International kommentar

Brexit skaber det kaos, som krigsherrekapitalisterne lukrerer på

For den stuerene kapitalist, hvis virksomhed profiterer af stabilitet og forudsigelighed, er Brexit et mareridt. Men for krigsherrekapitalisten, der lever af kaos og manglende regulering, er Brexit en unik chance for profitmageri, skriver den britiske journalist George Monbiot i dette debatindlæg
Boris Johnsons regering vil udnytte en no deal eller en tynd aftale til at gøre det af med i al fald nogle af de begrænsninger, der står i vejen for den mest brutale kapitalisme, skriver George Monbiot.

Boris Johnsons regering vil udnytte en no deal eller en tynd aftale til at gøre det af med i al fald nogle af de begrænsninger, der står i vejen for den mest brutale kapitalisme, skriver George Monbiot.

Ritzau

Debat
27. november 2020

Hvor kaos breder sig, vil Storbritanniens regering mangedoble det. Hvor mennesker står på afgrundens rand, vil den give dem det sidste skub. Boris Johnson er ligeglad med de virksomheder, der bønfalder ham om at forlænge transitionsprocessen. Blæse være med pandemi, arbejdsløshed, fattigdom, grænsesammenbrud og sikkerhedsbekymringer. Intet må stille sig i vejen, når vi den 1. januar 2021 kaster os ud over Dovers hvide klinter.

Hvorfor gør vi det imod os selv?

For mig at se må Brexit forstås som et slag i en borgerkrig inden for kapitalismen.

Der er to dominerende former for kapitalisme. Den første, som vi kan kalde den stuerene kapitalisme, vil indrette sig på sameksistens med den administrative statsmagt og profiterer af den stabilitet og forudsigelighed, der kommer af et velreguleret marked, hvor konkurrenter ikke så let kan gribe til beskidte metoder.

Denne kapitalisme kan sameksistere med en demokratisk samfundsorden, når blot der ikke pilles ved den private ejendomsret og de frie markedsmekanismer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Usikkerheden er ulidelig for alle. Det primære er at briterne må ud. Skal der handles bagefter vil der være fint med tid efter corona til at lave aftaler og til at skotterne stemmer sig til selvstændighed.

Tak til George Monbiot og Information for denne meget fine artikel.

Claus Bødtcher-Hansen, Mads Greve Haaning og Anders Graae anbefalede denne kommentar