vox.com/2020/11/4/21549577/2020-election-trump-biden-loss-co...

Aaahhh, inden vi forudser borgerkrig i USA til januar skylder man da lige at tage det republikanske parti in minde...

Det kunne godt se ud som om, at Amerikas Forenede Stater ikke længere magter et globalt førerskab.
De er jo også et ret ungt samfund - som i øvrigt har bragt sig i en stadig større økonomisk gæld til et ældgammelt kejserrige: Kina, En stat der har formået at øge sin samlede velstand rigtig meget, har hindret overbefolkning med en ét-barns-politik, og har ændret kejserdømmet til et meritokrati https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=meritokrati - hvad Platon og Sokrates nok ville have frydet sig over.
For os ville det nok være vanskeligt at give afkald på borgerrettigheder og folkestyre til fordel for et ét-parti-styre, hvor man kun kan blive medlem, hvis man har gjort sig fortjent til det.
Men er det ikke sådan, at uligheden er mindre, og at bekæmpelsen af Covid-19 er mere effektiv i det kinesiske samfund, hvor fællesskabet vægtes mere end den individuelle frihed?
Kan man mon sige, at USA kontra Kina er frihed kontra fællesskab?
Magter vi mon at "se ud over egen næsetip"? ;-)

Arne Thomsen. Jeg er nu ikke helt sikker på, at uligheden i Kina er mindre end i USA. En konsekvens af et-barns politikken er, at der skulle være væsentligt flere drenge/mænd end piger/kvinder. Og hvorvidt Kina er blevet et meritokrati vil jeg tillade mig i nogen grad at stille mig tvivlende overfor.

Claus Nielsen, Henrik Ilskov-Jensen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

@Carl-Erik Holm. Jeg er da bestemt heller ikke sikker på, hvordan forholdene er i Kina. Medierne er jo generelt negativt indstillede og oplyser kun meget lidt.
Det meste, jeg ved, har jeg fra dette link:
http://www.kina-historie.dk/kinas-politiske-system.asp
Om det er pålideligt, ved jeg ikke - om end det for mig ser sobert ud - men jeg finder det uklogt, at vi ikke orienterer os bedre om denne globale stormagt.

Klare ord fra Owen. Måske er vi også blevet for liberale i Danmark, med organisationsfriheden, der har gjort kampen ulige for fagforeningerne? Ihvertfald er uligheden også vokset på vores arbejdsmarked. Hvordan forebygger vi tilsvarende tilstande?

Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning, Niels Jakobs, Henrik Ilskov-Jensen, Carsten Wienholtz, Peter Mikkelsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Valg-våbenhvilen er slut. AOC åbner ild. Hendes hjerne, tunge, tænder og negle er skarpe. <3

https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/08/alexandria-ocasio-cortez...

Eva Schwanenflügel og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Det som jeg ser som det største problem er, at Biden ikke vil kunne levere en tilstrækkelig modvægt til især Putin, Xi og Erdogan. Og så kan man spørge sig selv om, når nu man betragter Biden som mere egnet til præsidentembedet end Trump, om det vil skabe en mere fredelig verden, eller i virkeligheden det modsatte. Altså lidt den der med at tisse i bukserne på en kold vinterdag. Jeg tror ærlig talt at de 3 despoter glæder sig over valgresultatet, ikke for amerikanernes eller verdens skyld, men fordi de vil få et større manøvrerum, altså for egen vindings skyld. Og tjener det os bedst?

Owen Jones spekulerer over hvorfor demokraterne ikke kan tiltrække Trumps vælgere. Og det kommer han vel aldrig til at forstå sidende der i det multikulturelle London hvor han bruger sintidpå progressive opinios pieces, noget der har nul interesse ude på landet og i mindre flækker hvor Trumps vælgere primært befinder sig.

Det er en afvisning af den progressive orden hvor hele verden skal inviteres inde for døren og vi alle skal sidde på skødet af hinanden og se Rupauls drag race. Venstreorienterede er så arrogante at de kan ikke begribe hvorfor nogle mennesker ikke gider det samme som dem. I et valg med kun to muligheder er en stemme på én kandidat ikke nødvendigvis støtte til den kandidat men kan lige så godt være en afvisning af den anden. Den mulighed har Owen Jones og de ansre på hans safe space gender fluid redaktion på The Guardian slet ikke overvejet. For de holdninger de sælger er jo bare åbentlyst de rigtige, ik?

Claus Nielsen, Henrik Ilskov-Jensen, Flemming Olsen, Liselotte Paulsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

@Arne Thomsen: Du må prøve at følge lidt mere med i hvad der faktisk sker i Kina. Som du argumenterer, burde det fx være rigtig rart at være i fængsel. Der må jo være rigtig meget fællesskab, og fælleskab er jo altid godt.

@ Arne Thomsen: Sjovt at læse et indlæg det ikke er lyden fra ekkokammeret af ”de moderne meninger”. Pluralisme i verdens samfundsstruktur og ledelse er intet vi danskere – og ”Vesten” sætter pris på og accepterer, det har vi aldrig gjort. I bogen ”Tomorrow, the World” angives det at USA, efter WWI overvejede og efterhånden besluttede sig til at overtage verdens ledelse fra UK, og hvordan det gik til. En rig flora af nye stater har haft meget få år til at udvikle deres samfund. Krige i Korea og i Vietnam, hvor befolkningen kæmpede for at blive fri for ”frihed, demokrati og menneskelige rettigheder – for at udvikle et samfund som Kina: Holistisk meritokrati – det vi kalder et ”kommunistisk diktatur”, Afghanistan vil være et ”Islam – society” og trods 20 års krig, gir de sig ikke. Vi vil give alle lande i hele verden friheden til at være som vi er. Men bestemt ikke friheden til at være anderledes. Det er selvfølgelig pinligt at opleve at Kina – og Vietnam – synes at gøre det ganske godt.