Læserbrev

Epidemiloven åbner for at isolere beboere i botilbud – det kan få uoprettelige konsekvenser

Borgere på botilbud kan med regeringens udkast til ny epidemilov blive ramt af strenge besøgsrestriktioner, også selv om de ikke er i risikogruppen. Restriktionerne kan få alvorlige menneskelige konsekvenser og resultere i, at beboere bliver afskåret fra omverdenen, skriver jurist hos Institut for Menneskerettigheder Nikolaj Nielsen i dette debatindlæg
Debat
18. november 2020

Ængstelse og depression. Fysiske færdigheder og funktioner, der går tabt. Lidelser som epilepsi eller spasticitet, der bliver alvorligt forværret. Beboere, der ødelægger deres ting, klipper håret af eller pakker deres ejendele i et forsøg på at slippe væk.

Det er blot nogle af de konsekvenser, vi så, da der i foråret blev indført strenge besøgsrestriktioner på botilbud. Restriktioner, som stadig i dag i vidt omfang bliver anvendt for at mindske smitten med COVID-19.

Eksemplerne er hentet fra en rapport, som Institut for Menneskerettigheder udgav tidligere i år. En rapport, der dokumenterer de vidtgående konsekvenser af restriktionerne, fordi de blev indført uden at tage hensyn til den enkelte beboers situation.

Når konsekvenserne er så store og i nogle situationer uoprettelige, bør vi som samfund gøre alt, hvad vi kan, for at sikre os, at der kun indføres besøgsrestriktioner, som er absolut nødvendige for at forhindre smittespredning.

Afskæring fra omverdenen

Beboere på botilbud har, ligesom det gælder for andre private boformer, råderet over egen bolig.

Men i et udkast til en ny epidemilov lægger regeringen op til, at myndighederne også i fremtiden skal kunne indføre så strenge besøgsrestriktioner, som vi har set under coronaepidemien.

Det gælder også i tilfælde, hvor beboeren ikke kan karakteriseres som en del af risikogruppen eller på anden måde har helbredsmæssige udfordringer.

Der er her tale om en persongruppe, som oplever et voldsomt indgreb i deres ret til selvbestemmelse og privatliv alene på baggrund af deres boform.

Tilsidesættelsen af deres ret til at bestemme over deres bolig er meget vidtgående og kan i nogle situationer resultere i en decideret afskæring fra omverdenen.

Hos Institut for Menneskerettigheder anbefaler vi, at regeringen og Folketinget ændrer epidemiloven, så restriktioner i besøgendes adgang kun kan gennemføres på fællesarealer og ikke på beboernes private område.

Efter mange års kamp har beboere på botilbud endelig fået en retlig anerkendelse af, at også de har ret til en selvstændig bolig. Det skal den nye epidemilov ikke lave om på.

Nikolaj Nielsen er jurist og ph.d. hos Institut for Menneskerettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det en menneskeret at have frihed til at smitte andre (personale og beboere) med livstruede sygdomme?